Navigacija

Poznati pobednici četvrte tehnološke studije slučaja „Tech Case Study 2022“!

Opšte vestiStudentske vesti

           

Finale tehnološke studije slučaja „Tech Case Study 2022“ održano je 1. aprila 2022. godine u organizaciji Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Saveza studenata.

Ovogodišnji zadatak je bio vezan za aktuelni trend „brze“ mode i kratak period korišćenja odevnih predmeta što dovodi do stvaranja velike količine tekstilnog otpada. Ovo je izazov sa kojim se susrećemo globalno. Naši finalisti su se odlično snašli u ulozi tehnologa predlažući inovacije pre svega u procesu proizvodnje, ali nudeći i maštovita i kreativna rešenja vezana za marketing i poslovanje kompanije čiji su problem rešavali. Rešenja deset odličnih timova u finalu možete pogledati u snimku dostupnom na Jutjub kanalu Tehnološko-metalurškog fakulteta UB:

https://www.youtube.com/watch?v=XFgf1v4V3H4

Tri najbolje plasirana tima su:

1. Practical solutions group – sastav tima: Nevena Ilić, Teodora Pecarski, Goran Knežević, Đorđe Nožanić; mentor: Mihailo Mladenović, student TMF-a; Istraživačka stanica Petnica

2. VUMT – sastav tima: Vukašin Lalović, Tamara Orlović, Maša Radisavljević, Una Gajić, mentor: Filip Koldžić, saradnik na seminaru hemije; Istraživačka stanica Petnica

3. Renergy fusion – sastav tima: Ana Krunić, Marija Krunić, Teodora Jolić, Ana Ćalić, mentor: Goran Milićev, prof. biologije; 1. i 14. Gimnazija

Specijalnu nagradu za najinovativnije rešenje je poneo tim Practical solutions group, dok je nagradu za najbolju prezentaciju osvojio tim VUMT.

Čestitamo!

Finale su svečano otvorili Dragan Satarić, savetnik u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Karin Mekdonald, šefica Grupe za međunarodnu razvojnu saradnju ambasade Švedske u Srbiji, gospodin Nebojša Cvejanov, koordinator programa ambasade Kraljevine Norveške, kao i dekan fakulteta, prof. dr Petar Uskoković ističući značaj mladih i njihove uloge u budućem razvoju novih tehnologija, zelene tranzicije, uspostavljanja cirkularne ekonomije i bolje zaštite životne sredine.

Dragan Satarić- MPNTR, Karin MekDonald - ambasada Švedske, Nebojša Cvejanov- ambasada Norveške, Prof. dr Petar Uskoković -TMF (sa desna na levo)

Publika je mogla da podrži svoje favorite tokom glasanja u toku takmičenja, a glasovi publike su uzeti u obzir pored glasova stručnog žirija. Stručni žiri u finalu su činili Zlatan Milošević, savetnik za trgovinu i ekonomiju, Ambasada Švedske u Beogradu, Aleksandra Vučinić, šefica Odseka za cirkularnu ekonomiju i zelenu tranziciju Ministarstva zaštite životne sredine, prof. dr Maja Radetić i prof. dr Mirjana Kostić, redovne profesorke tekstilnog inženjerstva Tehnološko-metalurškog fakulteta i Vladimir Smuđa, predsednik Saveza studenata Tehnološko-metalurškog fakulteta. Prvoplasirani tim je osvojio pametne satove kao i posebnu nagradu – stipendiju Tehnološko-metalurškog fakulteta, dok je drugoplasirani tim dobio i komplet knjiga za prvu godinu Tehnološko-metalurškog fakulteta. Svi članovi tri najbolja tima osvojili su putovanje na Akademiju neformalnog obrazovanja Saveza studenata Beograda na Zlatiboru. Projekti „IED Srbija“ i „ eVOC Srbija” su svim finalistima i njihovim mentorima dodelili atraktivne poklone.


Aleksandra Vučinić, Ministarstvo zaštite životne sredine


Zlatan Milošević, ambasada Švedske


Prof. dr Maja Radetić, TMF

 
Prof. dr Mirjana Kostić, TMF


Vladimir Smuđa, Savez studenata TMF

Takmičenje tradicionalno podržava Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a ovogodišnja studija slučaja realizovana je u saradnji sa projektima „IED Srbija“ i „eVOC Srbija” koje finansijski podržavaju ambasada Švedske i ambasada Kraljevine Norveške. Ideja takmičenja potekla je od Saveza studenata Tehnološko-metalurškog fakulteta, kako bi srednjoškolci iz cele Srbije dobili priliku da se upoznaju sa poslom tehnologa i da testiraju svoje inženjerske veštine kroz rešavanje realnih problema iz oblasti održivog razvoja i cirkularne ekonomije.

Zahvaljujemo se svim zaposlenima i studentima koji su vredno radili svake godine i pomogli da takmičenje dovedemo od ideje do realizacije već četvrti put. Zahvaljujemo se članovima žirija, kolegama sa projekta IED Srbija, Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvu zaštite životne sredine i ambasadama Švedske i Norveške za višegodišnju saradnju.

Bila nam je velika čast i zadovoljstvo da se družimo sa srednjoškolcima koji su pokazali svoje znanje, posvećenost i spremnost da kreativno razmišljaju o izazovima sa kojima se kao društvo susrećemo kroz zelenu tranziciju. Zahvaljujemo se profesorima koji su mentorisali svoje učenike, kao i našim studentima mentorima i stojimo im na rapolaganju i za buduću saradnju. Svim učesnicima takmičenja čestitamo, a posebno pobednicima! Radujemo se svakom budućem susretu, sa mnogima i u klupama TMF-a već ove jeseni!


Finalisti takmičenja


Marija Lazić, student TMF-a, moderator

 

Organizacioni tim „Tech Case Study 2022“

 

Izveštaj sa Tech Case Study 2021.

Izveštaj sa Tech Case Study 2020.

Izveštaj sa Tech Case Study 2019.