22BBI410 - Biotehnološki praktikum 2
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Biotehnološki praktikum 2 | |||
Akronim | 22BBI410 | |||
Studijski program | Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija | |||
Modul | ||||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 3.0 | Status predmeta | izborni predmet | |
Uslovljnost drugim predmetom | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Upoznavanje i ovladavanje pojedinim fazama biotehnološke proizvodnje kao i celokupnim tehnološkim postupkom kroz teorijski i praktičan rad, uz izvođenje konkretnih proračuna (materijalni, energetski bilansi, stehiometrija proizvoda, kinetika procesa) i ocenu kvaliteta nastalih proizvoda prehrambene biotehnološke proizvodnje. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Kroz izvođenje nastave student uz stečene teorijske osnove, dobija i potrebno prakično iskustvo koje je od značaja za budući rad u industrijskim uslovima i vođenje biotehnološke proizvodnje. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Sadržaj kursa čine teorijska i laboratorijska nastava koja obuhvata predmete Mikrobiologija, Sirovine u biotehnologiji i Prehrambena biotehnologija. U okviru teorijske nastave obradiće se osnove vezane za konkretnu tehnologiju i neophodne za izvođenje laboratorijskih vežbi. | |||
Sadržaj praktične nastave | Podeljen je u nekoliko oblasti: • Stehiometrija biotehnoloških procesa • Enzimska hidroliza skroba • Dobijanje bioetanola iz različitih sirovina • Imobilizacija enzima i ćelija • Određivanje proteina mleka i surutke i njihovo razdvajanje gel elektroforezom • Analiza parametara kvaliteta sirovina u prehrambenoj biotehnologiji (slad/melasa, surutka) • Proizvodnja kiselo- mlečnih napitaka • Mikrobiološka i hemijska analiza kvaliteta proizvoda prehrambene biotehnologije - pivo, - vino, - sirće • Anaaerobna digestija i proizvodnja biogasa | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
1 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | Studenti u okviru kursa se najpre teorijski upoznaju sa konkretnim biotehnološkim proizvodima, a zatim samostalnim ili grupnim laboratorijskim vežbanjem izvode pojedine faze proizvodnje ili celokupan tehnološki postupak dobijanja određenog proizvoda, kao i proveru kvaliteta nastalih proizvoda. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | 40 | |
Praktična nastava | 20 | Usmeni ispit | ||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 30 | |||
Seminari |