22MTUH - Tehnologija ugljenih hidrata
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Tehnologija ugljenih hidrata | |||
Akronim | 22MTUH | |||
Studijski program | Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija | |||
Modul | ||||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 3.0 | Status predmeta | izborni predmet | |
Uslovljnost drugim predmetom | Nema | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Cilj predmeta je da student stekne teoretska i praktična znanja o glavnim fazama tehnološkog postupka dobijanja šećera iz šećerne repe i karakteristikama većine savremenih načina prerade u pojedinim fazama kao i odgovarajućim uređajima i opremi za njihovo izvođenje. Pored toga, cilj je da se studenti ovladaju znanjima o tehnološkom postupku proizvodnje kukuruznog skroba kao i mogućnostima transformacije nativnog skroba u skrobne derivate. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Studenti će steći znanja, teorijska i praktična, iz osnovnih i viših pojmova iz oblasti tehnologije šećera, skroba i skrobnih derivata, potrebna za rad u proizvodnji i razvoju iz ovih oblasti industrije. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Tehnologija šećera • Osnovni principi proizvodnje šećera iz šećerne repe; • Biološko-tehnološke osobine šećerne repe. • Priprema šećerne repe za ekstrakciju: prijem, skladištenje, i transport repe u fabriku. Proizvodnja repinih rezanaca (pranje i rezanje repe). • Ekstrakcija šećera iz repinih rezanaca (uređaji i postupci za kontinualnu ekstrakciju). • Čišćenje difuzionog soka (principi čišćenja; predefekacija; progresivna predefekacija i stabilizacioni efekat; defekacija; I i II saturacija; postupci defekosaturacije; filtracija šećernih sokova). • Upraravanje retkog soka. • Kristalizacija šećera i izdvajanje kristala centrifugovanjem. • Završne operacije sa šećerom (sušenje, obrada i sortiranje kristala; proizvodnja oblikovanog šećera; skladištenje i pakovanje šećera). Tehnologija skroba • Sirovine za proizvodnju skroba; fizičke i hemijske osobine skroba. • Proizvodnja skroba iz kukuruza (kvašenje kukuruznog zrna, mlevenje i separacija skrobne frakcije od ostalih delova zrna, separacija glutena) • Proizvodnja hemijski i termički modifikovanih skrobova. • Proizvodnja skrobnih sirupa i zaslađivača. | |||
Sadržaj praktične nastave | Eksperimentalne vežbe: 1) Određivanje kvocijenta čistoće difuzionog, retkog i gustog soka; Određivanje sadržaja skroba u kukuruzu; Određivanje ekvivalenta dekstroze skrobnih hidrolizata; Određivanje sadržaja saharoze, invertnog šećera, pepela i boje u konzumnom šećeru. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | 1 | |||
Metode izvođenja nastave | Predavanja uz korišćenje video prezentacija, konsultacije, laboratorijske vežbe, izrada i odbrana seminarskog rada koja obuhvata pregled relevantne literature i diskusiju zadate problematike. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | 30 | ||
Praktična nastava | 20 | Usmeni ispit | 30 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | ||||
Seminari | 20 |