Navigacija

prof. dr Zorica Knežević-Jugović

Redovni profesor
Katedra za biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju

TMF - velika zgrada, kancelarija 69

011/3303776
lokal 776
Naučna oblast Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija
Datum izbora u zvanje 22. januar 2014.

Predmeti

14BBI33 14BBI33 - Enzimologija
14BBI472 14BBI472 - Enzimsko inženjerstvo
14MBIP11 14MBIP11 - Primena enzima u prehrambenoj industriji
14MBIP2 14MBIP2 - Tehnologija ugljenih hidrata
14MEB 14MEB - Elektrohemijski biosenzori
14HFI47 14HFI47 - Enzimsko inženjerstvo
22BBI33 22BBI33 - Enzimologija
22D120 22D120 - Imobilisani biokatalizatori:tehnike imobilizacije,bioreaktori i primena
22DBKD 22DBKD - Biohemijska kinetika
22DBKP 22DBKP - Biohemijska kinetika
22MEB 22MEB - Elektrohemijski biosenzori
22MOPBI 22MOPBI - Odabrana poglavlja biohemijskog inženjerstva
22MOPBI1 22MOPBI1 - Odabrana poglavlja biohemijskog inženjerstva
22MPEPT 22MPEPT - Primena enzima u prehrambenoj tehnologiji
22MTUH 22MTUH - Tehnologija ugljenih hidrata
22FI41 22FI41 - Enzimsko inženjerstvo
BBI410 BBI410 - Biotehnološki praktikum 2
D103 D103 - Biohemijska kinetika
D126 D126 - Imobilisani biokatalizatori: tehnike imobilizacije, bioreaktori i primena
ZP44 ZP44 - Stručna praksa
MBIB02 MBIB02 - Odabrana poglavlja biohemijskog inženjerstva
MBIB6 MBIB6 - Enzimsko inženjerstvo

Legenda:

ZP...,14ZP... zajednički predmet na osnovnim akademskim studijama (OAS)
T...,14T... tekstilna tehnologija (OAS)
H...,14H... hemijsko inženjerstvo (OAS)
B...,14b... biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija (OAS)
IŽS, 14IŽS... inženjerstvo zaštite životne sredine (OAS)
MIN...,4MIN... metalurško inženjerstvo (OAS)
IIM...,14IIM... inženjerstvo materijala (OAS)
IGI...,14IGI... grafičko inženjerstvo, dizajn i ambalaža (OAS)
M...,14M... master studije
D...,14D... doktorske studije

