Navigacija

prof. dr Dragana Živojinović

Vanredni profesor
Katedra za analitičku hemiju i kontrolu kvaliteta

TMF - velika zgrada, kancelarija 206

011/3303644
lokal 644
Naučna oblast Analitička hemija
Datum izbora u zvanje 26. oktobar 2023.

Predmeti

14D001 14D001 - Vode u termoenergetici
14D021 14D021 - Hemometrija
14D189 14D189 - Analitičke metode u kontroli procesa
14MHKK9 14MHKK9 - Hemijski senzori u kontroli kvaliteta
14HKK413 14HKK413 - Osnovi hemometrije
22D11 22D11 - Hemometrija
22D65 22D65 - Hemijski senzori
22ZP21 22ZP21 - Analitička hemija
22KK32 22KK32 - Elektroanalitičke metode
22KK47 22KK47 - Upravljanje procesima
22MHMKP 22MHMKP - Hemijske metode za kontrolu i praćenje procesa
22MHMKP1 22MHMKP1 - Hemijske metode za kontrolu i praćenje procesa
ZP21 ZP21 - Analitička hemija
ZP44 ZP44 - Stručna praksa
MZH6 MZH6 - Hemijske metode za kontrolu i praćenje procesa
HKK38 HKK38 - Analitičke tehnike u kontroli kvaliteta
HKK410 HKK410 - Elektroanalitičke metode

Legenda:

ZP...,14ZP... zajednički predmet na osnovnim akademskim studijama (OAS)
T...,14T... tekstilna tehnologija (OAS)
H...,14H... hemijsko inženjerstvo (OAS)
B...,14b... biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija (OAS)
IŽS, 14IŽS... inženjerstvo zaštite životne sredine (OAS)
MIN...,4MIN... metalurško inženjerstvo (OAS)
IIM...,14IIM... inženjerstvo materijala (OAS)
IGI...,14IGI... grafičko inženjerstvo, dizajn i ambalaža (OAS)
M...,14M... master studije
D...,14D... doktorske studije

Mentorstvo

Doktorske akademske studije

  • Hemometrijski pristup ispitivanju uticaja hemijskih svojstava elektrofilterskog pepela, zeolita i bentonita na svojstva ekološki prihvatljivih građevinskih materijala, Nevenka Mijatović, 10.02.2022.

Master akademske studije

  • Prerada i kontrola kvaliteta otpadne vode u procesu proizvodnje ambalaže od lakih metala, Mina Pavlović, 29.09.2023.
  • Primena modifikovanih otpadnih celuloznih vlakana za uklanjanje sedativa iz vode, Katarina Miletić, 29.09.2023.
  • Modifikacija otpadnih celuloznih materijala za uklanjanje kardiovaskularnih lekova iz vode, Kristina Kostić, 29.09.2023.
  • Optimizacija metode mikrotalasne digestije za ekstrakciju i određivanje makro i mikroelemenata u letećem pepelu, Tatjana Đurović, 29.09.2023.
  • Uticaj temperature digestije i odnosa kiselina na efekat ekstrakcije mikroelemenata i toksičnih elemenata iz pepela, Milica Vuković, 29.09.2023.
  • Pregled metoda za određivanje teških metala u hrani, Iva Obućina, 30.09.2022.
  • Određivanje gvožđa u suplementima na bazi algi atomskom apsorpcionom spektrometrijom, Milica Dragutinović, 30.09.2022.
  • Određivanje mikroelemenata i elemenata u tragovima u uzorcima uglja i elektrofilterskog pepela iz termoelektrana u Srbiji, Sanja Vučić, 30.09.2022.
  • Primena alata kvaliteta u automobilskoj industriji, Katarina Simeunović, 30.09.2022.
  • Uporedni pregled metoda za određivanje aktivne komponente ibuprofena u lekovitim preparatima, Marijana Popadić, 22.09.2022.
  • UV-spektrofotometrijsko određivanje citrata u vodenim rastvorima formulacija oralnih elektrolita, Marina Radosavljević, 14.07.2022.
  • Kvalitet crne kafe koja se priprema i konzumira na tradicionalan način: Određivanje esencijalnih elemenata i kiselosti kafe, Vesna Matejić, 30.09.2021.
  • Određivanje ukupnih kiselina i antocijana u crvenim vinima sa različitih geograafskih područja, Jana Jakovljević, 29.09.2021.
  • Praćenje procesa proizvodnje i ispitivanje fizičko-hemijskih parametara kvaliteta trajnog slanog peciva, Mirjana Trajković, 27.08.2021.
  • Uporedna analiza vitamina B grupe u multivitaminskim kompleksima metodama UV-Vis i HPLC, Ivana Marković, 30.09.2020.
  • Prisustvo ostataka pesticida u napicima - određivanje organohlornih pesticida u čajevima, Tina Stanković, 30.09.2020.
  • Makro i mikronutritivna analiza čokolade primenom metode ICP-OES, Milica Ćurčić, 30.09.2020.
  • Analiza parametara kvaliteta konditorskih proizvoda, Kristina Vilimanović, 30.09.2020.
  • Hemijsko-toksikološki uticaj PET ambalaže na bezbednost hrane i pića, Maja Urošević, 17.07.2020.
  • Pregled hemijskih senzora i primena biosenzora u zaštiti životne sredine, Zvezdana Bosiljčić, 30.09.2019.
  • Uporedna analiza metoda HPLC i UV-VIS spektrofotometrije za određivanje sadržaja kofeina u čajevima, Tanja Vasojević, 30.09.2019.
  • Multielementna analiza crnog, zelenog, biljnih i voćnih čajeva primenom ICP-OES metode, Jelena Božović, 26.09.2018.
  • Praćenje efikasnosti faza u preradi rečne vode do kvaliteta vode za piće, Tatjana Anđelković, 26.09.2018.
  • Ispitivanje kvaliteta biljnih i aromatičnih čajeva određivanjem sadržaja jonskih vrsta, pH i vlage, Nikola Filipović, 26.09.2018.
  • Ispitivanje sadržaja jonskih vrsta u pektinskim proizvodima primenom metode jonske hromatografije i određivanje ukupne kiselosti, Tanja Radmanović, 20.09.2018.
  • Određivanje mikroelemenata i sadržaja pektina u pektinskim proizvodima na bazi voća, Milica Stojsavljević, 20.09.2018.
  • Optimizacija metode disperzije matrice na čvrstoj fazi (MSPD) za određivanje pesticida u medu LC-MS tehnikom, Vanja Lužnik, 30.09.2017.
  • Fizičko-hemijska karakterizacija površinskih voda - praćenje parametara kvaliteta vode Save i Dunava, Gordana Bojković, 30.09.2017.
  • Uporedna analiza kvaliteta belih vina praćenjem fizičko-hemijskih parametara i sadržaja elemenata ICP-OES tehnikom, Aleksandra Novaković, 29.09.2017.
  • Određivanje fizičko-hemijskih parametara i tragova metala u uzorcima crvenih vina tipa ROSE, Jovana Milanović, 29.09.2017.
  • Ispitivanje kvaliteta tehnoloških, otpadnih i kotlovskih voda u papirnoj industriji, Jelisaveta Savčić, 29.09.2017.
  • Određivanje aditiva i jonskih vrsta u osvežavajućim bezalkoholnim i energetskim pićima metodama HPLC i IC, Nataša Mladenović, 11.07.2017.
  • Uporedna analiza kvaliteta piva praćenjem sadržaja mikro i makroelemenata ICP-OES tehnikom, Nevena Pavličević, 30.09.2016.
  • Određivanje tragova i esencijalnih elemenata u uzorcima bistrih i kašastih voćnih sokova, Tanja Glogovac, 26.09.2016.
  • Simultano određivanje sadržaja aditiva u proizvodima od mesa, Nevena Korać, 30.09.2015.
  • Hemometrijski pristup analizi parametara kvaliteta vode Topčiderske reke, Milica Nikolić, 30.09.2015.

