Навигација

22МФМ - Фармацеутска микробиологија

Спецификација предмета
НазивФармацеутска микробиологија
Акроним22МФМ
Студијски програмХемијско инжењерство
МодулМодул Фармацеутско инжењерство
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ4.0Статус предметаизборни предмет
      Условљност другим предметомНемаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је да се студенти кроз теоријску и практичну наставу упознају са различитим групама микроорганизама (вируси, бактерије, квасци, плесни, печурке, алге, протозое), њиховим морфолошким, физиолошким, биохемијским и генетичким карактеристикама, антимикробним лековима и молекуларним механизмима њиховог деловања, дезинфицијенсима, антисептицима и конзервансима који имају примену у фармацеутској индустрији, пореклом и механизмима стицања резистенције на антимикробна средства, поступцима помоћу којих се може контролисати раст микроорганизама, са врстама микроорганизама који се користе у производњи различитих фармацеутских производа, као и са врстама микроорганизама који су најчешћи узрочници контаминације у фармацеутској индустрији и методама које се користе за проверу квалитета готових производа.
      Исходи учења (стечена знања)Након завршене теоријске и практичне наставе и положеног испита, студенти ће научити да разликују поједине групе микроорганизама на основу њихових морфолошких, физиолошких и биохемијских карактеристика, сазнаће које врсте микроорганизама су патогене и којим поступцима се може спречити њихово присуство у одређеној средини, о антимикробним средствима и механизмима њиховог деловања на микроорганизме, као и са путевима којима се резистенција шири кроз популацију микроорганизама, са врстама микроорганизама које се могу користити за добијање важних фармацеутских производа или могу довести до њихове контаминације.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеМорфолошке, физиолошке и биохемијске карактеристике различитих група микроорганизама (вируси, бактерије, квасци, плесни, печурке, алге, протозое), генетика микроорганизама (организација генетичког материјала, репликација, транскрипција, транслација, мутација, размена генетичког материјала, основе генетичког инжењерства), фактори неопходни за раст и размножавање микроорганизама у ин витро условима, патогене врсте микроорганизама и њихови фактори вируленције, антимикробни лекови (антибактеријски, антифунгални, антивирусни, антипаразитни) и молекуларни механизми њиховог деловања, дезинфицијенси, антисептици и конзерванси који имају примену у фармацеутској индустрији, фактори који утичу на њихову активност и механизам деловања, порекло и механизми стицања резистенције на антимикробна средства и путеви ширења резистенције кроз популацију микроорганизама, поступци помоћу којих се може контролисати раст микроорганизама (механичке, физичке, хемијске и биолошке методе), ефекти имунизације (механизми урођене и стечене имуности) на инфекције изазване екстрацелуларним или интрацелуларним микроорганизмима и типови вакцина (атенуисане, мртве, рекомбинантне), врсте микроорганизама и њихови производи метаболизма који налазе примену у производњи различитих фармацеутских производа (антибиотици, витамини, аминокиселине, органске киселине, ензими), карактеристике пробиотских сојева микроорганизама и њихова примена, врсте микроорганизама који су најчешћи узрочници контаминације у фармацеутској...
      Садржај практичне наставеИспитивање морфолошких карактеристика бактерија, квасаца, плесни, алги и протозоа (припрема нативних препарата); просто и сложено бојење (диференцијално и структурно бојење) фиксираних препарата; мерење величине ћелије микроорганизама; методе за изолацију чистих култура; бројање микрорганизама (индиректнe и директнe методe); испитивање физиолошких карактеристика микроорганизама; испитивање биохемијских карактеристика микроорганизама; испитивање антимикробне активности лекова, дезинфицијенаса, антисептика и конзерванаса агар дифузионом методом; одређивање минималне инхибиторне (МИК) и минималне леталне концентрације (МЛК) антимикробних агенаса; микробиолошка анализа воде; микробиолошка контрола квалитета фармацеутских производа.
      Литература
      1. Denyer P.S., Hodges A.N., Gorman P.S., (2004): Hugo and Russell’s Pharmaceutical microbiology, Blackwell Science Ltd a Blackwell Publishing company, 7th edition
      2. Brooks G.F., Carroll C.K., Butel S.J., Morse A. S., Timothy A. Mietzner A.T., (2010): Jawetz, Melnick, & Adelbergs Medical microbiology, 25th edition, The McGraw-Hill Companies.
      3. Black G.J., (2008): Microbiology: Principles and Explorations, 7th edition, John Wiley & Sons.
      4. Harley P.J., Prescott L.M., (2002): Laboratory Exercises in Microbiology, Fifth Edition, The McGraw−Hill Companies.
      5. Арсенијевић Н., Бергер Јекић О., Јовановић М., Коцић Б., Кулаузов М., Недељковић М., Оташевић М., Пецић Ј., Ранин Л., Савић Б., Степановић С., Швабић-Влаховић М. (1999), Општа бактериологија, Савремена администрација д.д издавачко-штампарско предузеће Београд
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      22
      Методе извођења наставеПредавања- Коришћење PowerPoint презентација, вежбе се изводе у мањим групама, израда семинарског рада, консултације
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит
      Практична настава20Усмени испит60
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари20