Навигација

Стипендије за мастер студије Британског савета (British Council) за жене из СТЕМ наука у партнерству са три универзитета из Уједињеног краљевства

Студентске вести

Овим путем желимо да Вас обавестимо да је Британски савет (British Council) отворио програм стипендирања за мастер студије за жене из СТЕМ наука из Србије и западног Балкана, у партнерству са три универзитета из Уједињеног краљевства: Cranfield University, University of St Andrews и City University of London.

Информативни вебинар на коме ће се представити универзитети ће се одржати 28. марта у 11.00 (линк за регистрацију је:
https://forms.office.com/e/NTXNhTUHx2), а рокови за пријаву на мастер програме су 7. април за Кренфилд универзитет, 12. април за Универзитет Сент Ендрјуз, и 17. април за Сити универзитет у Лондону.

Овај програм стипендирања има за циљ да повећа каријерне могућности за девојке и жене које су се определиле за рад у науци, математици, инжињерским и технолошким наукама (STEM – science, technology, engineering, mathematics). Према подацима Организације УН-а за научно образовање и културу (УНЕСКО), у 2019. години жене су чиниле мање од 30% истраживача широм света, а само 30% женских студената одабрало је поља везана за СТЕМ у високом образовању. Међутим, овај број полако расте и тренутно износи 35% (Anon, 2022).

Знамо да је ситуација у Србији што се тиче броја жена у научним институтима много боља од светског просека, и нашим програмом желимо да мотивишемо не само да жене наставе каријеру у науци већ и дамо подстрек женама које нису имале прилику да заврше мастер студије на неком од високо рангираних универзитета у Уједињеном краљевству. Програм је креиран у духу да се научено примени у земљи студента одмах након стицања мастер дипломе,
па се од наших учесница програма очекује да се по стицању мастер звања врате у Србију.

Све информације о програму се налазе на следећем линку:
https://www.britishcouncil.rs/study-uk/scholarship-women-stem