Navigation

проф. др Зорица Кнежевић-Југовић

Редовни професор
Катедра за биохемијско инжењерство и биотехнологију

ТМФ - велика зграда, канцеларија 69

011/3303776
локал776
Научна областБиохемијско инжењерство и биотехнологија
Датум избора у звањеJanuary 22, 2014

Предмети

14ББИ3314BBI33 - Enzymology
14ББИ47214BBI472 - Enzyme engineering
14МБИП1114MBIP11 - Food enzymes and applications
14МБИП214MBIP2 - Carbohydrate technology
14МЕБ14MEB - Electrochemical Biosensors
14ХФИ4714HFI47 - Enzyme engineering
22ББИ3322BBI33 - Enzymology
22Д12022D120 - Immobilized biocatalysts:immobilization techniques, bioreactors and applications
22ДБКД22DBKD - Biochemical kinetics
22ДБКП22DBKP - Biochemical kinetics
22МЕБ22MEB - Electrochemical Biosensors
22МОПБИ22MOPBI - Selected topics in biochemical engineering
22МОПБИ122MOPBI1 - Selected topics in biochemical engineering
22МПЕПТ22MPEPT - Food enzymes and applications
22МТУХ22MTUH - Carbohydrate technology
22ФИ4122FI41 - Enzyme engineering
ББИ410BBI410 - Biotechnology Lab II
Д103D103 - Biochemical kinetics
Д126D126 - Immobilized biocatalysts: immobilization techniques, bioreactors and applications
ЗП44ZP44 - Professional practice
МБИБ02MBIB02 - Selected topics in biochemical engineering
МБИБ6MBIB6 - Enzimsko inzenjerstvo

Легенда:

ЗП...,14ЗП...заједнички предмет на основним академским студијама (ОАС)
Т...,14Т...текстилна технологија (ОАС)
Х...,14Х...хемијско инжењерство (ОАС)
Б...,14б...биохемијско инжењерство и биотехнологија (ОАС)
ИЖС, 14ИЖС...инжењерство заштите животне средине (ОАС)
МИН...,4МИН...металуршко инжењерство (ОАС)
ИИМ...,14ИИМ...инжењерство материјала (ОАС)
ИГИ...,14ИГИ...графичко инжењерство, дизајн и амбалажа (ОАС)
М...,14М...мастер студије
Д...,14Д...докторске студије

