Navigacija

22BBI410 - Biotehnološki praktikum 2

Specifikacija predmeta
Naziv Biotehnološki praktikum 2
Akronim 22BBI410
Studijski program Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija
Modul
Nastavnik (predavač)
    Nastavnik/saradnik (vežbe)
      Nastavnik/saradnik (DON)
        Broj ESPB 3.0 Status predmeta izborni predmet
        Uslovljnost drugim predmetom Oblik uslovljenosti
        Ciljevi izučavanja predmeta Upoznavanje i ovladavanje pojedinim fazama biotehnološke proizvodnje kao i celokupnim tehnološkim postupkom kroz teorijski i praktičan rad, uz izvođenje konkretnih proračuna (materijalni, energetski bilansi, stehiometrija proizvoda, kinetika procesa) i ocenu kvaliteta nastalih proizvoda prehrambene biotehnološke proizvodnje.
        Ishodi učenja (stečena znanja) Kroz izvođenje nastave student uz stečene teorijske osnove, dobija i potrebno prakično iskustvo koje je od značaja za budući rad u industrijskim uslovima i vođenje biotehnološke proizvodnje.
        Sadržaj predmeta
        Sadržaj teorijske nastave Sadržaj kursa čine teorijska i laboratorijska nastava koja obuhvata predmete Mikrobiologija, Sirovine u biotehnologiji i Prehrambena biotehnologija. U okviru teorijske nastave obradiće se osnove vezane za konkretnu tehnologiju i neophodne za izvođenje laboratorijskih vežbi.
        Sadržaj praktične nastave Podeljen je u nekoliko oblasti: • Stehiometrija biotehnoloških procesa • Enzimska hidroliza skroba • Dobijanje bioetanola iz različitih sirovina • Imobilizacija enzima i ćelija • Određivanje proteina mleka i surutke i njihovo razdvajanje gel elektroforezom • Analiza parametara kvaliteta sirovina u prehrambenoj biotehnologiji (slad/melasa, surutka) • Proizvodnja kiselo- mlečnih napitaka • Mikrobiološka i hemijska analiza kvaliteta proizvoda prehrambene biotehnologije - pivo, - vino, - sirće • Anaaerobna digestija i proizvodnja biogasa
        Literatura
        1. Trajković J., Baras J., Mirić M., Šiler S. Analize životnih namirnica, TMF, Beograd, 1983.
        2. Schmaudler H.P. and Schweizer M., Methods in Biotechnology, Taylor and Francis, 1997.
        3. L.A. Seidman and C.J. Moore, Basic Laboratory Methods for Biotechnology, Prentice-Hall, 2000.
        Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
        Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
        1 2
        Metode izvođenja nastave Studenti u okviru kursa se najpre teorijski upoznaju sa konkretnim biotehnološkim proizvodima, a zatim samostalnim ili grupnim laboratorijskim vežbanjem izvode pojedine faze proizvodnje ili celokupan tehnološki postupak dobijanja određenog proizvoda, kao i proveru kvaliteta nastalih proizvoda.
        Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
        Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
        Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 40
        Praktična nastava 20 Usmeni ispit
        Projekti
        Kolokvijumi 30
        Seminari