Osnovne akademske studije

  • Određivanje hemijskih parametara kvaliteta plazma keksa, Teodora Stijović, 30.09.2023.
  • Fizičko-hemijska karakterizacija i antioksidativna aktivnost odabranih vrsta gljiva, Nevena Ferdić, 30.09.2023.
  • Uporedna analiza sadržaja teških metala i procena kvaliteta senki i pudera u prahu, Nina Marković, 27.09.2023.
  • Optimizacija i modelovanje parametara metoda digestije u pripremi uzoraka letećeg pepela, Dušan Trajković, 07.09.2023.
  • Određivanje sadržaja gvožđa u dijetetskim suplementima gvožđa AAS metodom, Jana Grijak, 30.09.2022.
  • Određivanje sadržaja joda u jodiranoj kuhinjskoj soli redoks titracijom, Katarina Miletić, 12.09.2022.
  • Određivanje mineralnog sastava meda metodom ICP-OES, Emilija Petrović, 30.08.2022.
  • Određivanje sadržaja ukupnih kiselina u voćnim čajevima potenciometrijskom titracijom, Mila Kostić, 15.07.2022.
  • Određivanje sadržaja askorbinske kiseline (vitamina C) u začinima jodometrijskom titricijom, Angelina Popić, 05.05.2022.
  • Određivanje sadržaja izabranih fenolnih jedinjenja u uzorku crvenog vina Cabernet Sauvignon & Merlot Vinarije Živković, Ilija Živković, 30.09.2021.
  • Određivanje koncentracije limunske kiseline u voćnim sokovima potenciometrijskom titracijom, Marina Radosavljević, 15.09.2021.
  • Uporedna analiza sadržaja kofeina u instant kafi spektrofotometrijskom metodom i metodom tečne hromatografije, Valentina Pavlović, 12.07.2021.
  • Ispitivanje kvaliteta belih sireva sa teritorije čačanskog okruga, Danijela Glavonjić, 25.05.2021.
  • Sadržaj i značaj polifenolnih jedinjenja kao antioksidanasa u voću, suvom voću i voćnim prerađevinama, Sanja Vučić, 14.04.2021.
  • Uporedno određivanje sadržaja magnezijuma u mineralnim kompleksima i imunopreparatima kompleksometrijskom titracijom, Milica Dragutinović, 03.03.2021.
  • Prikaz proizvodnje i kontrola parametara kvaliteta pekarskog kvasca, Jana Jakovljević, 30.09.2020.
  • Prerada i kontrola kvaliteta vode od sirove podzemne do vode za piće, Vesna Matejić, 30.09.2020.
  • Kompleksometrijsko određivanje sadržaja cinka kao aktivne komponente u imunopreparatima i mineralnim kompleksima, Iva Obućina, 10.09.2020.
  • Spektrometrijsko određivanje vitamina B6 (piridoksin hidrohlorida) u vitaminskim preparatima na bazi B kompleksa, Bojana Stanković, 29.06.2020.
  • Primena i validacija UV-VIS spektrometrijske metode za određivanje riboflavina (vitamina B2) u dijetetskim suplementima na bazi B kompleksa, Ivana Marković, 18.09.2019.
  • Priprema i kontrola parametara kvaliteta vode u farmaceutskoj industriji, Nenad Radić, 25.04.2019.
  • Uporedna analiza parametara kvaliteta kašica za bebe na bazi voća, Katarina Simeunović, 19.03.2019.
  • Simultano određivanje jonskih vrsta i fizičko-hemijskih parametara u različitim tipovima pasti za zube, Zvezdana Bosiljčić, 28.09.2018.
  • Određivanje tragova pesticida u voću i povrću, Snežana Veljković, 28.09.2018.
  • Određivanje sadržaja natrijum-hlorida i stepena kiselosti u testeninama, Renata Meheš, 01.06.2018.
  • Određivanje tragova toksičnih elemenata u uzorcima voća i povrća, Jelena Božović, 30.09.2017.
  • Određivanje sadržaja natrijum-hlorida i natrijum-hidroksida u trajnom slanom pecivu, Ivana Simić, 30.09.2017.
  • Uporedna analiza parametara kvaliteta mleka i jogurta sa različitim sadržajem mlečne masti dobijenih različitim tretmanima obrade, Tijana Stanišić, 27.09.2017.
  • Određivanje aktivne komponente u preparatima na bazi ibuprofena, Božica Terzić, 18.09.2017.
  • Određivanje lekovite aktivne komponente u preparatu "Cardiopirin", Dragana Stojković, 18.09.2017.
  • Uporedna analiza kvaliteta piva različitog geografskog porekla, Nikola Filipović, 09.06.2017.
  • Analiza kvaliteta vina različitog geografskog porekla određivanjem sadržaja ukupnih kiselina i ukupnog sumpor-dioksida, Teodora Nedić, 07.09.2016.
  • Određivanje sadržaja natrijum-hlorida u mesnim prerađevinama, Marija Kojić, 30.09.2015.
  • Određivanje kiselosti dečijih sokova na bazi voća, Milica Ćirić, 30.09.2015.
  • Eksperimentalna karakterizacija fizičko-hemijskih svojstava lekovitih supstanci - Određivanje pKa vrednosti paracetamola, Milica Cvetković, 10.07.2015.
  • Određivanje hemijske potrošnje kiseonika u simuliranim uzorcima otpadnih voda tekstilne industrije pre i posle uklanjanja boje, Jelena Marković, 21.05.2015.
  • Ispitivanje fizičko-hemijskih parametara kvaliteta otpadne vode iz mesne industrije pre i posle obrade, Ivana Simić, 28.02.2015.
  • Određivanje sadržaja ukupnih kiselina i ugljendioksida u gaziranim bezalkoholnim napicima, Dragana Obradović, 20.02.2015.
  • Uporedna analiza metoda za određivanje hemijske potrošnje kiseonika u uzorcima voda, Aleksandra Koprić, 30.09.2014.

Osnovne studije

  • Praćenje kvaliteta procesne vode u termoelektrani Kolubara a primenom elektroanalitičkih metoda od sirove vode do kondenzata, Jelena Milivojević, 13.07.2015.