Навигација

Технолошка студија случаја 2021 – Tech case study 2021

Извештај са финалног такмичења Треће технолошке студије случаја „Tech Case Study 2021“

Финале Треће технолошке студије случаја „Tech Case Study 2021“ одржано је 12.5.2021. године у организацији Технолошко-металуршког факултета Универзитета у Београду и Сaвеза студената факултета. Такмичење традиционално подржава Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а овогодишња студија случаја је реализована у сарадњи са пројектом „еВОК Србија” који финансијски подржава амбасада Крaљевине Норвешке. 

Финале су свечано отворили проф. др Ивица Радовић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Његова екселенција господин Јерн Еуген Јелстад, амбасадор Краљевине Норвешке, и проф. др Петар Ускоковић, декан факултета, који су истакли значај промовисања науке, нових технологија и заштите животне средине.


Такмичари и организатори Треће технолошке студије случаја „Тech Case Study 2021“

 


Отварање Треће технолошке студије случаја „Тech Case Study 2021“:
Ивица Радовић, МПНТР, Јерн Еуген Јелстад, амбасада Краљевине Норвешке и Петар Ускоковић, Декан ТМФ (с лeва на дeсно)

Због епидемиолошких мера, био је ограничен број места у сали, али су сви заинтересовани могли да прате финале овогодишње Технолошке студије случаја онлајн. Финале је стримовано на Jутјуб каналу Технолошко-металуршког факултета УБ:

https://www.youtube.com/channel/UCBlTN7SjJUwR2j6ZB_kbF0Q

Гледаоци су могли да гласају и да подрже своје фаворите, а гласови публике су узети у обзир приликом доделе награда, уз гласове стручног жирија. Стручни жири су чинили мр Светислав Пузић, заменик директора производње ФМЦ Србија, др Aлександар Ћосовић, експерт пројекта eВОК Србија, проф. др Мелина Калагасидис Крушић, продекан за кадрове Технолошко-металуршког факултета, доц. др Александра Ђукић Вуковић, испред организационог тима Теch Case Study 2021 и Владимир Смуђа, студент продекан Технолошко-металуршког факултета.

 

Чланови жирија: др Aлександар Ћосовић, експерт пројекта eВОК Србија и мр Светислав Пузић, заменик директора производње ФМЦ Србија. 

Три најбоље пласирана тима су:

  1. ZERO – Анђела Рута Станчу, Тодор Димитријевић, Тeодора Јелисавчић, Софија Аврамеску, ментор Горан Милићев, Пета и Четрнаеста београдска гимназија;
  2. PRACTICAL SOLUTIONS GROUP – Ђорђе Ножанић, Невена Илић, Горан Кнежевић, Вук Обрадовић, ментор Оливера Вукоичић, Истраживачка станица Петница;
  3. APEX – Бојана Тепавчевић, Вук Томић, Лука Папак, Марко Латас, ментор Маја Дејаноска, Пета београдска гимназија.

 


Првопласирани тим ZERO из Пете и Четрнаесте београдске гимназије: Анђела Рута Станчу, Тодор Димитријевић, Тeодора Јелисавчић, Софија Аврамеску

 


Другопласирани тим PRACTICAL SOLUTIONS GROUP из Истраживачке станице Петница: Ђорђе Ножанић, Невена Илић, Горан Кнежевић, Вук Обрадовић

 


Трећепласирани тим APEX Пете београдске гиманзије: Бојана Тепавчевић, Вук Томић, Лука Папак, Марко Латас, ментор Маја Дејаноска, деканом Петаp Ускоковић, Илија Тодоровић, предсдник Савеза студената Београда

 

Првопласирани тим је добио вредне робне награде и специјалну награду – стипендију Технолошко-металуршког факултета, док је другопласирани тим добио и комплет књига за прву годину Технолошко-металуршког факултета. Сви чланови три најбоља тима добили су путовање на Академију студентских лидера.

Ђаци су показали изузетну иновативност, креативност и завидно знање у области различитих технологија и заштити животне средине. Показали су да умеју да раде у тиму, надопуњују се, анализирају проблем и презентују своја решења, али изнад свега велику радозналост и ентузијазам на шта смо посебно поносни.

Честитамо свим финалистима, а посебно првопласираним тимовима и радујемо се да их поново сретнемо и гледамо како стасавају у изузетне стручњаке. За све финалисте биће припремљен коктел на факултету када се стекну адекватни услови, по окончању епидемије.

Посебно се захваљујемо свим професорима, истраживачима и студентима нашег факултета који су учествовали у припреми материјала за такмичење, колегама са пројекта „ eВОК Србија“ и професорима средњих школа и студентима-менторима. Координатор пројекта испред Студентског парламента Технолошко-металуршког факултета је био Момчило Цветковић, а модератор је била Милица Стојковић.


Организатори Треће Технолошке студије случаја, студенти Савеза студената ТМФ: Стефан Мијатовић, Ана Мрваљевић, Даница Васовић и Момчило Цветковић

 


Милица Стојковић, из Студентског парламента ТМФ, модератор такмичења

 

Организациони тим „Теch Case Study 2021

 

Познати финалисти треће Технолошке студије случаја – Tech Case Study 2021!

Овогодишње полуфинале Технолошке студије случаја „Tech Case Study 2021” нам је донело бројна решења средњошколских тимова за смањење емисије лако испарљивих једињења у процесу производње амбалаже у прехрамбеној индустрији. Прелиминарна решења су била иновативна, маштовита и сложена и није било лако изабрати 10 тимова који ће се надметати у финалу:


1. АПЕКС 
2. Серотонин
3. MTA
4. 5a
5. Практикал солушнс груп
6. Одржива будућност
7. Ековеј
8. Зеро
9. Цијентификос
10. Шредингерове мачке

Свим учесницима полуфинала честитамо јер су показали и завидно знање и креативност, а финалистима желимо пуно успеха у финалу!

Финале ће бити одржано 12.5.2021. године са почетком у 11 часова у свечаној сали Технолошко металуршког факултета, према агенди .

Због епидемиолошких мера, биће ограничен број места у свечаној сали факултета, али ће сви заинтересовани моћи да прате финале Технолошке студије случаја онлајн путем стрима на Jутјуб каналу Технолошко-металуршки факултет УБ. У оквиру стрима ће бити омогућено онлине гласање како би публика могла да подржи своје фаворите, а гласови публике ће се узети у обзир приликом доделе награда.


Свим тимовима желимо пуно среће и радујемо се сусрету у финалу „Tech case study 2021“!

 

Технолошка студија случаја „Tech case study 2021“

Технолошко-металуршки факултет Универзитета у Београду трећу годину заредом организује Технолошку студију случаја „Tech case study 2021“ уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и у сарадњи са eVOC пројектом који финансијски подржава Амбасада Краљевине Норвешке у Београду. Такмичење је осмишљено тако да ученицима завршних година средњих школа приближи посао технолога и тестира њихове инжењерске вештине кроз реалан проблем из области одрживог развоја.

Пропозиције такмичења можете погледати у документу
Линк за пријаву је на адреси http://bit.ly/TechCaseStudy2021

 

Информације о Технолошкој студији случаја 2020 – Tech case study 2020 можете погледати овде.
Информације о Технолошкој студији случаја 2019 – Tech case study 2019 можете погледати овде: полуфинале финале.