Bibliografija

Radovi u časopisima

  1. Mina Volić, Ivana Pajić-Lijaković, Verica Đorđević, Zorica Knežević-Jugović, Ilinka Pećinar, Zora Stevanović-Dajić, Đorđe Veljović, Miroslav Hadnadjev i Branko Bugarski, Alginate/soy protein system for essential oil encapsulation with intestinal delivery, CARBOHYDRATE POLYMERS, 200, 2018, pp. 15-24; 10.1016/j.carbpol.2018.07.033
  2. Sanja Đurović, Bogdan Nikolić, Nevena Luković, Jelena Jovanović, Andrea Stefanović, Nataša Šekuljica, Dušan Mijin i Zorica Knežević-Jugović, The impact of high-power ultrasound and microwave on the phenolic acid profile and antioxidant activity of the extract from yellow soybean seeds, INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS, 122, 2018, pp. 223-231; 10.1016/j.indcrop.2018.05.078
  3. Andrea Stefanović, Jelena Jovanović, Marina Dojčinović, Steva Lević, Viktor Nedović, Branko Bugarski i Zorica Knežević-Jugović, Effect of the Controlled High-Intensity Ultrasound on Improving Functionality and Structural Changes of Egg White Proteins, FOOD AND BIOPROCESS TECHNOLOGY, 10, 7, 2017, pp. 1224-1239; 10.1007/s11947-017-1884-5
  4. Abdalla Salim, Sanja Grbavčić, Nataša Šekuljica, Andrea Stefanović, Sonja Jakovetić Tanasković, Nevena Luković i Zorica Knežević-Jugović, Production of enzymes by a newly isolated Bacillus sp. TMF-1 in solid state fermentation on agricultural by-products: The evaluation of substrate pretreatment methods, BIORESOURCE TECHNOLOGY, 228, 2017, pp. 193-300; 10.1016/j.biortech.2016.12.081
  5. Nataša Šekuljica, Milica Gvozdenović, Zorica Knežević-Jugović, Branimir Jugovic i Branimir Grgur, Biofuel cell based on horseradish peroxidase immobilized on copper sulfide as anode for decolorization of anthraquinone AV109 dye, Journal of Energy Chemistry, 25, 3, 2016, pp. 403-408
  6. Bojana Vidovic, Nikola Milasinovic, Jelena Kotur-Stevuljevic, Sandra Dilber, Melina Kalagasidis Krušić, Brizita Djordjevic i Zorica Knežević-Jugović, Encapsulation of alpha-lipoic acid into chitosan and alginate/gelatin hydrogel microparticles and its in vitro antioxidant activity, HEMIJSKA INDUSTRIJA, 2016, pp. 49-58
  7. Bojana Vidovic, Nikola Milasinovic, Jana Vidovic, Brizita Djordjevic, Bojan Calija, Milkica Crevar-Sakac, Zorica Vujic, Jela Milic, Melina Kalagasidis Krušić i Zorica Knežević-Jugović, Preparation of alpha-lipoic acid/chitosan microparticle conjugate and its in vitro antioxidative activity (Meeting Abstract), ANNALS OF NUTRITION & METABOLISM, 67, 1, 2015, pp. 484-485
  8. Kata Trifkovic, Nikola Milasinovic, Verica Đorđević, Gordana Zdunic, Melina Kalagasidis Krušić, Zorica Knežević-Jugović, Katarina Savikin, Viktor Nedovic i Branko Bugarski, Chitosan crosslinked microparticles with encapsulated polyphenols: Water sorption and release properties, JOURNAL OF BIOMATERIALS APPLICATIONS, 2015, pp. 618-631
