Навигација

Победници 5. Технолошке студије случаја

Опште вестиСтудентске вести

Познати победници Пете технолошке студије случаја „Tech Case Study 2023“!

           

Финале технолошке студије случаја „Tech Case Study 2023“ одржано је 29. новембра 2023. године у организацији Технолошко-металуршког факултета Универзитета у Београду и Савеза студената Технолошко-металуршког факултета.

Средњошколци су имали задатак ове године да предложе технологију и производ за хватање угљеник (IV) оксида и његово даље искоришћење. Емисија угљеник (IV) оксида је један од највећих проблема данашњице и способност будућих стручњака да пронађу начин да превазиђемо овај изазов ће у великој мери одредити квалитет животне средине у наредним деценијама. Средњошколке и средњошколци су се одлично снашли у улози технолога предлажући иновативна и интересантна решења и показали су завидно знање и креативност.

Три најбоље пласирана тима у финалу су:

1. место: ПБГ технолози: Прва београдска гимназија, ментор Михаило Мирковић, студент ТМФ, Чланови тима: Ива Костадиновић Радојчић, Петар Богићевић, Димитрије Искреновић, Урош Ребић

TCS 2023 тим ПБГ технолози, 1. место

2. место: Дојч: Четврта гимназија, Београд, ментор Владимир Стаменковић, студент ТМФ, Чланови тима: Јана Живић, Никола Сегић, Алекса Растовић

TCS 2023 тим Дојч - 2. место

3. место: Одрживо развијени: Десета гимназија, Београд - ментор проф. Ивана Лаутаревић, Чланови тима: Дуња Милановић, Анђела Пешић, Катарина Кубуровић, Тамара Лакићевић

TCS 2023 tim Одрживо развијени 3. место

Честитамо свим учесницима, а посебно најбоље пласираним тимовима!

Финале су свечано отворили господин Пол Колинс, први секретар амбасаде Шведске у Београду и декан факултета, проф. др Петар Ускоковић истичући значај младих и њихове улоге у будућем развоју нових технологија, зелене транзиције, успостављања циркуларне економије и боље заштите животне средине.

TCS 2023 свечано отварање, господин Пол Колинс, Амабсада Шведске, проф. др Петар Ускоковић, декан ТМФ-а и модератор Кристина Радичевић, студент ТМФ-а

Стручни жири у финалу су чинили Александра Вучинић, шефица Одсека за циркуларну економију и одрживи развој Министарства заштите животне средине, проф. др Мирјана Кијевчанин, продекан за науку и докторске студије Технолошко-металуршког факултета, асс. Милица Стојковић са катедре за инжењерство заштите животне средине Технолошко-металуршког факултета и Вељко Његомир, члан управног одбора Савеза студената Технолошко-металуршког факултета. Првопласирани тим је освојио паметне сатове као и посебну награду – стипендију Технолошко-металуршког факултета, док је другопласирани тим добио комплет књига за прву годину Технолошко-металуршког факултета. Сви чланови три најбоља тима освојили су путовање на конгрес/академију у организацији Савеза студената Београда. Пројекат „ИЕД Србија“ је свим финалистима и њиховим менторима доделио атрактивне поклоне.

TCS 2023 жири такмичења ТМФ, Вељко Његомир, ССТМФ, асс. Милица Стојковић, ТМФ, проф. др Мирјана Кијевчанин, ТМФ, мр Александра Вучићевић, МЗЖС

Такмичење је организовано уз подршку Министарства просвете и у сарадњи са пројектом „ИЕД Србија“ који финансијски подржава амбасада Шведске у Београду.

Идеја такмичења потекла је од Савеза студената Технолошко-металуршког факултета, како би средњошколци из целе Србије добили прилику да се упознају са послом технолога и да тестирају своје инжењерске вештине кроз решавање реалних проблема из области одрживог развоја и циркуларне економије.

Захваљујемо се свим запосленима и студентима који активно учествују и заједно већ пет година успешно реализују такмичење. Захваљујемо се члановима жирија, колегама са пројекта ИЕД Србија, Министарству просвете, Министарству заштите животне средине и амбасадама Шведске и Норвешке за вишегодишњу сарадњу.

Била нам је велика част и задовољство да се дружимо са средњошколцима који су показали своје знање, посвећеност и спремност да креативно размишљају о изазовима са којима се као друштво сусрећемо кроз зелену транзицију. Захваљујемо се професорима који су менторисали своје ученике, као и нашим студентима менторима и стојимо им на раполагању и за будућу сарадњу. Свим учесницима такмичења честитамо, а посебно победницима!

Радујемо се сваком будућем сусрету, са многима и у клупама ТМФ-а следеће школске године!

Tech Case Study 2023 - заједничка фотографија учесника

TCS 2023 координатори такмичења доц. др Александра Ђукић-Вуковић, Теодора Николић, студент и аss. Милица Стојковић

Организациони тим “Tech Case Study 2023”

Извештај са Tech Case Study 2022.

Извештај са Tech Case Study 2021.

Извештај са Tech Case Study 2020.

Извештај са Tech Case Study 2019.