Библиографија

Радови у часописима

  1. Mina Volić, Ivana Pajić-Lijaković, Verica Đorđević, Zorica Knežević-Jugović, Ilinka Pećinar, Zora Stevanović-Dajić, Đorđe Veljović, Miroslav Hadnadjev, and Branko Bugarski, Alginate/soy protein system for essential oil encapsulation with intestinal delivery, CARBOHYDRATE POLYMERS, 200, 2018, pp. 15-24; 10.1016/j.carbpol.2018.07.033
  2. Сања Ђуровић, Богдан Николић, Невена Луковић, Јелена Јовановић, Андреа Стефановић, Наташа Шекуљица, Dušan Mijin, and Зорица Кнежевић-Југовић, The impact of high-power ultrasound and microwave on the phenolic acid profile and antioxidant activity of the extract from yellow soybean seeds, INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS, 122, 2018, pp. 223-231; 10.1016/j.indcrop.2018.05.078
  3. Андреа Стефановић, Јелена Јовановић, Marina Dojčinović, Стева Левић, Виктор Недовић, Branko Bugarski, and Зорица Кнежевић-Југовић, Effect of the Controlled High-Intensity Ultrasound on Improving Functionality and Structural Changes of Egg White Proteins, FOOD AND BIOPROCESS TECHNOLOGY, 10, 7, 2017, pp. 1224-1239; 10.1007/s11947-017-1884-5
  4. Abdalla Salim, Сања Грбавчић, Наташа Шекуљица, Андреа Стефановић, Соња Јаковетић Танасковић, Невена Луковић, and Зорица Кнежевић-Југовић, Production of enzymes by a newly isolated Bacillus sp. TMF-1 in solid state fermentation on agricultural by-products: The evaluation of substrate pretreatment methods, BIORESOURCE TECHNOLOGY, 228, 2017, pp. 193-300; 10.1016/j.biortech.2016.12.081
  5. Наташа Шекуљица, Milica Gvozdenović, Зорица Кнежевић-Југовић, Branimir Jugovic, and Branimir Grgur, Biofuel cell based on horseradish peroxidase immobilized on copper sulfide as anode for decolorization of anthraquinone AV109 dye, Journal of Energy Chemistry, 25, 3, 2016, pp. 403-408
  6. Bojana Vidovic, Nikola Milasinovic, Jelena Kotur-Stevuljevic, Sandra Dilber, Мелина Калагасидис Крушић, Brizita Djordjevic, and Зорица Кнежевић-Југовић, Encapsulation of alpha-lipoic acid into chitosan and alginate/gelatin hydrogel microparticles and its in vitro antioxidant activity, HEMIJSKA INDUSTRIJA, 2016, pp. 49-58
  7. Bojana Vidovic, Nikola Milasinovic, Jana Vidovic, Brizita Djordjevic, Bojan Calija, Milkica Crevar-Sakac, Zorica Vujic, Jela Milic, Мелина Калагасидис Крушић, and Зорица Кнежевић-Југовић, Preparation of alpha-lipoic acid/chitosan microparticle conjugate and its in vitro antioxidative activity (Meeting Abstract), ANNALS OF NUTRITION & METABOLISM, 67, 1, 2015, pp. 484-485
  8. Kata Trifkovic, Nikola Milasinovic, Верица Ђорђевић, Gordana Zdunic, Мелина Калагасидис Крушић, Зорица Кнежевић-Југовић, Katarina Savikin, Viktor Nedovic, and Бранко Бугарски, Chitosan crosslinked microparticles with encapsulated polyphenols: Water sorption and release properties, JOURNAL OF BIOMATERIALS APPLICATIONS, 2015, pp. 618-631