  9. Nikola Milasinovic, Sonja Jakovetic, Zorica Knežević-Jugović, Nedeljko Milosavljevic, Marija Lucic Skoric, Jovanka Filipovic i Melina Kalagasidis Krušić, Catalyzed Ester Synthesis Using Candida rugosa Lipase Entrapped by Poly(N-isopropylacrylamide-co-itaconic Acid) Hydrogel, The Scientific World Journal, 2014, pp. ---; dx.doi.org/10.1155/2014/142123
  10. Nikola Milasinovic, Zorica Knežević-Jugović, Nedeljko Milosavljevic, Marija Lucic Skoric, Jovanka Filipovic i Melina Kalagasidis Krušić, Stimuli-Sensitive Hydrogel Based on N-Isopropylacrylamide and Itaconic Acid for Entrapment and Controlled Release of Candida rugosa Lipase under Mild Conditions, BIOMEDICAL RESEARCH-INDIA, 2014, pp. ---; http://dx.doi.org/10.1155/2014/364930
  11. Kata Trifkovic, Nikola Milasinovic, Verica Djordjevic, Melina Kalagasidis Krušić, Zorica Knežević-Jugović, Viktor Nedovic i Branko Bugarski, Chitosan microbeads for encapsulation of thyme (Thymus serpyllum L.) polyphenols, CARBOHYDRATE POLYMERS, 2014, pp. 901-907
  12. Nikola Milasinovic, Zorica Knežević-Jugović, Zivana Jakovljevic, Jovanka Filipovic i Melina Kalagasidis Krušić, Synthesis of n-amyl isobutyrate catalyzed by Candida rugosa lipase immobilized into poly(N-isopropylacrylamide-co-itaconic acid) hydrogels, CHEMICAL ENGINEERING JOURNAL, 181, 2012, pp. 614-623
  13. Nikola Milasinovic, Nedeljko Milosavljevic, Jovanka Filipovic, Zorica Knežević-Jugović i Melina Kalagasidis Krušić, Efficient immobilization of lipase from Candida rugosa by entrapment into poly(N-isopropylacrylamide-co-itaconic acid) hydrogels under mild conditions, POLYMER BULLETIN, 69, 3, 2012, pp. 347-361
  14. Nikola Milasinovic, Zorica Knežević-Jugović, Nedeljko Milosavljevic, Jovanka Filipovic i Melina Kalagasidis Krušić, Controlled release of lipase from Candida rugosa loaded into hydrogels of N-isopropylacrylamide and itaconic acid, INTERNATIONAL JOURNAL OF PHARMACEUTICS, 436, 1-2, 2012, pp. 332-340
  15. Nikola Milasinovic, Nedeljko Milosavljevic, Jovanka Filipovic, Zorica Knežević-Jugović i Melina Kalagasidis Krušić, Immobilization of Lipase From Candida Rugosa Into Copolymer Hydrogels of Poly(N-Isopropylacrylamide-Co-Itaconic Acid) Synthesized in the Presence of Surfactants, HEMIJSKA INDUSTRIJA, 65, 6, 2011, pp. 667-673
  16. Nikola Milasinovic, Melina Kalagasidis Krušić, Zorica Knežević-Jugović i Jovanka Filipovic, Hydrogels of N-isopropylacrylamide copolymers with controlled release of a model protein, INTERNATIONAL JOURNAL OF PHARMACEUTICS, 383, 1-2, 2010, pp. 53-61
  17. Nikola Milasinovic, Nedeljko Milosavljevic, Jovanka Filipovic, Zorica Knežević-Jugović i Melina Kalagasidis Krušić, Synthesis, characterization and application of poly(N-isopropylacrylamide-co-itaconic acid) hydrogels as supports for lipase immobilization, REACTIVE & FUNCTIONAL POLYMERS, 70, 10, 2010, pp. 807-814
  18. Nikola Milasinovic, Melina Kalagasidis Krušić, Zorica Knežević-Jugović i Jovanka Filipovic, The Influence Of Composition Of Poly(N-Isopropylacrylamide-Co-Itaconic Acid) Hydrogel On Immobilized Candida Rugosa Lipase Activity, HEMIJSKA INDUSTRIJA, 62, 6, 2008, pp. 339-344

