22MFM - Farmaceutska mikrobiologija
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Farmaceutska mikrobiologija | |||
Akronim | 22MFM | |||
Studijski program | Hemijsko inženjerstvo | |||
Modul | Modul Farmaceutsko inženjerstvo | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 4.0 | Status predmeta | izborni predmet | |
Uslovljnost drugim predmetom | Nema | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Cilj predmeta je da se studenti kroz teorijsku i praktičnu nastavu upoznaju sa različitim grupama mikroorganizama (virusi, bakterije, kvasci, plesni, pečurke, alge, protozoe), njihovim morfološkim, fiziološkim, biohemijskim i genetičkim karakteristikama, antimikrobnim lekovima i molekularnim mehanizmima njihovog delovanja, dezinficijensima, antisepticima i konzervansima koji imaju primenu u farmaceutskoj industriji, poreklom i mehanizmima sticanja rezistencije na antimikrobna sredstva, postupcima pomoću kojih se može kontrolisati rast mikroorganizama, sa vrstama mikroorganizama koji se koriste u proizvodnji različitih farmaceutskih proizvoda, kao i sa vrstama mikroorganizama koji su najčešći uzročnici kontaminacije u farmaceutskoj industriji i metodama koje se koriste za proveru kvaliteta gotovih proizvoda. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Nakon završene teorijske i praktične nastave i položenog ispita, studenti će naučiti da razlikuju pojedine grupe mikroorganizama na osnovu njihovih morfoloških, fizioloških i biohemijskih karakteristika, saznaće koje vrste mikroorganizama su patogene i kojim postupcima se može sprečiti njihovo prisustvo u određenoj sredini, o antimikrobnim sredstvima i mehanizmima njihovog delovanja na mikroorganizme, kao i sa putevima kojima se rezistencija širi kroz populaciju mikroorganizama, sa vrstama mikroorganizama koje se mogu koristiti za dobijanje važnih farmaceutskih proizvoda ili mogu dovesti do njihove kontaminacije. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Morfološke, fiziološke i biohemijske karakteristike različitih grupa mikroorganizama (virusi, bakterije, kvasci, plesni, pečurke, alge, protozoe), genetika mikroorganizama (organizacija genetičkog materijala, replikacija, transkripcija, translacija, mutacija, razmena genetičkog materijala, osnove genetičkog inženjerstva), faktori neophodni za rast i razmnožavanje mikroorganizama u in vitro uslovima, patogene vrste mikroorganizama i njihovi faktori virulencije, antimikrobni lekovi (antibakterijski, antifungalni, antivirusni, antiparazitni) i molekularni mehanizmi njihovog delovanja, dezinficijensi, antiseptici i konzervansi koji imaju primenu u farmaceutskoj industriji, faktori koji utiču na njihovu aktivnost i mehanizam delovanja, poreklo i mehanizmi sticanja rezistencije na antimikrobna sredstva i putevi širenja rezistencije kroz populaciju mikroorganizama, postupci pomoću kojih se može kontrolisati rast mikroorganizama (mehaničke, fizičke, hemijske i biološke metode), efekti imunizacije (mehanizmi urođene i stečene imunosti) na infekcije izazvane ekstracelularnim ili intracelularnim mikroorganizmima i tipovi vakcina (atenuisane, mrtve, rekombinantne), vrste mikroorganizama i njihovi proizvodi metabolizma koji nalaze primenu u proizvodnji različitih farmaceutskih proizvoda (antibiotici, vitamini, aminokiseline, organske kiseline, enzimi), karakteristike probiotskih sojeva mikroorganizama i njihova primena, vrste mikroorganizama koji su najčešći uzročnici kontaminacije u farmaceutskoj... | |||
Sadržaj praktične nastave | Ispitivanje morfoloških karakteristika bakterija, kvasaca, plesni, algi i protozoa (priprema nativnih preparata); prosto i složeno bojenje (diferencijalno i strukturno bojenje) fiksiranih preparata; merenje veličine ćelije mikroorganizama; metode za izolaciju čistih kultura; brojanje mikrorganizama (indirektne i direktne metode); ispitivanje fizioloških karakteristika mikroorganizama; ispitivanje biohemijskih karakteristika mikroorganizama; ispitivanje antimikrobne aktivnosti lekova, dezinficijenasa, antiseptika i konzervanasa agar difuzionom metodom; određivanje minimalne inhibitorne (MIK) i minimalne letalne koncentracije (MLK) antimikrobnih agenasa; mikrobiološka analiza vode; mikrobiološka kontrola kvaliteta farmaceutskih proizvoda. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | Predavanja- Korišćenje PowerPoint prezentacija, vežbe se izvode u manjim grupama, izrada seminarskog rada, konsultacije | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | |||
Praktična nastava | 20 | Usmeni ispit | 60 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | ||||
Seminari | 20 |