Navigacija

Pobednici 5. Tehnološke studije slučaja

Opšte vestiStudentske vesti

Poznati pobednici Pete tehnološke studije slučaja „Tech Case Study 2023“!

           

Finale tehnološke studije slučaja „Tech Case Study 2023“ održano je 29. novembra 2023. godine u organizaciji Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Saveza studenata Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Srednjoškolci su imali zadatak ove godine da predlože tehnologiju i proizvod za hvatanje ugljenik (IV) oksida i njegovo dalje iskorišćenje. Emisija ugljenik (IV) oksida je jedan od najvećih problema današnjice i sposobnost budućih stručnjaka da pronađu način da prevaziđemo ovaj izazov će u velikoj meri odrediti kvalitet životne sredine u narednim decenijama. Srednjoškolke i srednjoškolci su se odlično snašli u ulozi tehnologa predlažući inovativna i interesantna rešenja i pokazali su zavidno znanje i kreativnost.

Tri najbolje plasirana tima u finalu su:

1. mesto: PBG tehnolozi: Prva beogradska gimnazija, mentor Mihailo Mirković, student TMF, Članovi tima: Iva Kostadinović Radojčić, Petar Bogićević, Dimitrije Iskrenović, Uroš Rebić

TCS 2023 tim PBG tehnolozi, 1. mesto

2. mesto: Dojč: Četvrta gimnazija, Beograd, mentor Vladimir Stamenković, student TMF, Članovi tima: Jana Živić, Nikola Segić, Aleksa Rastović

TCS 2023 tim Dojč - 2. mesto

3. mesto: Održivo razvijeni: Deseta gimnazija, Beograd - mentor prof. Ivana Lautarević, Članovi tima: Dunja Milanović, Anđela Pešić, Katarina Kuburović, Tamara Lakićević

TCS 2023 tim Održivo razvijeni 3. mesto

Čestitamo svim učesnicima, a posebno najbolje plasiranim timovima!

Finale su svečano otvorili gospodin Pol Kolins, prvi sekretar ambasade Švedske u Beogradu i dekan fakulteta, prof. dr Petar Uskoković ističući značaj mladih i njihove uloge u budućem razvoju novih tehnologija, zelene tranzicije, uspostavljanja cirkularne ekonomije i bolje zaštite životne sredine.

TCS 2023 svečano otvaranje, gospodin Pol Kolins, Amabsada Švedske, prof. dr Petar Uskoković, dekan TMF-a i moderator Kristina Radičević, student TMF-a

Stručni žiri u finalu su činili Aleksandra Vučinić, šefica Odseka za cirkularnu ekonomiju i održivi razvoj Ministarstva zaštite životne sredine, prof. dr Mirjana Kijevčanin, prodekan za nauku i doktorske studije Tehnološko-metalurškog fakulteta, ass. Milica Stojković sa katedre za inženjerstvo zaštite životne sredine Tehnološko-metalurškog fakulteta i Veljko Njegomir, član upravnog odbora Saveza studenata Tehnološko-metalurškog fakulteta. Prvoplasirani tim je osvojio pametne satove kao i posebnu nagradu – stipendiju Tehnološko-metalurškog fakulteta, dok je drugoplasirani tim dobio komplet knjiga za prvu godinu Tehnološko-metalurškog fakulteta. Svi članovi tri najbolja tima osvojili su putovanje na kongres/akademiju u organizaciji Saveza studenata Beograda. Projekat „IED Srbija“ je svim finalistima i njihovim mentorima dodelio atraktivne poklone.

TCS 2023 žiri takmičenja TMF, Veljko Njegomir, SSTMF, ass. Milica Stojković, TMF, prof. dr Mirjana Kijevčanin, TMF, mr Aleksandra Vučićević, MZŽS

Takmičenje je organizovano uz podršku Ministarstva prosvete i u saradnji sa projektom „IED Srbija“ koji finansijski podržava ambasada Švedske u Beogradu.

Ideja takmičenja potekla je od Saveza studenata Tehnološko-metalurškog fakulteta, kako bi srednjoškolci iz cele Srbije dobili priliku da se upoznaju sa poslom tehnologa i da testiraju svoje inženjerske veštine kroz rešavanje realnih problema iz oblasti održivog razvoja i cirkularne ekonomije.

Zahvaljujemo se svim zaposlenima i studentima koji aktivno učestvuju i zajedno već pet godina uspešno realizuju takmičenje. Zahvaljujemo se članovima žirija, kolegama sa projekta IED Srbija, Ministarstvu prosvete, Ministarstvu zaštite životne sredine i ambasadama Švedske i Norveške za višegodišnju saradnju.

Bila nam je velika čast i zadovoljstvo da se družimo sa srednjoškolcima koji su pokazali svoje znanje, posvećenost i spremnost da kreativno razmišljaju o izazovima sa kojima se kao društvo susrećemo kroz zelenu tranziciju. Zahvaljujemo se profesorima koji su mentorisali svoje učenike, kao i našim studentima mentorima i stojimo im na rapolaganju i za buduću saradnju. Svim učesnicima takmičenja čestitamo, a posebno pobednicima!

Radujemo se svakom budućem susretu, sa mnogima i u klupama TMF-a sledeće školske godine!

Tech Case Study 2023 - zajednička fotografija učesnika

TCS 2023 koordinatori takmičenja doc. dr Aleksandra Đukić-Vuković, Teodora Nikolić, student i ass. Milica Stojković

Organizacioni tim “Tech Case Study 2023”

Izveštaj sa Tech Case Study 2022.

Izveštaj sa Tech Case Study 2021.

Izveštaj sa Tech Case Study 2020.

Izveštaj sa Tech Case Study 2019.