Knjige

  1. Milica Gvozdenović i Zorica Knežević-Jugović, Elektrohemijski biosenzori, udžbenik, Akademska misao, 2018, 248; ISBN 978-86-7466-712-5
  2. Zorica Knežević-Jugović, Enzimsko inženjerstvo, udžbenik, Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu, 2008, 492; ISBN 978-86-7401-253-6

Mentorstvo

Doktorske akademske studije

  • Proizvodnja hidrolitičkih enzima fermentacijom na poljoprivrednom otpadu pomoću različitih vrsta iz roda Bacillus, Abdalla Salim, 26.05.2021.
  • Proizvodnja biološki aktivnih peptida proteina belanceta enzimskim postupkom, izolovanje i karakterizacija, Jelena Jovanović, 21.12.2018.
  • Imobilizacija alfa-amilaze na polianilinu i magnetnim česticama modifikovanim polianilinom, Mirjana Radovanović, 12.09.2018.
  • Funkcionalna i biološka svojstva pšeničnog glutena modifikovanog enzimskim postupcima, Mohamed Elmalimadi, 25.06.2018.
  • Optimizacija enzimskih postupaka za dobijanje hidrolizata proteina belanceta kao komponenata funkcionalne hrane primenom tehnologije ultrazvuka visokog intenziteta, Andrea Stefanović, 29.09.2017.
  • Enzimska proizvodnja estara fenolnih kiselina, Sonja Jakovetić Tanasković, 30.09.2016.
  • Enzimsko obezbojavanje antrahinonskih boja iz otpadnih voda, Nataša Šekuljica, 30.09.2016.
  • Proizvodnja mikrobnih lipaza i proteaza kao aditiva u formulacijama detergenata, Sanja Grbavčić, 29.09.2014.
  • Razvoj enzimskog postupka za sintezu metil estara masnih kiselina, Nevena Luković, 26.02.2014.