  9. Nikola Milasinovic, Sonja Jakovetic, Зорица Кнежевић-Југовић, Nedeljko Milosavljevic, Marija Lucic Skoric, Jovanka Filipovic, and Мелина Калагасидис Крушић, Catalyzed Ester Synthesis Using Candida rugosa Lipase Entrapped by Poly(N-isopropylacrylamide-co-itaconic Acid) Hydrogel, The Scientific World Journal, 2014, pp. ---; dx.doi.org/10.1155/2014/142123
  10. Nikola Milasinovic, Зорица Кнежевић-Југовић, Nedeljko Milosavljevic, Marija Lucic Skoric, Jovanka Filipovic, and Мелина Калагасидис Крушић, Stimuli-Sensitive Hydrogel Based on N-Isopropylacrylamide and Itaconic Acid for Entrapment and Controlled Release of Candida rugosa Lipase under Mild Conditions, BIOMEDICAL RESEARCH-INDIA, 2014, pp. ---; http://dx.doi.org/10.1155/2014/364930
  11. Kata Trifkovic, Nikola Milasinovic, Verica Djordjevic, Мелина Калагасидис Крушић, Зорица Кнежевић-Југовић, Viktor Nedovic, and Бранко Бугарски, Chitosan microbeads for encapsulation of thyme (Thymus serpyllum L.) polyphenols, CARBOHYDRATE POLYMERS, 2014, pp. 901-907
  12. Nikola Milasinovic, Зорица Кнежевић-Југовић, Zivana Jakovljevic, Jovanka Filipovic, and Мелина Калагасидис Крушић, Synthesis of n-amyl isobutyrate catalyzed by Candida rugosa lipase immobilized into poly(N-isopropylacrylamide-co-itaconic acid) hydrogels, CHEMICAL ENGINEERING JOURNAL, 181, 2012, pp. 614-623
  13. Nikola Milasinovic, Nedeljko Milosavljevic, Jovanka Filipovic, Зорица Кнежевић-Југовић, and Мелина Калагасидис Крушић, Efficient immobilization of lipase from Candida rugosa by entrapment into poly(N-isopropylacrylamide-co-itaconic acid) hydrogels under mild conditions, POLYMER BULLETIN, 69, 3, 2012, pp. 347-361
  14. Nikola Milasinovic, Зорица Кнежевић-Југовић, Nedeljko Milosavljevic, Jovanka Filipovic, and Мелина Калагасидис Крушић, Controlled release of lipase from Candida rugosa loaded into hydrogels of N-isopropylacrylamide and itaconic acid, INTERNATIONAL JOURNAL OF PHARMACEUTICS, 436, 1-2, 2012, pp. 332-340
  15. Nikola Milasinovic, Nedeljko Milosavljevic, Jovanka Filipovic, Зорица Кнежевић-Југовић, and Мелина Калагасидис Крушић, Immobilization of Lipase From Candida Rugosa Into Copolymer Hydrogels of Poly(N-Isopropylacrylamide-Co-Itaconic Acid) Synthesized in the Presence of Surfactants, HEMIJSKA INDUSTRIJA, 65, 6, 2011, pp. 667-673
  16. Nikola Milasinovic, Мелина Калагасидис Крушић, Зорица Кнежевић-Југовић, and Jovanka Filipovic, Hydrogels of N-isopropylacrylamide copolymers with controlled release of a model protein, INTERNATIONAL JOURNAL OF PHARMACEUTICS, 383, 1-2, 2010, pp. 53-61
  17. Nikola Milasinovic, Nedeljko Milosavljevic, Jovanka Filipovic, Зорица Кнежевић-Југовић, and Мелина Калагасидис Крушић, Synthesis, characterization and application of poly(N-isopropylacrylamide-co-itaconic acid) hydrogels as supports for lipase immobilization, REACTIVE & FUNCTIONAL POLYMERS, 70, 10, 2010, pp. 807-814
  18. Nikola Milasinovic, Мелина Калагасидис Крушић, Зорица Кнежевић-Југовић, and Jovanka Filipovic, The Influence Of Composition Of Poly(N-Isopropylacrylamide-Co-Itaconic Acid) Hydrogel On Immobilized Candida Rugosa Lipase Activity, HEMIJSKA INDUSTRIJA, 62, 6, 2008, pp. 339-344

