Navigacija

POZIV: UNIDO završni događaj

Opšte vesti

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vlade Republike Srbije, u saradnji sa UNIDO – Organizacija Ujedinjenih Nacija za industrijski razvoj, Sektor za digitalizaciju industrije i inovacije, zajednički rade na realizaciji strateškog projekta posvećenog sistemskom jačanju kapaciteta inovacionog ekosistema Srbije za oblast industrijskih tehnologija.

Projekat pod nazivom 'Promoting Smart Manufacturing Through Innovation System Building in Serbia', dalje ga nazivamo UNIDO projekat, nalazi se u završnoj fazi razvojnih aktivnosti.

Digitalizacija, pametni i kolaborativni roboti, veštačka inteligencija (AI / IA), virtuelna realnost (VR), industrijski internet stvari (IIoT), digitalna materijalizacija, i srodne transformativne tehnologije koje zbirno nazivamo kibernetsko-fizičkim proizvodnim sistemima, ili samo Smart Manufacturing, dramatično menjaju način na koji proizvodimo i time unapredjuju proizvodne i kompetitivne performanse svih industrijskih sektora. Govorimo o fabrikama budućnosti, odnosno fabrikama SA budućnošću i fabrikama ZA budućnost. Konceptima kao što su Smart Factory, Digital Factory ili Virtual Factory kojima se stvaraju uslovi za održivu budućnost industrijske proizvodnje u svetu koji je potpuno umrežen digitalnim komunikacijama, u kojem se tehnologije eksponencijalnom brzinom razvijaju i koji se suočava sa nizom takozvanih velikih društvenih izazova – društvenih fenomena ekstremne kompleksnosti. Budućnost Srbije je u vitalnoj i inovativnoj industriji, koja čini kičmu njenog ekonomskog sistema. U pametnoj proizvodnji hrane kroz integraciju prirodnih resursa i robotike, u proizvodnji biotehnoloških i farmaceutskih proizvoda koji će obezbediti zdravstvenu sigurnost i otpornost na pandemijske i slične izazove, u proizvodnji nove generacije proizvoda za osvajanje elektromobilnosti. Budućnost Srbije je takođe i u industriji koja je otvorena za najnovije standarde zelene i resursno efikasne proizvodnje, regenerativnih modela koji će joj obezbediti ekološku održivost, ali i kompetitivnost u globalnim okvirima, uvek sa čovekom u svom fokusu – EU Industrija 5.0 platforma. I ovim se lista ne iscrpljuje. Lista onoga što moramo da uradimo u oblasti proizvodnih tehnologija da bi se Srbija u budućnosti stabilno razvijala kao prosperitetno evropsko društvo, koje počiva na znanju, inovacijama i snažnoj industrijskoj ekonomiji. Očigledno je da su ovi izazovi ogromni i zato oni zahtevaju sistemski odgovor. Jedna od ključnih komponenti tog odgovora je odlučno, snažno i eksplicitno usmeravanje nacionalnog obrazovnog i inovacionog ekosistema ka industriji i inovaciji proizvodnih tehnologija i procesa. Srbiji je potrebno više robota, više pametne automatizacije, ali i više 'robot-proof' inženjera, fabrika koje uče i fabrika u kojim se uči.

Na skupu koji će biti održan u četvrtak, 29. juna 2023. godine sa početkom u 10:30 časova, u Privrednoj komori Srbije, ključnim akterima u oblasti tehnološkog razvoja i inovacija biće prezentovan predlog ekspertskog tima UNIDO projekta u obliku 'Strategic Guidance for the Formulation of a National Program on Fostering Manufacturing Innovation Hubs' System in Serbia'. Ovim predlogom se prvo daje presek stanja u oblasti, u domaćem i evropskom prostoru, i zatim saopštavaju osnovni konceptualni okviri i daju smernice za igradnju nacionalnog inovaciong hab sistema – Smart Manufacturing Innovation Hub System Serbia – SMIH System Serbia, specijalizovanog za domen digitalizacije proizvodnih tehnologija.

Pozivamo vas da uzmete učešće u radu ovog skupa i svojom diskusijom, komentarima, sugestijama ili konkretnim predlozima, date svoj doprinos ovom projektu. Vaše mišljenje nam je vrlo bitno.

Očekujemo vas u Privrednoj komori Srbije.

UNIDO _završni_događaj_PKS

UNIDO_Project_Validation_Event-2023.06.20