Master akademske studije

  • Inkapsulacija vitamina B12 u nanočestice na bazi rastvorljive frakcije proteina lišća kao nosačem, Nikolina Stojiljković, 29.09.2023.
  • Izolovanje RuBisCO proteinske frakcije iz lišća bundeve metodom ultrafiltracije - unapređenje prinosa i karakterizacija proteina, Ana Conić, 29.09.2023.
  • Korelacije između stepena hidrolize, antioksidativne aktivnosti i molekulskih masa proizvoda hidrolize proteina lišća bundeve, Marija Ceković, 30.09.2022.
  • Funkcionalna svojstva, antioksidativna i antimikrobna aktivnost hidrolizata glutena iz pšeničnog brašna dobijenih pomoću proteaze iz Streptomyces griseus, Viktorija Milosavljević, 30.09.2021.
  • Izolacija, prečišćavanje i delimična karakterizacija ksilanaze iz Penicillium chrysogenum, Marija Korićanac, 30.09.2021.
  • Razvoj Western Blot metode za detekciju antitela specifičnih za virus SARS-CoV-2, Ana Barbulović, 30.09.2021.
  • Uticaj odnosa magnetita i alginata na katalitička svojstva peroksidaze iz rena u reakciji oksidacije antrahinonskih boja, Kristian Husar, 29.09.2021.
  • Uticaj skroba na enzimsku hidrolizu proteina pšeničnog brašna, Aleksandra Pirić, 30.09.2020.
  • Doprinos mikrotalasnog predtretmana ukupnoj modifikaciji glutena i smanjenju alergenosti, Natalija Ćirković, 30.09.2020.
  • Proizvodnja ksilanaza na lignoceluloznom poljoprivrednom otpadu pomoću plesni Aspergillus flavus i Penicillium crysogenum, Marta Nikčević, 30.09.2020.
  • Kinetika hidrolize sojinih proteina i albumina proteazom iz Bacillus licheniformis imobilisanom na česticama biopolimera, Svetozar Gavrilović, 16.09.2020.
  • Modifikacija glutena iz pšeničnog brašna i pšeničnih mekinja fermentacijom pomoću probiotskog soja Bacillus subtilis, Milica Veselinović, 30.09.2019.
  • Fermentacija sojine sačme pomoću probiotskog soja Bacillus subtilis u cilju proizvodnje amilaza i celulaza, Milica Erceg, 30.09.2019.
  • Unapređenje nutritivnih svojstava sojine sačme fermentacijom pomoću probiotskog soja Bacillus subtilis, Isidora Milošević, 30.09.2019.
  • Proizvodnja proteaza i mananaza fermentacijom sojine sačme pomoću probiotskog soja Bacillus subtilis, Višnja Kosić, 26.09.2019.
  • Modifikacija pšeničnog glutena enzimskim postupcima u cilju smanjenja alergenih svojstava, Tamara Tadić, 26.09.2019.
  • Modifikacija pšeničnog glutena primenom mikrotalasa u cilju smanjenja alergenih svojstava, Jelena Bakrač, 24.09.2019.
  • Jednostepena i dvostepena enzimska hidroliza sojinih proteinskih koncentrata, Kristina Jovanović, 28.09.2018.
  • Određivanje antimikrobnog potencijala filmova na bazi agar-agara i mineralnih komponenti, Mirko Pavlović, 28.09.2018.
  • Izdvajanje i prečišćavanje biološki aktivnih peptida iz hidrolizata sojinih proteinskih koncentrata, Nemanja Labović, 28.09.2018.
  • Antioksidativna aktivnost kiselog i baznog ekstrakta obezmašćenog zrna soje, Milica Vučićević, 30.09.2017.
  • Uticaj vrste proteaze na tehnološko-funkcionalna svojstva hidrolizata sojinih proteina, Ana Andrić, 30.09.2017.
  • Inkapsulacija etarskog ulja timijana u mikročestice na bazi alginata i kazeina, Ebtesam Aljadi, 30.09.2017.
  • Proizvodnja biološki aktivnih peptida iz sojinih proteinskih koncentrata, Vera Ćuković, 30.09.2017.
  • Uticaj ultrazvuka visokog intenziteta na funkcionalna svojstva sojinih proteinskih izolata u kontinualnim uslovima, Emilija Knežević, 25.09.2017.
  • Uticaj procesnih parametara na funkcionalna svojstva hidrolizata pšeničnog glutena, Vladimir Ardeljan, 25.09.2017.
  • Uticaj ultrazvuka na tehničko-funkcionalna svojstva sojinih proteina, Katarina Kosorić, 04.07.2017.
  • Ekstrakcija i antioksidativna svojstva polifenolnih jedinjenja iz žute soje, Natalija Vulin, 10.02.2017.
  • Uticaj procesnih parametara na proizvodnju mananaze iz Bacillus cereus, Bojan Petrović, 29.09.2016.
  • Uticaj fermentacionih uslova na proizvodnju mananaze iz Bacillus sp., Ivana Gazikalović, 28.09.2016.
  • Imobilizacija proteaze iz Bacillus licheniformis na mikročesticama hitozana, Srećko Mitrović, 27.09.2016.
  • Uticaj procesnih parametara na enzimsku hidrolizu pšeničnog glutena, Milica Bonin, 16.06.2016.
  • Uticaj načina izvođenja enzimskog postupka na profil peptida izolovanih iz hidrolizata proteina belanceta, Neda Nikolić, 30.09.2015.
  • Primena ultrazvuka kao pretretmana za enzimsku hidrolizu proteina belanceta, Bojana Bradić, 30.09.2014.
  • Uklanjanje antrahinonske boje iz sintetske otpadne vode imobilisanom peroksidazom iz rena, Violeta Vidaković, 30.09.2014.
  • Imobilizacija peroksidaze iz rena na kaolinu, Jelena Jovanović, 30.09.2014.
  • Antioksidativna i antihipertenzitivna aktivnost hidrolizata proteina belanceta dobijenih enzimskom hidrolizom, Dunja Lukić, 30.09.2014.
  • Uticaj termičkog i ultrazvučnog pretretmana na enzimsku hidrolizu proteina belanceta: kinetika procesa i matematičko modelovanje, Salim Abdalla, 30.09.2014.
  • Hidroliza proteina belanceta katalizovana papainom, Marijana Nikolić, 30.09.2014.
  • Uticaj različitih proteaza i pretretmana na hidrolizu proteina belanceta i biološku aktivnost dobijenih hidrolizata, Ana Gluvić, 30.09.2013.
  • Imobilizacija lipaze iz Candida antarctica za primenu u sintezi metil estara masnih kiselina, Ružica Miladinović, 28.09.2012.
  • Ispitivanje mogućnosti primene ultrazvuka i visokog pritiska kao predtretmana za enzimsku hidrolizu proteina belanceta, Milica Minaković, 28.09.2012.
  • Enzimska sinteza etil-cinamata u reaktoru sa pakovanim slojem, Adrijana Sarafimovski, 30.09.2011.
  • Kovalentna imobilizacija penicilin-acilaze iz Escherichia coli na makroporoznom kopolimeru glicidilmetakrilata i etilenglikoldimetakrilata, Andrea Stefanović, 26.09.2011.
  • Karakterizacija lipaza iz Rhizopus oryzae gajenim submerznim postupkom fermentacije, Nataša Šekuljica, 19.07.2011.
  • Enzimska sinteza etil-cinamata u reaktoru sa fluidizovanim slojem, Jelena Jovanović, 15.07.2011.
  • Enzimska sinteza estara cimetne kiseline i njenih derivata, Ana Nikolić, 10.02.2011.

