14MBIP2 - Tehnologija ugljenih hidrata
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Tehnologija ugljenih hidrata | |||
| Akronim | 14MBIP2 | |||
| Studijski program | Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija | |||
| Modul | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 3.0 | Status predmeta | izborni predmet | |
| Uslovljnost drugim predmetom | Nema | Oblik uslovljenosti | ||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Cilj predmeta je da student stekne teoretska i praktična znanja o glavnim fazama tehnološkog postupka dobijanja šećera iz šećerne repe i karakteristikama većine savremenih načina prerade u pojedinim fazama kao i odgovarajućim uređajima i opremi za njihovo izvođenje. Pored toga, cilj je da se studenti ovladaju znanjima o tehnološkom postupku proizvodnje kukuruznog skroba kao i mogućnostima transformacije nativnog skroba u skrobne derivate. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Studenti će steći znanja, teorijska i praktična, iz osnovnih i viših pojmova iz oblasti tehnologije šećera, skroba i skrobnih derivata, potrebna za rad u proizvodnji i razvoju iz ovih oblasti industrije. ; | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Tehnologija šećera ; • Osnovni principi proizvodnje šećera iz šećerne repe; • Biološko-tehnološke osobine šećerne repe. ; • Priprema šećerne repe za ekstrakciju: prijem, skladištenje, i transport repe u fabriku. Proizvodnja repinih rezanaca (pranje i rezanje repe). ; • Ekstrakcija šećera iz repinih rezanaca (uređaji i postupci za kontinualnu ekstrakciju). ; • Čišćenje difuzionog soka (principi čišćenja; predefekacija; progresivna predefekacija i stabilizacioni efekat; defekacija; I i II saturacija; postupci defekosaturacije; filtracija šećernih sokova). ; • Upraravanje retkog soka. ; • Kristalizacija šećera i izdvajanje kristala centrifugovanjem. ; • Završne operacije sa šećerom (sušenje, obrada i sortiranje kristala; proizvodnja oblikovanog šećera; skladištenje i pakovanje šećera). ; Tehnologija skroba ; • Sirovine za proizvodnju skroba; fizičke i hemijske osobine skroba. ; • Proizvodnja skroba iz kukuruza (kvašenje kukuruznog zrna, mlevenje i separacija skrobne frakcije od ostalih delova zrna, separacija glutena) ; • Proizvodnja hemijski i termički modifikovanih skrobova. ; • Proizvodnja skrobnih sirupa i zaslađivača. ; | |||
| Sadržaj praktične nastave | Eksperimentalne vežbe: ; 1) Određivanje kvocijenta čistoće difuzionog, retkog i gustog soka; Određivanje sadržaja skroba u kukuruzu; Određivanje ekvivalenta dekstroze skrobnih hidrolizata; Određivanje sadržaja saharoze, invertnog šećera, pepela i boje u konzumnom šećeru. ; ; | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 2 | 0 | 1 | ||
| Metode izvođenja nastave | Predavanja uz korišćenje video prezentacija, konsultacije, laboratorijske vežbe, izrada i odbrana seminarskog rada koja obuhvata pregled relevantne literature i diskusiju zadate problematike. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | 30 | ||
| Praktična nastava | 20 | Usmeni ispit | 30 | |
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | ||||
| Seminari | 20 | |||
