Навигација

ПОЗИВ: УНИДО завршни догађај

Опште вести

Министарство науке, технолошког развоја и иновација Владе Републике Србије, у сарадњи са УНИДО – Организација Уједињених Нација за индустријски развој, Сектор за дигитализацију индустрије и иновације, заједнички раде на реализацији стратешког пројекта посвећеног системском јачању капацитета иновационог екосистема Србије за област индустријских технологија.

Пројекат под називом 'Promoting Smart Manufacturing Through Innovation System Building in Serbia', даље га називамо UNIDO пројекат, налази се у завршној фази развојних активности.

Дигитализација, паметни и колаборативни роботи, вештачка интелигенција (AI / IA), виртуелна реалност (VR), индустријски интернет ствари (IIoT), дигитална материјализација, и сродне трансформативне технологије које збирно називамо кибернетско-физичким производним системима, или само Smart Manufacturing, драматично мењају начин на који производимо и тиме унапредјују производне и компетитивне перформансе свих индустријских сектора. Говоримо о фабрикама будућности, односно фабрикама СА будућношћу и фабрикама ЗА будућност. Концептима као што су Smart Factory, Digital Factory или Virtual Factory којима се стварају услови за одрживу будућност индустријске производње у свету који је потпуно умрежен дигиталним комуникацијама, у којем се технологије експоненцијалном брзином развијају и који се суочава са низом такозваних великих друштвених изазова – друштвених феномена екстремне комплексности. Будућност Србије је у виталној и иновативној индустрији, која чини кичму њеног економског система. У паметној производњи хране кроз интеграцију природних ресурса и роботике, у производњи биотехнолошких и фармацеутских производа који ће обезбедити здравствену сигурност и отпорност на пандемијске и сличне изазове, у производњи нове генерације производа за освајање електромобилности. Будућност Србије је такође и у индустрији која је отворена за најновије стандарде зелене и ресурсно ефикасне производње, регенеративних модела који ће јој обезбедити еколошку одрживост, али и компетитивност у глобалним оквирима, увек са човеком у свом фокусу – ЕУ Индустрија 5.0 платформа. И овим се листа не исцрпљује. Листа онога што морамо да урадимо у области производних технологија да би се Србија у будућности стабилно развијала као просперитетно европско друштво, које почива на знању, иновацијама и снажној индустријској економији. Очигледно је да су ови изазови огромни и зато они захтевају системски одговор. Једна од кључних компоненти тог одговора је одлучно, снажно и експлицитно усмеравање националног образовног и иновационог екосистема ка индустрији и иновацији производних технологија и процеса. Србији је потребно више робота, више паметне аутоматизације, али и више 'robot-proof' инжењера, фабрика које уче и фабрика у којим се учи.

На скупу који ће бити одржан у четвртак, 29. јуна 2023. године са почетком у 10:30 часова, у Привредној комори Србије, кључним актерима у области технолошког развоја и иновација биће презентован предлог експертског тима UNIDO пројекта у облику 'Strategic Guidance for the Formulation of a National Program on Fostering Manufacturing Innovation Hubs' System in Serbia'. Овим предлогом се прво даје пресек стања у области, у домаћем и европском простору, и затим саопштавају основни концептуални оквири и дају смернице за иградњу националног иновационг хаб система – Smart Manufacturing Innovation Hub System Serbia – SMIH System Serbia, специјализованог за домен дигитализације производних технологија.

Позивамо вас да узмете учешће у раду овог скупа и својом дискусијом, коментарима, сугестијама или конкретним предлозима, дате свој допринос овом пројекту. Ваше мишљење нам је врло битно.

Очекујемо вас у Привредној комори Србије.

UNIDO _završni_događaj_PKS

UNIDO_Project_Validation_Event-2023.06.20