Navigacija

22MZMN - Zagađujuće materije u namirnicama

Specifikacija predmeta
Naziv Zagađujuće materije u namirnicama
Akronim 22MZMN
Studijski program Inženjerstvo zaštite životne sredine
Modul
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 5.0 Status predmeta izborni predmet
      Uslovljnost drugim predmetom nema Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Cilj predmeta je da studentima pruži teorijska i praktična znanja vezana za poreklo zagađujućih materija u namirnicama, njihova fizičko-hemijska svojstva, štetno dejstvo i procenu zdravstvenog rizika, kao i o metodama hemijske analize koje se koriste za njihovu detekciju.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Sticanje teorijskih i praktičnih znanja vezanih za poreklo, svojstva, štetno dejstvo, kao i metode analize zagađujućih materija u namirnicama. Razvijanje sposobnosti da se prepozna analitički problem i izabere odgovarajuća analitička metoda za njegovo rešavanje. Savlađivanje tehnika pripreme i analize realnih uzoraka. Razvijanje komunikacionih veština tokom pisane i usmene prezentacije seminarskih radova.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Uvod. Putevi dospevanja zagađujućih materija u namirnice. Procena zdravstvenog rizika. Zakonska regulativa. Neorganske zagaćujuće materije u namirnicama: teški metali i metaloidi. Organske zagađujuće materije poreklom iz životne sredine: policiklični aromatični ugljovodonici, polihlorovani bifenili, furani i dioksini. Pesticidi. Mikotoksini. Ostaci veterinarskih proizvoda u namirnicama. Hemijska analiza zagađujućih materija u namirnicama: uzorkovanje, priprema uzorka, instrumentalne metode kvalitativne i kvantitativne analize zagađujućih materija u namirnicama.
      Sadržaj praktične nastave Laboratorijske vežbe: Određivanje sadržaja teških metala u vinu metodom atomske apsorpcione spektroskopije. Određivanje sadržaja teških metala u infuziji čaja metodom indukovano spregnuta plazma-masena spektrometrija. Analiza tragova fenolnih jedinjenja u vodi za piće tečnom hromatografijom. Analiza pesticida u voću i povrću metodom tečna hromatografija-masena spektrometrija i uz korišćenje različitih metoda pripreme uzorka. Analiza ostataka lekova u namirnicama životinjskog porekla metodom tečna hromatografija-masena spektrometrija. Pisani i usmeni seminar vezan za određenu zagađujuću materiju u namirnicama.
      Literatura
      1. Interna skripta sa predavanja i uputstva za laboratorijske vežbe
      2. M.O. Mirić, S.S. Šobajić, Zdravstvena ispravnost namirnica, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 2002.
      3. T. M. Đurkić, S. D. Grujić, M. D. Laušević, „Metode analize zagađujućih materija“, Tehnološko-metalurški fakultet, Beograd, 2015
      4. The EFSA Journal: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/journal/18314732
      5. Laboratory Methods (Food), U.S. Food & Drug Administration: https://www.fda.gov/food/science-research-food/laboratory-methods-food
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      2 2
      Metode izvođenja nastave teorijska nastava, laboratorijske vežbe i seminarski radovi
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit 50
      Praktična nastava Usmeni ispit
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari 50