Књиге

  1. Милица Гвозденовић and Зорица Кнежевић-Југовић, Електрохемијски биосензори, уџбеник, Академска мисао, 2018, 248; ISBN 978-86-7466-712-5
  2. Зорица Кнежевић-Југовић, Ензимско инжењерство, уџбеник, Технолошко-металуршки факултет Универзитета у Београду, 2008, 492; ISBN 978-86-7401-253-6

Менторство

Докторске академске студије

  • Прoизвoдњa хидрoлитичких eнзимa фeрмeнтaциjoм нa пoљoприврeднoм oтпaду пoмoћу рaзличитих врстa из рoдa Bacillus, Abdalla Salim, 26.05.2021.
  • Производња биолошки активних пептида протеина беланцета ензимским поступком, изоловање и карактеризација, Јелена Јовановић, 21.12.2018.
  • Имобилизација алфа-амилазе на полианилину и магнетним честицама модификованим полианилином, Мирјана Радовановић, 12.09.2018.
  • Функциoнaлнa и биoлoшкa свojствa пшeничнoг глутeнa мoдификoвaнoг eнзимским пoступцимa, Mohamed Elmalimadi, 25.06.2018.
  • Оптимизација ензимских поступака за добијање хидролизата протеина беланцета као компонената функционалне хране применом технологије ултразвука високог интензитета, Андреа Стефановић, 29.09.2017.
  • Ензимска производња естара фенолних киселина, Соња Јаковетић Танасковић, 30.09.2016.
  • Ензимско обезбојавање антрахинонских боја из отпадних вода, Наташа Шекуљица, 30.09.2016.
  • Производња микробних липаза и протеаза као адитива у формулацијама детергената, Сања Грбавчић, 29.09.2014.
  • Развој ензимског поступка за синтезу метил естара масних киселина, Невена Луковић, 26.02.2014.

