Navigacija

Dodeljena nagrada “Nedeljko Krstajić” školsku 2022/2023. godinu

Opšte vesti

Povodom Dana fakulteta 24.11.2023. dodeljena je četvrta po redu nagrada “Nedeljko Krstajić”, koja se dodeljuje najboljem diplomiranom studentu izbornog područja Elektrohemijsko inženjerstvo. Nagrada je ustanovljena na inicijativu kompanije Sigma Crvenka, koja dobitnika nagrađuje novčanom nagradom u vrednosti od 1000 evra.

Ovogodišnji dobitnik je diplomirani inženjer Nemanja Stajić, koji je sa prosekom na osnovnim studijama studijskog programa Hemijsko inženjerstvo 9,32 i prosekom 10,00 na predmetima izbornog područja Elektrohemijsko inženjerstvo najbolji diplomirani student ovog izbornog područja za 2022/2023. godinu, po predlogu Katedre za fizičku hemiju i elektrohemiju TMF.

Dipl. inž. Nemanja Stajić dobitnik nagrade “Nedeljko Krstajić”

Nagradu su uručili prof. dr Jelena Bajat, šef Katedre za fizičku hemiju i elektrohemiju i Silvester Kolić ispred kompanije Sigma Crvenka.

Silvester Kolić – Sigma Crvenka, prof. dr Jelena Bajat – Katedra za FEH-TMF i nagrađeni Nemanja Stajić

 

Ceremonija dodele nagrade “Nedeljko Krstajić” tokom Svečane akademije povodom Dana fakulteta TMF

Dugogodišnja saradnja kompanije Sigma sa profesorom Nedeljkom Krstajićem bila je usmerena na razvoj uređaja Hlorogen koji se koristi za proizvodnju dezinfektanta pijaće vode na mestu upotrebe, kao i proizvodnju dezinfekcionih sredstava Aqualor. Uređaj Hlorogen se danas primenjuje u brojnim vodovodima u Srbiji i zemljama regiona, a njegov razvoj i funkcionalnost, pokazatelj su kvaliteta primenjenog znanja i ove saradnje. Upravo iz tog razloga, nagradom “Nedeljko Krstajić”, TMF i Sigma Crvenka žele da pruže podršku mladim inženjerima elektrohemije, da ih motivišu da razvijaju i definišu svoje ideje.

Profesor Nedeljko Krstajić bio je profesor Korozije, Fizičke hemije i Hemijske kinetike na Tehnološko-metalurškom fakultetu. Svojim dugogodišnjim i posvećenim radom dao je izuzetan naučni doprinos u oblasti elektrohemije i ostavio trag u celokupnoj elektrohemijskoj zajednici. Kreator je brojnih pronalazačkih uspeha, od kojih je najznačajniji razvoj tehnologije Hlorogen. Čitav svoj radni vek posvetio je stasavanju novih generacija kod kojih je težio da podstakne i probudi istraživački duh, uveravajući ih da je put znanja i izučavanja jedini ispravan. Biće upamćen kao izuzetan čovek, naučnik, pronalazač i posvećen profesor.

Čestitamo kolegi Nemanji Stajiću na ovom uspehu i želimo mu puno sreće u daljem radu!