Navigacija

22MTFMP - Tehnologija fermentisanih mlečnih proizvoda

Specifikacija predmeta
Naziv Tehnologija fermentisanih mlečnih proizvoda
Akronim 22MTFMP
Studijski program Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija
Modul
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 3.0 Status predmeta izborni predmet
      Uslovljnost drugim predmetom Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Cilj predmeta je da se studenti upoznaju sa tehnologijom proizvodnje fermentisanih mlečnih proizvoda.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Osposobljavanje studenata za proizvodnju raznih vrsta mlečnih proizvoda.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Značaj mleka i proizvoda od mleka u ishrani čoveka; hemijski sastav i fizičke osobine mleka namenjenog proizvodnji fermentisanih mlečnih proizvoda; obrada mleka u mlekari, starter kulture za proizvodnju fermentisanih mlečnih proizvoda; proizvodnja fermentisanih mlečnih napitaka (kiselo mleko, jogurt, voćni jogurt, aromatizovani jogurt, kiselo mleko, acidofilno mleko, kefir, kumis), proizvodnja pavlake, proizvodnja sira (sveži, tvrdi, polutvrdi, polumeki, meki sirevi i sirevi sa plesnima), zrenje sira (mikrobiološke i biohemijske promene tokom primarnog i sekundarnog zrenja sira), mane fermentisanih mlečnih proizvoda i uzročnici kvarenja, kontrola mleka i mlečnih proizvoda.
      Sadržaj praktične nastave Uzorkovanje i senzorno ocenjivanje mleka i mlečnih proizvoda; kvalitativna i kvantitativna analiza komponenata mleka; analaiza starter kultura namenjenih proizvodnji fermentisanih mlečnih proizvoda; laboratorijska proizvodnja fermentisanih napitaka (jogurta i kiselog mleka) i sira; analiza fermetisanih mlečnih proizvoda.
      Literatura
      1. Puđa P., (2009): Tehnologija mleka 1 Sirarstvo- opšti deo, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu
      2. Tamime A., Robinson R., (2004): Yoghurt science and technology, WoodHead Publishing Limited
      3. Fox P., Mc Sweeney P., Cogan T., Guinee T., (2004): Cheese, chemistry, physics and microbiology- general aspects, third edition, Vol 1 i 2, Elsevier
      4. Carić M. Milanović S-. Vucelja D., (2000): Standardne metode analize mleka i mlečnih proizvoda, Prometej, Novi Sad
      5. Mijačević Z., (1992): Tehnologija mleka- fermentisana mleka i sirevi, Savez veterinara i veterinarskih tehničara
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      2 1
      Metode izvođenja nastave Korišćenje Power Point prezentacija, vežbe se izvode u manjim grupama, konsultacije.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
      Praktična nastava 25 Usmeni ispit 50
      Projekti
      Kolokvijumi 25
      Seminari