Мастер академске студије

  • Изоловање RuBisCO протеинске фракције из лишћа бундеве методом ултрафилтрације - унапређење приноса и карактеризација протеина, Ана Цонић, 29.09.2023.
  • Инкапсулација витамина Б12 у наночестице на бази растворљиве фракције протеина лишћа као носачем, Николина Стојиљковић, 29.09.2023.
  • Корелације између степена хидролизе, антиоксидативне активности и молекулских маса производа хидролизе протеина лишћа бундеве, Марија Цековић, 30.09.2022.
  • Изолација, пречишћавање и делимична карактеризација ксиланазе из Penicillium chrysogenum, Марија Корићанац, 30.09.2021.
  • Развој Western Blot методе за детекцију антитела специфичних за вирус SARS-CoV-2, Ана Барбуловић, 30.09.2021.
  • Функционална својства, антиоксидативна и антимикробна активност хидролизата глутена из пшеничног брашна добијених помоћу протеазе из Streptomyces griseus, Викторија Милосављевић, 30.09.2021.
  • Утицај односа магнетита и алгината на каталитичка својства пероксидазе из рена у реакцији оксидације антрахинонских боја, Кристиан Хусар, 29.09.2021.
  • Утицај скроба на ензимску хидролизу протеина пшеничног брашна, Александра Пирић, 30.09.2020.
  • Производња ксиланаза на лигноцелулозном пољопривредном отпаду помоћу плесни Aspergillus flavus и Penicillium crysogenum, Марта Никчевић, 30.09.2020.
  • Допринос микроталасног предтретмана укупној модификацији глутена и смањењу алергености, Наталија Ћирковић, 30.09.2020.
  • Кинетика хидролизе сојиних протеина и албумина протеазом из Bacillus licheniformis имобилисаном на честицама биополимера, Светозар Гавриловић, 16.09.2020.
  • Модификација глутена из пшеничног брашна и пшеничних мекиња ферментацијом помоћу пробиотског соја Bacillus subtilis, Милица Веселиновић, 30.09.2019.
  • Ферментација сојине сачме помоћу пробиотског соја Bacillus subtilis у циљу производње амилаза и целулаза, Милица Ерцег, 30.09.2019.
  • Унапређење нутритивних својстава сојине сачме ферментацијом помоћу пробиотског соја Bacillus subtilis, Исидора Милошевић, 30.09.2019.
  • Модификација пшеничног глутена ензимским поступцима у циљу смањења алергених својстава, Тамара Тадић, 26.09.2019.
  • Производња протеаза и мананаза ферментацијом сојине сачме помоћу пробиотског соја Bacillus subtilis, Вишња Косић, 26.09.2019.
  • Модификација пшеничног глутена применом микроталаса у циљу смањења алергених својстава, Јелена Бакрач, 24.09.2019.
  • Одређивање антимикробног потенцијала филмова на бази агар-агара и минералних компоненти, Мирко Павловић, 28.09.2018.
  • Издвајање и пречишћавање биолошки активних пептида из хидролизата сојиних протеинских концентрата, Немања Лабовић, 28.09.2018.
  • Једностепена и двостепена ензимска хидролиза сојиних протеинских концентрата, Кристина Јовановић, 28.09.2018.
  • Утицај врсте протеазе на технолошко-функционална својства хидролизата сојиних протеина, Ана Андрић, 30.09.2017.
  • Инкапсулација етарског уља тимијана у микрочестице на бази алгината и казеина, Ebtesam Aljadi, 30.09.2017.
  • Антиоксидативна активност киселог и базног екстракта обезмашћеног зрна соје, Милица Вучићевић, 30.09.2017.
  • Производња биолошки активних пептида из сојиних протеинских концентрата, Вера Ћуковић, 30.09.2017.
  • Утицај ултразвука високог интензитета на функционална својства сојиних протеинских изолата у континуалним условима, Емилија Кнежевић, 25.09.2017.
  • Утицај процесних параметара на функционална својства хидролизата пшеничног глутена, Владимир Ардељан, 25.09.2017.
  • Утицај ултразвука на техничко-функционална својства сојиних протеина, Катарина Косорић, 04.07.2017.
  • Екстракција и антиоксидативна својства полифенолних једињења из жуте соје, Наталија Вулин, 10.02.2017.
  • Утицај процесних параметара на производњу мананазе из Bacillus cereus, Бојан Петровић, 29.09.2016.
  • Утицај ферментационих услова на производњу мананазе из Bacillus sp., Ивана Газикаловић, 28.09.2016.
  • Имобилизација протеазе из Bacillus licheniformis на микрочестицама хитозана, Срећко Митровић, 27.09.2016.
  • Утицај процесних параметара на ензимску хидролизу пшеничног глутена, Милица Бонин, 16.06.2016.
  • Утицај начина извођења ензимског поступка на профил пептида изолованих из хидролизата протеина беланцета, Неда Николић, 30.09.2015.
  • Примена ултразвука као претретмана за ензимску хидролизу протеина беланцета, Бојана Брадић, 30.09.2014.
  • Антиоксидативна и антихипертензитивна активност хидролизата протеина беланцета добијених ензимском хидролизом, Дуња Лукић, 30.09.2014.
  • Уклањање антрахинонске боје из синтетске отпадне воде имобилисаном пероксидазом из рена, Виолета Видаковић, 30.09.2014.
  • Утицај термичког и ултразвучног претретмана на ензимску хидролизу протеина беланцета: кинетика процеса и математичко моделовање, Salim Abdalla, 30.09.2014.
  • Хидролиза протеина беланцета катализована папаином, Маријана Николић, 30.09.2014.
  • Имобилизација пероксидазе из рена на каолину, Јелена Јовановић, 30.09.2014.
  • Утицај различитих протеаза и претретмана на хидролизу протеина беланцета и биолошку активност добијених хидролизата, Ана Глувић, 30.09.2013.
  • Имобилизација липазе из Candida antarctica за примену у синтези метил естара масних киселина, Ружица Миладиновић, 28.09.2012.
  • Испитивање могућности примене ултразвука и високог притиска као предтретмана за ензимску хидролизу протеина беланцета, Милица Минаковић, 28.09.2012.
  • Ензимска синтеза етил-цинамата у реактору са пакованим слојем, Адријана Сарафимовски, 30.09.2011.
  • Ковалентна имобилизација пеницилин-ацилазе из Escherichia coli на макропорозном кополимеру глицидилметакрилата и етиленгликолдиметакрилата, Андреа Стефановић, 26.09.2011.
  • Карактеризација липаза из Rhizopus oryzae гајеним субмерзним поступком ферментације, Наташа Шекуљица, 19.07.2011.
  • Ензимска синтеза етил-цинамата у реактору са флуидизованим слојем, Јелена Јовановић, 15.07.2011.
  • Ензимска синтеза естара циметне киселине и њених деривата, Ана Николић, 10.02.2011.

