Navigacija

Stipendije za master studije Britanskog saveta (British Council) za žene iz STEM nauka u partnerstvu sa tri univerziteta iz Ujedinjenog kraljevstva

Studentske vesti

Ovim putem želimo da Vas obavestimo da je Britanski savet (British Council) otvorio program stipendiranja za master studije za žene iz STEM nauka iz Srbije i zapadnog Balkana, u partnerstvu sa tri univerziteta iz Ujedinjenog kraljevstva: Cranfield University, University of St Andrews i City University of London.

Informativni vebinar na kome će se predstaviti univerziteti će se održati 28. marta u 11.00 (link za registraciju je:
https://forms.office.com/e/NTXNhTUHx2), a rokovi za prijavu na master programe su 7. april za Krenfild univerzitet, 12. april za Univerzitet Sent Endrjuz, i 17. april za Siti univerzitet u Londonu.

Ovaj program stipendiranja ima za cilj da poveća karijerne mogućnosti za devojke i žene koje su se opredelile za rad u nauci, matematici, inžinjerskim i tehnološkim naukama (STEM – science, technology, engineering, mathematics). Prema podacima Organizacije UN-a za naučno obrazovanje i kulturu (UNESKO), u 2019. godini žene su činile manje od 30% istraživača širom sveta, a samo 30% ženskih studenata odabralo je polja vezana za STEM u visokom obrazovanju. Međutim, ovaj broj polako raste i trenutno iznosi 35% (Anon, 2022).

Znamo da je situacija u Srbiji što se tiče broja žena u naučnim institutima mnogo bolja od svetskog proseka, i našim programom želimo da motivišemo ne samo da žene nastave karijeru u nauci već i damo podstrek ženama koje nisu imale priliku da završe master studije na nekom od visoko rangiranih univerziteta u Ujedinjenom kraljevstvu. Program je kreiran u duhu da se naučeno primeni u zemlji studenta odmah nakon sticanja master diplome,
pa se od naših učesnica programa očekuje da se po sticanju master zvanja vrate u Srbiju.

Sve informacije o programu se nalaze na sledećem linku:
https://www.britishcouncil.rs/study-uk/scholarship-women-stem