Navigacija

22D111 - Odabrana poglavlja tehnologije mikrobne biomase

Specifikacija predmeta
Naziv Odabrana poglavlja tehnologije mikrobne biomase
Akronim 22D111
Studijski program Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija
Modul
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta izborni predmet
    Uslovljnost drugim predmetom Nema Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Cilj predmeta je da studente upozna sa novim praktičnim pristupima i tehnologijama u kojima se proizvodi mikrobna biomasa. Kroz kurs se stiču znanja o potrebama radnih kmikroorganizama i uslovima proizvodnje koji obezbeđuju optimalan prinos biomase u cilju njene primene, kao i mogućnostima korišćenja biomase i njenih konstituenata u prehrambenoj industriji, farmaciji, medicini i poljoprivredi.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Sagledavanje mogućnosti primene različitih mikroorganizama u proizvodnji biomase, uz razvijanje inženjerskih i ekonomskih principa u realizaciji proizvodnje.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Značaj proizvodnje mirobne biomase i njena nutritivna svojstva; Mikroorganizmi za proizvodnju mikrobne biomase, izbor mikroorganizama; Sinteza biomase i njen sastav; Proizvodnja iz sirovina koje su izvor fermentabilnih šećera, skrobnih sirovina i lignoceluloznih sirovina; Proizvodnja pekarskog kvasca; proizvodnja na ugljovodoničnim sirovinama - parafinima, metanu, metanolu; Proizvodnja, obrada i primena algi; Proizvodnja mikoproteina; Mikrobna biomasa u ishrani ljudi i životinja; Proizvodnja starter kultura; Primena mikroorganizama u poljoprivredi; Ekonomika proizvodnje mikrobne biomase
    Sadržaj praktične nastave Samostalni istraživački rad vezan je za teorijsku analizu konkretne mikrobne tehnologije
    Literatura
    1. S. Šiler- Marinković, Mikrobna biomasa, Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu, Beograd, 2006.
    2. N. Okafor, B.C. Okeke, Modern Industrial Microbiology and Biotechnology, CRC Press, 2017.
    3. Z. Svirčev, Mikroalge i cijanobakterije u biotehnologiji, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Novom Sadu, 2005.
    4. Y.H. Hui, Plant-Based Fermented Food and Beverage Technology,CRC Press, 2012.
    5. I. Ahmad, F. Ahmad, J. Pichtel, Microbes and Microbial Technology, Springer, New York, 2011.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 1
    Metode izvođenja nastave Nastava uključuje predavanja i samostalni istraživački rad koji se odnosi na konkretnu mikrobnu tehnologiju.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava 10 Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 30