Основне академске студије

  • Утицај додатка мембранских протеина из лишћа спанаћа на функционална својства и примену замеса пшеничног брашна, Тијана Манчић, 29.09.2023.
  • Хидролиза протеина из соје протеазом из Bacillus licheniformis имобилисаном на магнетним честицама обложеним алгинатом, Милица Тодоровић, 27.09.2023.
  • Реолошка својства теста обогаћеног растворљивом фракцијом протеина спанаћа, Лазар Кристић, 14.07.2023.
  • In silico анализа потенцијалних биоактивних пептида изведених из RuBisCO протеина различитих ботаничких врста, Марија Нешић, 10.03.2023.
  • Ензимска модификација протеина изолованог из лишћа бундеве у циљу побољшања функционалних својстава, Теодора Марковић, 01.02.2023.
  • Производња ксиланазе помоћу плесни субмерзном ферментацијом, Сања Травар, 28.10.2022.
  • Селекција микроорганизама у погледу синтезе целулаза и ксиланаза из рода Bacillus sp., Ана Ђокић, 30.09.2022.
  • Добијање наночестица на бази протеина изолованог из лишћа бундеве применом метода коацервације и хладног гелирања, Николина Стојиљковић, 15.09.2022.
  • Изоловање протеина из лишћа бундеве и њихова функционална својства, Ана Цонић, 13.07.2022.
  • Утицај процесних параметара на алергена својства и антиоксидативну активност хидролизата пшеничног глутена добијених ензимским поступком, Емилија Денић, 30.09.2021.
  • Унапређење примене и биорасположивости биоактивних пептида соје у прехрамбеним формулацијама применом поступка инкапсулације, Невена Чобовић, 30.09.2021.
  • Производња ксилоолигосахарида ензимском хидролизом помоћу ксиланазе из Penicillium chrysogenum, Јелена Томић, 30.09.2021.
  • Утицај физичког и хемијских претретмана на разградњу лигноцелулозе из пшеничне плеве помоћу ксиланазе и целулазе из Penicillium chrysogenum, Вероники Христара, 30.09.2021.
  • Биотехнолошка обрада пшеничних мекиња и сламе ензимском хидролизом и биолошка активност добијених пребиотских ксилоолигосахарида, Тамара Петровић, 29.09.2021.
  • Алергеност и функционална својства пшеничног глутена модификованог ензимском хидролизом, Мила Живковић, 16.09.2021.
  • Eнзимска хидролиза пшеничног глутена помоћу протеазе из Streptomyces griseus у циљу смањења његове алергености, Викторија Милосављевић, 30.09.2020.
  • Фактори ризика за целијачну болест, Никола Манов, 30.09.2020.
  • Селекција микроорганизама за производњу ксиланаза, Марија Корићанац, 30.09.2020.
  • Имобилизација протеазе из Bacillus licheniformis на магнетне микрочестице обложене алгинатом, Кристиан Хусар, 30.09.2020.
  • Утицај почетне концентрације пшеничног глутена на степен ензимске хидролизе и алергеност добијених хидролизата, Кристина Глишић, 30.09.2020.
  • Утицај биолошког претретмана багаса на ензимску хидролизу помоћу комерцијалног комплекса целулолитичких ензима, Анђела Манојловић, 16.09.2020.
  • Производња специфичних протеаза субмерзном ферментацијом помоћу различитих Bacillus сојева, Огњен Ђунисијевић, 30.09.2019.
  • Производња амилаза, пектиназа, целулаза и компонената сточне хране ферментацијом на јабучном тропу помоћу Bacillus subtilis, Светозар Гавриловић, 30.09.2019.
  • Унапређење антиоксидативне активности сојине сачме биотехнолошким поступком ферментације помоћу Bacillus subtilis, Марта Никчевић, 27.09.2019.
  • Имобилизација пероксидазе из рена на алгинат/магнетним честицама и примена за уклањање антрахинонских боја из отпадних вода, Андријана Недељковић, 26.09.2019.
  • Модификација пшеничног глутена протеолитичким ензимима из Bacillus subtilis у циљу смањења алергених својстава, Јелена Плећаш, 31.05.2019.
  • Примена ултразвука високе фреквенце на изолацију и функционална својства протеина соје, Ана Теодоровић, 28.02.2019.
  • Производња амилаза и протеаза ферментацијом на сојиној сачми помоћу новоизолованог соја Bacillus sp., Милица Ерцег, 28.09.2018.
  • Утицај ултразвука високог интензитета на структуру и функционална својства сојиних протеинских концентрата, Исидора Милошевић, 28.09.2018.
  • Производња целулаза и пектиназа помоћу Bacillus sp. ферментацијом на сојиној сачми, Вишња Косић, 25.09.2018.
  • Унапређење функционалних својстава сојиних протеинских концентрата применом ултразвука високог интензитета и ензимске хидролизе, Исаак Трајковић, 24.09.2018.
  • Ензимска хидролиза протеина козјег млека, Јелена Бакрач, 19.09.2018.
