Навигација

Познати победници четврте технолошке студије случаја „Tech Case Study 2022“!

Опште вестиСтудентске вести

           

Финале технолошке студије случаја „Tech Case Study 2022“ одржано је 1. априла 2022. године у организацији Технолошко-металуршког факултета Универзитета у Београду и Савеза студената.

Овогодишњи задатак је био везан за актуелни тренд „брзе“ моде и кратак период коришћења одевних предмета што доводи до стварања велике количине текстилног отпада. Ово је изазов са којим се сусрећемо глобално. Наши финалисти су се одлично снашли у улози технолога предлажући иновације пре свега у процесу производње, али нудећи и маштовита и креативна решења везана за маркетинг и пословање компаније чији су проблем решавали. Решења десет одличних тимова у финалу можете погледати у снимку доступном на Јутјуб каналу Технолошко-металуршког факултета УБ:

https://www.youtube.com/watch?v=XFgf1v4V3H4

Три најбоље пласирана тима су:

1. Practical solutions group – састав тима: Невена Илић, Теодора Пецарски, Горан Кнежевић, Ђорђе Ножанић; ментор: Михаило Младеновић, студент ТМФ-а; Истраживачка станица Петница

2. ВУМТ – састав тима: Вукашин Лаловић, Тамара Орловић, Маша Радисављевић, Уна Гајић, ментор: Филип Колџић, сарадник на семинару хемије; Истраживачка станица Петница

3. Renergy fusion – састав тима: Ана Крунић, Марија Крунић, Теодора Јолић, Ана Ћалић, ментор: Горан Милићев, проф. биологије; 1. и 14. Гимназија

Специјалну награду за најиновативније решење је понео тим Practical solutions group, док је награду за најбољу презентацију освојио тим ВУМТ.

Честитамо!

Финале су свечано отворили Драган Сатарић, саветник у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Карин Мекдоналд, шефица Групе за међународну развојну сарадњу амбасаде Шведске у Србији, господин Небојша Цвејанов, координатор програма амбасаде Краљевине Норвешке, као и декан факултета, проф. др Петар Ускоковић истичући значај младих и њихове улоге у будућем развоју нових технологија, зелене транзиције, успостављања циркуларне економије и боље заштите животне средине.

Драган Сатарић- МПНТР, Карин МекДоналд - амбасада Шведске, Небојша Цвејанов- амбасада Норвешке, Проф. др Петар Ускоковић -ТМФ (са десна на лево)

Публика је могла да подржи своје фаворите током гласања у току такмичења, а гласови публике су узети у обзир поред гласова стручног жирија. Стручни жири у финалу су чинили Златан Милошевић, саветник за трговину и економију, Амбасада Шведске у Београду, Александра Вучинић, шефица Одсека за циркуларну економију и зелену транзицију Министарства заштите животне средине, проф. др Маја Радетић и проф. др Мирјана Костић, редовне професорке текстилног инжењерства Технолошко-металуршког факултета и Владимир Смуђа, председник Савеза студената Технолошко-металуршког факултета. Првопласирани тим је освојио паметне сатове као и посебну награду – стипендију Технолошко-металуршког факултета, док је другопласирани тим добио и комплет књига за прву годину Технолошко-металуршког факултета. Сви чланови три најбоља тима освојили су путовање на Академију неформалног образовања Савеза студената Београда на Златибору. Пројекти „ИЕД Србија“ и „ eVOC Србија” су свим финалистима и њиховим менторима доделили атрактивне поклоне.


Александра Вучинић, Министарство заштите животне средине


Златан Милошевић, амбасада Шведске


Проф. др Маја Радетић, ТМФ

 
Проф. др Мирјана Костић, ТМФ


Владимир Смуђа, Савез студената ТМФ

Такмичење традиционално подржава Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а овогодишња студија случаја реализована је у сарадњи са пројектима „IED Србија“ и „eVOC Србија” које финансијски подржавају амбасада Шведске и амбасада Краљевине Норвешке. Идеја такмичења потекла је од Савеза студената Технолошко-металуршког факултета, како би средњошколци из целе Србије добили прилику да се упознају са послом технолога и да тестирају своје инжењерске вештине кроз решавање реалних проблема из области одрживог развоја и циркуларне економије.

Захваљујемо се свим запосленима и студентима који су вредно радили сваке године и помогли да такмичење доведемо од идеје до реализације већ четврти пут. Захваљујемо се члановима жирија, колегама са пројекта IED Србија, Министарству просвете науке и технолошког развоја, Министарству заштите животне средине и амбасадама Шведске и Норвешке за вишегодишњу сарадњу.

Била нам је велика част и задовољство да се дружимо са средњошколцима који су показали своје знање, посвећеност и спремност да креативно размишљају о изазовима са којима се као друштво сусрећемо кроз зелену транзицију. Захваљујемо се професорима који су менторисали своје ученике, као и нашим студентима менторима и стојимо им на раполагању и за будућу сарадњу. Свим учесницима такмичења честитамо, а посебно победницима! Радујемо се сваком будућем сусрету, са многима и у клупама ТМФ-а већ ове јесени!


Финалисти такмичења


Марија Лазић, студент ТМФ-а, модератор

 

Организациони тим „Tech Case Study 2022“

 

Извештај са Tech Case Study 2021.

Извештај са Tech Case Study 2020.

Извештај са Tech Case Study 2019.