Osnovne akademske studije

  • Uticaj dodatka membranskih proteina iz lišća spanaća na funkcionalna svojstva i primenu zamesa pšeničnog brašna, Tijana Mančić, 29.09.2023.
  • Hidroliza proteina iz soje proteazom iz Bacillus licheniformis imobilisanom na magnetnim česticama obloženim alginatom, Milica Todorović, 27.09.2023.
  • Reološka svojstva testa obogaćenog rastvorljivom frakcijom proteina spanaća, Lazar Kristić, 14.07.2023.
  • In silico analiza potencijalnih bioaktivnih peptida izvedenih iz RuBisCO proteina različitih botaničkih vrsta, Marija Nešić, 10.03.2023.
  • Enzimska modifikacija proteina izolovanog iz lišća bundeve u cilju poboljšanja funkcionalnih svojstava, Teodora Marković, 01.02.2023.
  • Proizvodnja ksilanaze pomoću plesni submerznom fermentacijom, Sanja Travar, 28.10.2022.
  • Selekcija mikroorganizama u pogledu sinteze celulaza i ksilanaza iz roda Bacillus sp., Ana Đokić, 30.09.2022.
  • Dobijanje nanočestica na bazi proteina izolovanog iz lišća bundeve primenom metoda koacervacije i hladnog geliranja, Nikolina Stojiljković, 15.09.2022.
  • Izolovanje proteina iz lišća bundeve i njihova funkcionalna svojstva, Ana Conić, 13.07.2022.
  • Uticaj fizičkog i hemijskih pretretmana na razgradnju lignoceluloze iz pšenične pleve pomoću ksilanaze i celulaze iz Penicillium chrysogenum, Veroniki Hristara, 30.09.2021.
  • Uticaj procesnih parametara na alergena svojstva i antioksidativnu aktivnost hidrolizata pšeničnog glutena dobijenih enzimskim postupkom, Emilija Denić, 30.09.2021.
  • Unapređenje primene i bioraspoloživosti bioaktivnih peptida soje u prehrambenim formulacijama primenom postupka inkapsulacije, Nevena Čobović, 30.09.2021.
  • Proizvodnja ksilooligosaharida enzimskom hidrolizom pomoću ksilanaze iz Penicillium chrysogenum, Jelena Tomić, 30.09.2021.
  • Biotehnološka obrada pšeničnih mekinja i slame enzimskom hidrolizom i biološka aktivnost dobijenih prebiotskih ksilooligosaharida, Tamara Petrović, 29.09.2021.
  • Alergenost i funkcionalna svojstva pšeničnog glutena modifikovanog enzimskom hidrolizom, Mila Živković, 16.09.2021.
  • Uticaj početne koncentracije pšeničnog glutena na stepen enzimske hidrolize i alergenost dobijenih hidrolizata, Kristina Glišić, 30.09.2020.
  • Imobilizacija proteaze iz Bacillus licheniformis na magnetne mikročestice obložene alginatom, Kristian Husar, 30.09.2020.
  • Enzimska hidroliza pšeničnog glutena pomoću proteaze iz Streptomyces griseus u cilju smanjenja njegove alergenosti, Viktorija Milosavljević, 30.09.2020.
  • Selekcija mikroorganizama za proizvodnju ksilanaza, Marija Korićanac, 30.09.2020.
  • Faktori rizika za celijačnu bolest, Nikola Manov, 30.09.2020.
  • Uticaj biološkog pretretmana bagasa na enzimsku hidrolizu pomoću komercijalnog kompleksa celulolitičkih enzima, Anđela Manojlović, 16.09.2020.
  • Proizvodnja amilaza, pektinaza, celulaza i komponenata stočne hrane fermentacijom na jabučnom tropu pomoću Bacillus subtilis, Svetozar Gavrilović, 30.09.2019.
  • Proizvodnja specifičnih proteaza submerznom fermentacijom pomoću različitih Bacillus sojeva, Ognjen Đunisijević, 30.09.2019.
  • Unapređenje antioksidativne aktivnosti sojine sačme biotehnološkim postupkom fermentacije pomoću Bacillus subtilis, Marta Nikčević, 27.09.2019.
  • Imobilizacija peroksidaze iz rena na alginat/magnetnim česticama i primena za uklanjanje antrahinonskih boja iz otpadnih voda, Andrijana Nedeljković, 26.09.2019.
  • Modifikacija pšeničnog glutena proteolitičkim enzimima iz Bacillus subtilis u cilju smanjenja alergenih svojstava, Jelena Plećaš, 31.05.2019.
  • Primena ultrazvuka visoke frekvence na izolaciju i funkcionalna svojstva proteina soje, Ana Teodorović, 28.02.2019.
  • Proizvodnja amilaza i proteaza fermentacijom na sojinoj sačmi pomoću novoizolovanog soja Bacillus sp., Milica Erceg, 28.09.2018.
  • Uticaj ultrazvuka visokog intenziteta na strukturu i funkcionalna svojstva sojinih proteinskih koncentrata, Isidora Milošević, 28.09.2018.
  • Proizvodnja celulaza i pektinaza pomoću Bacillus sp. fermentacijom na sojinoj sačmi, Višnja Kosić, 25.09.2018.
  • Unapređenje funkcionalnih svojstava sojinih proteinskih koncentrata primenom ultrazvuka visokog intenziteta i enzimske hidrolize, Isaak Trajković, 24.09.2018.
  • Enzimska hidroliza proteina kozjeg mleka, Jelena Bakrač, 19.09.2018.