  • Утицај ултразвучног третмана на антиоксидативну активност хидролизата протеина беланцета и његових фракција, Ксенија Личина, 27.12.2017.
  • Изоловање и пречишћавање пероксидазе из рена и њена примена у обезбојавању отпадних вода, Нина Миловановић, 30.09.2017.
  • Примена ултразвука високог интензитета за модификацију сојиних протеинских концентрата, Немања Лабовић, 26.09.2017.
  • Утицај pH, температуре и микроталасног претретмана на ензимску екстракцију протеина из жуте соје, Сабина Скендери, 30.05.2017.
  • Утицај примене претретмана ултарзвуком средњег интензитета на ензимску екстракцију протеина из жуте соје, Татјана Анђелковић, 28.04.2017.
  • Утицај примене технологије ултразвука на изолацију протеина из жуте соје и њихова функционална својства, Вера Ћуковић, 30.09.2016.
  • Континуална хидролиза протеина беланцета у реакторском систему са мембранским модулом, Ана Андрић, 30.09.2016.
  • Антиоксидативна својства хидролизата пшеничног глутена и добијених фракција, Невена Јовановић, 26.09.2016.
  • Антиоксидативна активност хидролизата протеина беланцета добијених у ензимском мембранском процесу, Маја Станојевић, 08.09.2016.
  • Изоловање и одређивање антиоксидативне активности пептида добијених ензимском хидролизом пшеничног глутена, Алекса Хаџи-Ристић, 08.07.2016.
  • Утицај ензимског поступка и спреј сушења на сензорна и физичко-хемијска својства прашкастих хидролизата протеина беланцета, Даница Топаловић, 03.12.2015.
  • Утицај постхидролитичких технолошких поступака на боју и функционална својства прашкастих хидролизата протеина беланцета, Милица Вучићевић, 30.09.2015.
  • Утицај физичког претретмана ултразвучном сондом на структуру, антиоксидативну активност и профил пептида хидролизата протеина беланцета, Рада Чуровић, 30.09.2015.
  • Утицај постхидролитичких технолошких поступака на функционална својства хидролизата протеина беланцета, Катарина Косорић, 30.09.2015.
  • Утицај различитих претретмана на функционална и сензорна својства хидролизата протеина беланцета, Ивана Газикаловић, 28.09.2015.
  • Имобилизација папаина и протеазе из Bacillus licheniformis у хитозанске честице, Срећко Митровић, 30.09.2014.
  • Утицај врсте протеазе на састав и својства хидролизата протеина беланцета, Владимир Ардељан, 30.09.2014.
  • Утицај начина претретмана на физичко-хемијска својства и ензимску хидролизу протеина беланаца, Јелена Ковљанић, 26.09.2014.
  • Производња протеаза и амилаза помоћу Bacillus spp., Неда Николић, 08.07.2014.
  • Оптимизација ензимске хидролизе протеина беланцета у проточном реактору са мешањем повезаним са мембранском сепарационом јединицом, Милица Бонин, 08.07.2014.
  • Рекомбинантна експресија и пречишћавање протеина бактериофага Т4, Огњен Константиновић, 13.06.2014.
  • Ензимска разградња синтетске антрахинонске боје, Јелена Вукосављевић, 30.09.2013.
  • Хидролиза протеина беланцета катализована протеазом из Bacillus licheniformis-кинетика процеса и математичко моделовање, Бојана Брадић, 03.09.2013.
  • Утицај врсте протеазе на функционална и биолошка својства хидролизата протеина беланцета, Маријана Николић, 09.07.2013.
  • Ензимска хидролиза протеина беланцета у проточном реактору са мешањем повезаним са мембранском сепарационом јединицом, Марија Маркићевић, 08.07.2013.
  • Имобилизација пероксидазе из рена на синтетском кополимеру глицидилметакрилата и етиленгликолдиметакрилата, Јелена Јовановић, 26.02.2013.
  • Имобилизација пероксизидазе из рена на комерцијалном полимерном носачу, Виолета Видаковић, 26.02.2013.
  • Инкапсулација етарског уља тимијана у микрочестице хитозана, Сузана Путниковић, 28.09.2012.
  • Оптимизација састава ензимског детергента у облику микроемулзија, Владимир Пауновић, 06.09.2012.
  • Ензимска хидролиза протеина беланцета, Ана Глувић, 11.07.2012.
  • Оптимизација састава формулације детергента за уклањање липидних нечистоћа на бази липазе из Pseudomonas aeruginosa san-ai, Јелена Младеновић, 15.06.2012.
  • Ензимска синтеза естара циметне киселине у шаржном систему, Ружица Миладиновић, 22.07.2011.
  • Производња протеаза из Candida utilis применом технике гајења на чврстим подлогама, Јелена Јовановић, 24.09.2010.
  • Производња протеазе из Pseudomonas aeruginosa san-ai и њена примена у детергентима, Наташа Шекуљица, 24.09.2010.

