Navigacija

22MTPH - Tehnologija pakovanja hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Tehnologija pakovanja hrane
Akronim 22MTPH
Studijski program Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija
Modul
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 3.0 Status predmeta izborni predmet
      Uslovljnost drugim predmetom Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Cilj predmeta je da studenti steknu znanja o načinima pakovanja hrane, vrstama materijala za pakovanje, međusobnim interakcijama pakovanja i hrane i ulozi pakovanja u obezbeđivanju kvaliteta i ispravnosti hrane.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Nakon završetka kursa student razume principe pakovanja hrane, prepoznaje i poredi tipove prehrambene ambalaže i materijala od kojih se izrađuju, prepoznaje i tumači funkcionalna svojstava prehrambene ambalaže kao metodologije kontrole kvaliteta ambalaže.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave 1. Uloga pakovanja u proizvodnji hrane – namirnice koje se pakuju (sveže, prerađene, konzervisane), barijerna svojstva ambalaže, obeležavanje i etiketiranje upakovane hrane 2. Zahtevi u pakovanju hrane – zakonski, zahtevi tržišta (kupca), distribucije, prodaje, zaštite životne sredine, specifikacije za pakovanje i standardi 2. Kvalitet i trajnost upakovane hrane – uticaj hemijskih (migracije), mikrobioloških i fizičkih faktora na kvalitet i trajnost upakovane hrane 3. Primena metalne ambalaže – sirovine za proizvodnju ambalaže, tehnologije punjenja, trajnost proizvoda, mogućnosti recikliranja ambalaže 4. Primena staklene ambalaže – tipovi, kvalitet i trajnost hrane u staklenoj ambalaži, izbor zatvarača, recikliranje staklene ambalaže 5. Primena plastične ambalaže – tipovi plastične ambalaže, plastični filmovi i omotači, kontakt sa hranom i barijerna svojstva, upravljanje otpadnom plastičnom ambalažom 6. Primena papirne i kartonske ambalaže – tipovi i uloga papirne i kartonske ambalaže, dizajn kartonske ambalaže 7. Aktivna i intelegentna pakovanja – funkcije aktivnog i intelegentnog pakovanja (vezivanje kiseonika, emiteri etanola, apsorberi vlage, ukusa i mirisa, kontrola temeprature, antimikrobna i antioksidativna pakovanja, indikatori kvaliteta i bezbednosti proizvoda) 8. Pakovanje u modifikovanoj atmosferi (MAP) – gasovi koji se koriste, uticaj gasova na aktivnost miroorganizama, tipovi ambalažnih materijala koji se mogu koristiti za MAP, mašine koje se koriste za MAP 9. ...
      Sadržaj praktične nastave Laboratorijske vežbe koje obuhvataju ispitivanja mikrobiološke ispravnosti ambalaže, određivanje trajnosti proizvoda u zavisnosti od pakovanja, proizvodnja jestivih omotača i filmova i ispitvanje njihovih barijernih i antimikrobnih svojstava
      Literatura
      1. Richard Coles, Derek McDowell, Mark Kirwan, FOOD PACKAGING TECHNOLOGY, Blackwell Publishing Ltd, 2003
      2. Jung H. Han ed. , Innovations in Food Packaging, Elsevier Ltd., 2005
      3. Brody A., Strupinsky E., Kline L., Active Packaging for Food Applications, CRC Press, 2001
      4. skripta sa predavanja
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      2 1
      Metode izvođenja nastave Predavanja, praktična nastava, seminari
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 60
      Praktična nastava 10 Usmeni ispit
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari 20