  • Uticaj ultrazvučnog tretmana na antioksidativnu aktivnost hidrolizata proteina belanceta i njegovih frakcija, Ksenija Ličina, 27.12.2017.
  • Izolovanje i prečišćavanje peroksidaze iz rena i njena primena u obezbojavanju otpadnih voda, Nina Milovanović, 30.09.2017.
  • Primena ultrazvuka visokog intenziteta za modifikaciju sojinih proteinskih koncentrata, Nemanja Labović, 26.09.2017.
  • Uticaj pH, temperature i mikrotalasnog pretretmana na enzimsku ekstrakciju proteina iz žute soje, Sabina Skenderi, 30.05.2017.
  • Uticaj primene pretretmana ultarzvukom srednjeg intenziteta na enzimsku ekstrakciju proteina iz žute soje, Tatjana Anđelković, 28.04.2017.
  • Uticaj primene tehnologije ultrazvuka na izolaciju proteina iz žute soje i njihova funkcionalna svojstva, Vera Ćuković, 30.09.2016.
  • Kontinualna hidroliza proteina belanceta u reaktorskom sistemu sa membranskim modulom, Ana Andrić, 30.09.2016.
  • Antioksidativna svojstva hidrolizata pšeničnog glutena i dobijenih frakcija, Nevena Jovanović, 26.09.2016.
  • Antioksidativna aktivnost hidrolizata proteina belanceta dobijenih u enzimskom membranskom procesu, Maja Stanojević, 08.09.2016.
  • Izolovanje i određivanje antioksidativne aktivnosti peptida dobijenih enzimskom hidrolizom pšeničnog glutena, Aleksa Hadži-Ristić, 08.07.2016.
  • Uticaj enzimskog postupka i sprej sušenja na senzorna i fizičko-hemijska svojstva praškastih hidrolizata proteina belanceta, Danica Topalović, 03.12.2015.
  • Uticaj posthidrolitičkih tehnoloških postupaka na boju i funkcionalna svojstva praškastih hidrolizata proteina belanceta, Milica Vučićević, 30.09.2015.
  • Uticaj posthidrolitičkih tehnoloških postupaka na funkcionalna svojstva hidrolizata proteina belanceta, Katarina Kosorić, 30.09.2015.
  • Uticaj fizičkog pretretmana ultrazvučnom sondom na strukturu, antioksidativnu aktivnost i profil peptida hidrolizata proteina belanceta, Rada Čurović, 30.09.2015.
  • Uticaj različitih pretretmana na funkcionalna i senzorna svojstva hidrolizata proteina belanceta, Ivana Gazikalović, 28.09.2015.
  • Imobilizacija papaina i proteaze iz Bacillus licheniformis u hitozanske čestice, Srećko Mitrović, 30.09.2014.
  • Uticaj vrste proteaze na sastav i svojstva hidrolizata proteina belanceta, Vladimir Ardeljan, 30.09.2014.
  • Uticaj načina pretretmana na fizičko-hemijska svojstva i enzimsku hidrolizu proteina belanaca, Jelena Kovljanić, 26.09.2014.
  • Optimizacija enzimske hidrolize proteina belanceta u protočnom reaktoru sa mešanjem povezanim sa membranskom separacionom jedinicom, Milica Bonin, 08.07.2014.
  • Proizvodnja proteaza i amilaza pomoću Bacillus spp., Neda Nikolić, 08.07.2014.
  • Rekombinantna ekspresija i prečišćavanje proteina bakteriofaga T4, Ognjen Konstantinović, 13.06.2014.
  • Enzimska razgradnja sintetske antrahinonske boje, Jelena Vukosavljević, 30.09.2013.
  • Hidroliza proteina belanceta katalizovana proteazom iz Bacillus licheniformis-kinetika procesa i matematičko modelovanje, Bojana Bradić, 03.09.2013.
  • Uticaj vrste proteaze na funkcionalna i biološka svojstva hidrolizata proteina belanceta, Marijana Nikolić, 09.07.2013.
  • Enzimska hidroliza proteina belanceta u protočnom reaktoru sa mešanjem povezanim sa membranskom separacionom jedinicom, Marija Markićević, 08.07.2013.
  • Imobilizacija peroksidaze iz rena na sintetskom kopolimeru glicidilmetakrilata i etilenglikoldimetakrilata, Jelena Jovanović, 26.02.2013.
  • Imobilizacija peroksizidaze iz rena na komercijalnom polimernom nosaču, Violeta Vidaković, 26.02.2013.
  • Inkapsulacija etarskog ulja timijana u mikročestice hitozana, Suzana Putniković, 28.09.2012.
  • Optimizacija sastava enzimskog detergenta u obliku mikroemulzija, Vladimir Paunović, 06.09.2012.
  • Enzimska hidroliza proteina belanceta, Ana Gluvić, 11.07.2012.
  • Optimizacija sastava formulacije detergenta za uklanjanje lipidnih nečistoća na bazi lipaze iz Pseudomonas aeruginosa san-ai, Jelena Mladenović, 15.06.2012.
  • Enzimska sinteza estara cimetne kiseline u šaržnom sistemu, Ružica Miladinović, 22.07.2011.
  • Proizvodnja proteaza iz Candida utilis primenom tehnike gajenja na čvrstim podlogama, Jelena Jovanović, 24.09.2010.
  • Proizvodnja proteaze iz Pseudomonas aeruginosa san-ai i njena primena u detergentima, Nataša Šekuljica, 24.09.2010.

