Navigacija

Serija vebinara posvećenih patentnoj zaštiti

Opšte vesti

Zavod za intelektualnu svojinu organizuje vebinare posvećene patentnoj zaštiti. Tokom marta, aprila i maja, održaće se šest vebinara tokom kojih će se učesnici upoznati sa najvažnijim temama u vezi sa zaštitom pronalazaka.

Prijavite se za učešće na vebinaru po izboru popunjavanjem kontakt forme na sledećem linku.
Nakon registracije, a dva dana pre svakog od vebinara, dobićete link za praćenje svakog pojedinačnog vebinara (po redosledu održavanja) na adresu elektronske pošte koju ste naveli prilikom registracije.

Svi vebinari se održavaju onlajn putem ZOOM platforme.

Prvi vebinar pod nazivom ”Zaštita poslovne tajne” se održava u utorak, 5. marta 2024. godine (10:00-12:00 časova). Poslovna tajna je pravo intelektualne svojine koje za predmet zaštite ima poverljivu informaciju značajnu za poslovanje privrednog subjekta. Tokom vebinara učesnicima će biti predstavljeno koje uslove poverljiva informacija treba da ispunjava da bi dobila status poslovne tajne, kakve informacije mogu biti predmet zaštite poslovnom tajnom i na koji način se štiti poslovna tajna. Posebna pažnja biće posvećena odnosu poslovne tajne i drugih prava intelektualne svojine, u prvom redu patenata. Predavač: Aleksandra Mihailović, pomoćnik direktora, Sektor za patente.

Vebinar sa temom ”Uvod u patente” se održava u utorak, 12. marta 2024. godine (10:00-12:00 časova). Osnovni cilj vebinara je da pruži osnovne informacije u vezi sa sistemom zaštite pronalazaka patentom ili malim patentom. Tokom vebinara učesnici će se upoznati sa značajem zaštite pronalazaka, uslovima i postupkom za zaštitu patentom/malim patentom. Takođe, detaljno će biti predstavljene sve faze u postupku ispitivanja nacionalne prijave. Predavač: Nataša Milovanović, načelnik Odeljenja za mašinstvo, elektrotehniku i opštu tehniku.

Treći vebinar se održava u utorak, 19. marta, 2024. godine (10:00-12:00 časova) sa temom ”Međunarodna zaštita pronalazaka”. Kroz ovaj vebinar učesnicima će biti predstavljeno na koji način se pronalazak može zaštiti u inostranstvu i kako izabrati odgovarajući sistem zaštite (nacionalna prijava patenta, međunarodna prijava patenta ili evropska prijava patenta). Tokom vebinara biće predstavljeni rokovi za postupanje i takse koje se plaćaju prilikom međunarodne zaštite pronalaska. Predavač: Aleksandra Mihailović, pomoćnik direktora, Sektor za patente.

Vebinar sa temom ”Zaštita softvera patentom” se održava u utorak, 26. marta 2024. godine (10:00-12:00 časova). Danas se mnoge inovacije baziraju na softveru i sve veća potreba je za pravnom zaštitom ovih inovacija. Na vebinaru će se detaljno razmotriti uslovi koje pronalazak zasnovan na softveru mora da ispuni kako bi se registrovao kao patent. Učesnici će biti u prilici da se upoznaju sa pristupom ispitivanja ovih pronalazaka, načinom na koji se sastavljaju patentni zahtevi, kao i preporukama za buduće podnosioce u vezi sa sastavljanjem prijave. Predavač: Nataša Milovanović, načelnik Odeljenja za mašinstvo, elektrotehniku i opštu tehniku.

Peti vebinar se održava u utorak, 2. aprila, 2024. godine (10:00-12:00 časova) sa temom ”Sastavljanje prijave za zaštitu pronalaska”. Pravilno sastavljanje prijave za priznanje patenta/malog patenta je važan korak u postupku zaštite pronalaska. Učesnicima će se prezentovati osnovne informacije neophodne za pravilno sastavljanje prijave, kao što su prikaz svih delova koje mora da sadrži prijava za zaštitu pronalaska kao i pravila koja definišu formu i sadržaj prijave tj. način na koji se svaki od delova prijave sastavlja. Na konkretnom primeru pronalaska – uređaja, prikazaće se način sastavljanja prijave za zaštitu pronalaska. Predavač: Nataša Milovanović, načelnik Odeljenja za mašinstvo, elektrotehniku i opštu tehniku.

Završni vebinar u ovoj seriji ”Specifičnosti patentiranja u oblasti hemije i biotehnologije ” se održava u utorak, 14. maja 2024. godine (10:00-12:00 časova). U vezi sa zaštitom pronalazaka u oblastima hemije i biotehnologije propisani su dodatni uslovi i pravila u pogledu predmeta patentne zaštite i sadržaja prijave pronalaska. U okviru ove teme daće se prikaz izuzeća od patentne zaštite i načina na koji treba da bude sastavljena prijava za zaštitu pronalazaka iz oblasti hemijske tehnologije, farmacije, biotehnologije. Predavač: Jelena Tomić Keser, šef Odseka za hemiju i hemijsku tehnologiju.

Prijavi za učešće na izabranim vebinarima možete pristupiti ovde.

Nakon registracije, a dva dana pre svakog od vebinara, dobićete link za izabrani vebinar (po redosledu održavanja) na adresu elektronske pošte koju ste naveli prilikom registracije. Svi vebinari se održavaju onlajn putem ZOOM platforme.