Основне студије

  • Селекција сојева и испитивање кинетике биосинтезе протеолитичких ензима узгајањем у субмерзним условима, Јелена Марјановић, 30.09.2021.
  • Утицај дужине трајања и начина ултразвучног третмана на састав и антиоксидативна својства хидролизата протеина беланцета, Милица Радуловић, 09.09.2016.
  • Хидролиза протеина беланцета катализована протеазом из Bacillus amyloliquefaciens, Радмила Миљковић, 21.06.2013.
  • Утицај врсте протеазе и претретмана на функционална и антиоксидативна својства хидролизата протеина беланцета, Немања Новичић, 09.04.2013.
  • Хидролиза протеина беланцета катализована протеазама различитог порекла, Милош Вуковић, 28.12.2012.
  • Утицај врсте протеазе на функционална и биолошка својства хидролизата протеина беланцета, Александар Вујиновић, 28.12.2012.
  • Развој нових поступака за имобилизацију пероксидазе из рена на синтетским полимерним носачима, Јасмина Антић, 09.07.2012.
  • Имобилизација пероксидазе из рена на синтетским полимерним носачима конвенционалном методом, Душица Савић, 09.07.2012.
  • Својства липазе добијене из екстремофилне Pseudomonas putida врсте као адитива у формулацијама детергената, Јулијана Панић, 23.02.2012.
  • Ензимски катализована синтеза естара циметне киселине, Лана Гагић, 31.03.2011.
  • Изоловање и карактеризација липазе из Candida utilis, Марија Видић, 30.12.2010.
  • Производња липазе из Candida utilis ферментацијом на уљаној погачи и њена карактеризација, Светлана Обрадовић, 24.09.2010.
  • Ковалентна имобилизација пеницилин-ацилазе на EUPERGITU C, Тања Лучић, 07.07.2010.
  • Имобилизација липазе из Candida rugosa за примену у синтези 4,6-дисупституисаних-3-цијано-2-пиридона, Јована Спајић, 18.06.2010.
  • Оптимизација састава ензимских формулација за чишћење радних површина и опреме у прехрамбеној индустрији, Маја Плавша, 21.04.2010.
  • Имобилизација глукоза-оксидазе из Aspergillus niger на електропроводни полимер на бази полианилина, Драгица Николић, 21.10.2009.
  • Испитивање утицаја различитих дезинфицијенаса и оксидационих средстава на активност липаза и протеаза из Pseudomonas sp., Маријана Ромчев, 30.09.2009.
  • Испитивање утицаја различитих површински активних материја на активност липаза и протеаза из Pseudomonas aeruginosa san-ai, Ана Николић, 30.09.2009.
  • Ковалентна имобилизација липазе из Candida rugosa на електропроводном полимеру на бази полианилина, Милош Петровић, 29.09.2009.
  • Производња липазе из Pseudomonas aeruginosa san-ai и њена примена у синтези естара, Владимир Лесендрић, 29.09.2009.
  • Хидролиза пеницилина G помоћу пеницилин-ацилазе имобилисане на хитозанским честицама у различитим реакторским системима, Јагода Матић, 09.09.2009.
  • Ензимска синтеза моноацилглицерола у неводеним системима, Милена Каљевић, 27.03.2009.
  • Имобилизација пеницилин G ацилазе на хитозанским честицама, Марија Николић, 23.03.2009.
  • Оптимизација поступка производње рамнолипида из Pseudomonas aeruginosa, Соња Јаковетић, 30.12.2008.
  • Ковалентна имобилизација липазе из Candida rugosa на хитозан, Ана Ковачевић, 29.09.2008.
  • Имобилизација липазе на комерцијални полиметакрилатни носач помоћу микроталасног зрачења, Младен Михаиловић, 29.09.2008.
  • Имобилизација пеницилин G ацилазе из Escherichia coli на комерцијални полиметакрилатни носач, Сања Симеуновић, 18.07.2008.
  • Имобилизација хемијски модификоване пеницилин Г ацилазе из Escherichia coli на комерцијални полиметакрилатни носач, Милица Рајилић, 09.07.2008.
  • Производња 6-аминопеницилинске киселине имобилисаном пеницилин-амидазом, Тамара Стошић, 27.03.2007.
  • Ковалентна имобилизација липазе на полиметакрилату модификованим 1,2-диаминометаном, Јелена Росић, 08.03.2007.
  • Синтеза естара липазом имобилисаном на полиметакрилату, Невена Вучијак, 07.03.2007.
  • Оптимизација ензимског поступка производње биодизела имобилисаном липазом из квасца, Весна Видаковић, 07.12.2006.
  • Синтеза амилизобутирата липазом имобилисаном на умреженом полистирену, Јелена Решин, 15.11.2006.
  • Ковалентна имобилизација липазе из Candida rugosa на макропорозном умреженом полистирену, Магдалена Кураица, 15.11.2006.
  • Оптимизација поступка продукције липазе помоћу квасца Торулопсис, Владимир Ристић, 13.10.2006.
  • Оптимизација поступка продукције липаза помоћу квасаца, Сања Грбавчић, 19.04.2006.
  • Ковалентна имобилизација липазе из цандида ругоса на комерцијалним полимерним носачима, Јелена Бранковић, 05.10.2005.
  • Испитивање кинетике ензимске реакције естерификације изобутерне киселине и амилалкохола у систему без органског расварача, Светлана Шапоњић, 05.10.2005.
  • Имобилизација липазе у мембранском реактору у циљу синтезе естара, Весна Илић, 04.10.2005.
  • Ковалентно везивање липазе из цандида ругоса на полимерним носачима, Јасмина Ћоровић, 31.08.2005.
  • Ензимска синтеза естара у систему без органског растварача, Милена Брадић, 15.07.2005.
  • Испитивање утицаја воде на ензимску синтезу амилизобутирата у органским растварачима, Сања Стојаковић, 19.05.2005.
  • Имобилизација липазе из цандида ругоса у пва алгинатне честице, Милена Жужа, 08.10.2004.
  • Ензимска синтеза естара карпоксилних киселина и амилалкохола у органским растварачима, Ивана Каралазић, 06.10.2004.
  • Ензимска синтеза естара бутерне киселине у органским растварачима, Невена Огњановић, 05.10.2004.
  • Испитивање кинетике реакције естерификације изобутерне киселине анилолкохолом катализоване липазом, Јелица Арсић, 30.09.2004.
  • Производња липаза и протеаза из Candida utilis ферментацијом на уљаној погачи, Милица Дмитрић, 04.02.2001.