Osnovne studije

  • Selekcija sojeva i ispitivanje kinetike biosinteze proteolitičkih enzima uzgajanjem u submerznim uslovima, Jelena Marjanović, 30.09.2021.
  • Uticaj dužine trajanja i načina ultrazvučnog tretmana na sastav i antioksidativna svojstva hidrolizata proteina belanceta, Milica Radulović, 09.09.2016.
  • Hidroliza proteina belanceta katalizovana proteazom iz Bacillus amyloliquefaciens, Radmila Miljković, 21.06.2013.
  • Uticaj vrste proteaze i pretretmana na funkcionalna i antioksidativna svojstva hidrolizata proteina belanceta, Nemanja Novičić, 09.04.2013.
  • Hidroliza proteina belanceta katalizovana proteazama različitog porekla, Miloš Vuković, 28.12.2012.
  • Uticaj vrste proteaze na funkcionalna i biološka svojstva hidrolizata proteina belanceta, Aleksandar Vujinović, 28.12.2012.
  • Imobilizacija peroksidaze iz rena na sintetskim polimernim nosačima konvencionalnom metodom, Dušica Savić, 09.07.2012.
  • Razvoj novih postupaka za imobilizaciju peroksidaze iz rena na sintetskim polimernim nosačima, Jasmina Antić, 09.07.2012.
  • Svojstva lipaze dobijene iz ekstremofilne Pseudomonas putida vrste kao aditiva u formulacijama detergenata, Julijana Panić, 23.02.2012.
  • Enzimski katalizovana sinteza estara cimetne kiseline, Lana Gagić, 31.03.2011.
  • Izolovanje i karakterizacija lipaze iz Candida utilis, Marija Vidić, 30.12.2010.
  • Proizvodnja lipaze iz Candida utilis fermentacijom na uljanoj pogači i njena karakterizacija, Svetlana Obradović, 24.09.2010.
  • Kovalentna imobilizacija penicilin-acilaze na EUPERGITU C, Tanja Lučić, 07.07.2010.
  • Imobilizacija lipaze iz Candida rugosa za primenu u sintezi 4,6-disupstituisanih-3-cijano-2-piridona, Jovana Spajić, 18.06.2010.
  • Optimizacija sastava enzimskih formulacija za čišćenje radnih površina i opreme u prehrambenoj industriji, Maja Plavša, 21.04.2010.
  • Imobilizacija glukoza-oksidaze iz Aspergillus niger na elektroprovodni polimer na bazi polianilina, Dragica Nikolić, 21.10.2009.
  • Ispitivanje uticaja različitih površinski aktivnih materija na aktivnost lipaza i proteaza iz Pseudomonas aeruginosa san-ai, Ana Nikolić, 30.09.2009.
  • Ispitivanje uticaja različitih dezinficijenasa i oksidacionih sredstava na aktivnost lipaza i proteaza iz Pseudomonas sp., Marijana Romčev, 30.09.2009.
  • Proizvodnja lipaze iz Pseudomonas aeruginosa san-ai i njena primena u sintezi estara, Vladimir Lesendrić, 29.09.2009.
  • Kovalentna imobilizacija lipaze iz Candida rugosa na elektroprovodnom polimeru na bazi polianilina, Miloš Petrović, 29.09.2009.
  • Hidroliza penicilina G pomoću penicilin-acilaze imobilisane na hitozanskim česticama u različitim reaktorskim sistemima, Jagoda Matić, 09.09.2009.
  • Enzimska sinteza monoacilglicerola u nevodenim sistemima, Milena Kaljević, 27.03.2009.
  • Imobilizacija penicilin G acilaze na hitozanskim česticama, Marija Nikolić, 23.03.2009.
  • Optimizacija postupka proizvodnje ramnolipida iz Pseudomonas aeruginosa, Sonja Jakovetić, 30.12.2008.
  • Kovalentna imobilizacija lipaze iz Candida rugosa na hitozan, Ana Kovačević, 29.09.2008.
  • Imobilizacija lipaze na komercijalni polimetakrilatni nosač pomoću mikrotalasnog zračenja, Mladen Mihailović, 29.09.2008.
  • Imobilizacija penicilin G acilaze iz Escherichia coli na komercijalni polimetakrilatni nosač, Sanja Simeunović, 18.07.2008.
  • Imobilizacija hemijski modifikovane penicilin G acilaze iz Escherichia coli na komercijalni polimetakrilatni nosač, Milica Rajilić, 09.07.2008.
  • Proizvodnja 6-aminopenicilinske kiseline imobilisanom penicilin-amidazom, Tamara Stošić, 27.03.2007.
  • Kovalentna imobilizacija lipaze na polimetakrilatu modifikovanim 1,2-diaminometanom, Jelena Rosić, 08.03.2007.
  • Sinteza estara lipazom imobilisanom na polimetakrilatu, Nevena Vučijak, 07.03.2007.
  • Optimizacija enzimskog postupka proizvodnje biodizela imobilisanom lipazom iz kvasca, Vesna Vidaković, 07.12.2006.
  • Kovalentna imobilizacija lipaze iz Candida rugosa na makroporoznom umreženom polistirenu, Magdalena Kuraica, 15.11.2006.
  • Sinteza amilizobutirata lipazom imobilisanom na umreženom polistirenu, Jelena Rešin, 15.11.2006.
  • Optimizacija postupka produkcije lipaze pomoću kvasca Torulopsis, Vladimir Ristić, 13.10.2006.
  • Optimizacija postupka produkcije lipaza pomoću kvasaca, Sanja Grbavčić, 19.04.2006.
  • Kovalentna imobilizacija lipaze iz candida rugosa na komercijalnim polimernim nosačima, Jelena Branković, 05.10.2005.
  • Ispitivanje kinetike enzimske reakcije esterifikacije izobuterne kiseline i amilalkohola u sistemu bez organskog rasvarača, Svetlana Šaponjić, 05.10.2005.
  • Imobilizacija lipaze u membranskom reaktoru u cilju sinteze estara, Vesna Ilić, 04.10.2005.
  • Kovalentno vezivanje lipaze iz candida rugosa na polimernim nosačima, Jasmina Ćorović, 31.08.2005.
  • Enzimska sinteza estara u sistemu bez organskog rastvarača, Milena Bradić, 15.07.2005.
  • Ispitivanje uticaja vode na enzimsku sintezu amilizobutirata u organskim rastvaračima, Sanja Stojaković, 19.05.2005.
  • Imobilizacija lipaze iz candida rugosa u pva alginatne čestice, Milena Žuža, 08.10.2004.
  • Enzimska sinteza estara karpoksilnih kiselina i amilalkohola u organskim rastvaračima, Ivana Karalazić, 06.10.2004.
  • Enzimska sinteza estara buterne kiseline u organskim rastvaračima, Nevena Ognjanović, 05.10.2004.
  • Ispitivanje kinetike reakcije esterifikacije izobuterne kiseline anilolkoholom katalizovane lipazom, Jelica Arsić, 30.09.2004.
  • Proizvodnja lipaza i proteaza iz Candida utilis fermentacijom na uljanoj pogači, Milica Dmitrić, 04.02.2001.