Navigacija

22MFM - Farmaceutska mikrobiologija

Specifikacija predmeta
Naziv Farmaceutska mikrobiologija
Akronim 22MFM
Studijski program Hemijsko inženjerstvo
Modul Modul Farmaceutsko inženjerstvo
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 4.0 Status predmeta izborni predmet
      Uslovljnost drugim predmetom Nema Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Cilj predmeta je da se studenti kroz teorijsku i praktičnu nastavu upoznaju sa različitim grupama mikroorganizama (virusi, bakterije, kvasci, plesni, pečurke, alge, protozoe), njihovim morfološkim, fiziološkim, biohemijskim i genetičkim karakteristikama, antimikrobnim lekovima i molekularnim mehanizmima njihovog delovanja, dezinficijensima, antisepticima i konzervansima koji imaju primenu u farmaceutskoj industriji, poreklom i mehanizmima sticanja rezistencije na antimikrobna sredstva, postupcima pomoću kojih se može kontrolisati rast mikroorganizama, sa vrstama mikroorganizama koji se koriste u proizvodnji različitih farmaceutskih proizvoda, kao i sa vrstama mikroorganizama koji su najčešći uzročnici kontaminacije u farmaceutskoj industriji i metodama koje se koriste za proveru kvaliteta gotovih proizvoda.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Nakon završene teorijske i praktične nastave i položenog ispita, studenti će naučiti da razlikuju pojedine grupe mikroorganizama na osnovu njihovih morfoloških, fizioloških i biohemijskih karakteristika, saznaće koje vrste mikroorganizama su patogene i kojim postupcima se može sprečiti njihovo prisustvo u određenoj sredini, o antimikrobnim sredstvima i mehanizmima njihovog delovanja na mikroorganizme, kao i sa putevima kojima se rezistencija širi kroz populaciju mikroorganizama, sa vrstama mikroorganizama koje se mogu koristiti za dobijanje važnih farmaceutskih proizvoda ili mogu dovesti do njihove kontaminacije.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Morfološke, fiziološke i biohemijske karakteristike različitih grupa mikroorganizama (virusi, bakterije, kvasci, plesni, pečurke, alge, protozoe), genetika mikroorganizama (organizacija genetičkog materijala, replikacija, transkripcija, translacija, mutacija, razmena genetičkog materijala, osnove genetičkog inženjerstva), faktori neophodni za rast i razmnožavanje mikroorganizama u in vitro uslovima, patogene vrste mikroorganizama i njihovi faktori virulencije, antimikrobni lekovi (antibakterijski, antifungalni, antivirusni, antiparazitni) i molekularni mehanizmi njihovog delovanja, dezinficijensi, antiseptici i konzervansi koji imaju primenu u farmaceutskoj industriji, faktori koji utiču na njihovu aktivnost i mehanizam delovanja, poreklo i mehanizmi sticanja rezistencije na antimikrobna sredstva i putevi širenja rezistencije kroz populaciju mikroorganizama, postupci pomoću kojih se može kontrolisati rast mikroorganizama (mehaničke, fizičke, hemijske i biološke metode), efekti imunizacije (mehanizmi urođene i stečene imunosti) na infekcije izazvane ekstracelularnim ili intracelularnim mikroorganizmima i tipovi vakcina (atenuisane, mrtve, rekombinantne), vrste mikroorganizama i njihovi proizvodi metabolizma koji nalaze primenu u proizvodnji različitih farmaceutskih proizvoda (antibiotici, vitamini, aminokiseline, organske kiseline, enzimi), karakteristike probiotskih sojeva mikroorganizama i njihova primena, vrste mikroorganizama koji su najčešći uzročnici kontaminacije u farmaceutskoj...
      Sadržaj praktične nastave Ispitivanje morfoloških karakteristika bakterija, kvasaca, plesni, algi i protozoa (priprema nativnih preparata); prosto i složeno bojenje (diferencijalno i strukturno bojenje) fiksiranih preparata; merenje veličine ćelije mikroorganizama; metode za izolaciju čistih kultura; brojanje mikrorganizama (indirektne i direktne metode); ispitivanje fizioloških karakteristika mikroorganizama; ispitivanje biohemijskih karakteristika mikroorganizama; ispitivanje antimikrobne aktivnosti lekova, dezinficijenasa, antiseptika i konzervanasa agar difuzionom metodom; određivanje minimalne inhibitorne (MIK) i minimalne letalne koncentracije (MLK) antimikrobnih agenasa; mikrobiološka analiza vode; mikrobiološka kontrola kvaliteta farmaceutskih proizvoda.
      Literatura
      1. Denyer P.S., Hodges A.N., Gorman P.S., (2004): Hugo and Russell’s Pharmaceutical microbiology, Blackwell Science Ltd a Blackwell Publishing company, 7th edition
      2. Brooks G.F., Carroll C.K., Butel S.J., Morse A. S., Timothy A. Mietzner A.T., (2010): Jawetz, Melnick, & Adelbergs Medical microbiology, 25th edition, The McGraw-Hill Companies.
      3. Black G.J., (2008): Microbiology: Principles and Explorations, 7th edition, John Wiley & Sons.
      4. Harley P.J., Prescott L.M., (2002): Laboratory Exercises in Microbiology, Fifth Edition, The McGraw−Hill Companies.
      5. Arsenijević N., Berger Jekić O., Jovanović M., Kocić B., Kulauzov M., Nedeljković M., Otašević M., Pecić J., Ranin L., Savić B., Stepanović S., Švabić-Vlahović M. (1999), Opšta bakteriologija, Savremena administracija d.d izdavačko-štamparsko preduzeće Beograd
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      2 2
      Metode izvođenja nastave Predavanja- Korišćenje PowerPoint prezentacija, vežbe se izvode u manjim grupama, izrada seminarskog rada, konsultacije
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
      Praktična nastava 20 Usmeni ispit 60
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari 20