Navigacija

Poznati pobednici Tehnološke studije slučaja "Tech Case Study 2020"

Studentske vestiOpšte vesti

 

Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu zajedno sa Studentskim parlamentom fakulteta je organizovao ove godine Drugu tehnološku studiju slučaja „Tech Case Study 2020“ uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i uz podršku Švedske ambasade kroz projekat „IED Srbija“. Takmičenje okuplja učenike 3. i 4. razreda srednje škole sa teritorije čitave Srbije i pruža im priliku da se upoznaju sa profesijom inženjera kroz rešavanje realnih problema iz oblasti održivog razvoja.

Deset najboljih timova se nadmetalo u finalu, 10.06.2020. godine koje su svečano otvorili savetnik u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Dragan Satarić,  prvi sekretar Ambasade Švedske, Ida Rojtersverd i dekan fakulteta, prof. dr Petar Uskoković ističući značaj promovisanja nauke, novih tehnologija i zaštite životne sredine.

Finalisti i organizatori Druge tehnološke studije slučaja „Tech Case Study 2020“

Otvaranje Druge tehnološke studije slučaja „Tech Case Study 2020“:
Petar Uskoković, Dekan TMF; Ida Rojtesverd, ambasada  Kraljevine Švedske i
Dragan Satarić, MPNTR (s leva na desno)

Zbog epidemioloških mera je bio ograničen broj mesta u sali, ali su svi zainteresovani mogli da prate finale ovogodišnje Tehnološke studije slučaja onlajn. Finale je strimovano na Jutjub kanalu Tehnološko-metalurškog fakulteta UB:

https://www.youtube.com/channel/UCBlTN7SjJUwR2j6ZB_kbF0Q

Gledaoci su mogli da glasaju i da podrže svoje favorite, a glasovi publike su uzeti u obzir prilikom dodele nagrada, uz glasove stručnog žirija. Stručni žiri su činili prvi sekretar Ambasade Švedske Ida Rojtersverd, koordinator za zaštitu životne sredine u MK grupi Dr Beata Fridrih, prodekan za nastavu Tehnološko-metalurškog fakulteta prof. dr Zorica Knežević Jugović, ispred organizacionog tima “Tech Case Study 2020” as. dr Aleksandra Đukić Vuković i student prodekan Tehnološko-metalurškog fakulteta Vladimir Smuđa.

Tri najbolje plasirana tima u finalu „Tech case study 2020“ su:

1.    „5a“ iz 5. beogradske gimnazije: Mila Marić, Marko Galo, Todor Dimitrijević, Marko Vukanac; Milica Stojković, student-mentor
2.    „Devetari“ iz 9. beogradske gimnazije: Milica Popović, Vladimir Stamenković, Uroš Bjelica, Petar Kujučev; Marina Vlahović, profesor-mentor
3.    „Mg“ iz Matematičke gimnazije: Filip Koldžić, Mihailo Milošević, Stefan Radojičić; Anamarija Nikoletić, profesor-mentor.

Prvoplasirani tim „5a“ iz 5. beogradske gimnazije:
Mila Marić, Marko Galo, Todor Dimitrijević, Marko Vukanac;
Milica Stojković, student-mentor

Drugoplasirani tim „Devetari“ iz 9. beogradske gimnazije:
Milica Popović, Vladimir Stamenković, Uroš Bjelica, Petar Kujučev;
Marina Vlahović, profesor-mentor 

Trećeplasirani tim „Mg“ iz Matematičke gimnazije:
Filip Koldžić, Mihailo Milošević, Stefan Radojičić;
Anamarija Nikoletić, profesor-mentor 

Tri najbolja tima dobila su putovanje na Studentski biznis forum, prvoplasirani tim je dobio robne nagrade i specijalnu nagradu – stipendiju Tehnološko-metalurškog fakulteta, dok je drugoplasirani tim dobio i komplet knjiga za prvu godinu Tehnološko-metalurškog fakulteta. „IED Srbija“ je obezbedio dodatne poklone za sve finaliste.

Đaci su pokazali izuzetnu inovativnost, kreativnost i zavidno znanje u oblasti različitih tehnologija i zaštiti životne sredine. Pokazali su da umeju da rade u timu, nadopunjuju se, analiziraju problem i prezentuju svoja rešenja, ali iznad svega veliku radoznalost i entuzijazam na šta smo posebno ponosni.

Čestitamo svim finalistima, a posebno prvoplasiranim timovima i radujemo se da ih ponovo sretnemo i gledamo kako stasavaju u izuzetne stručnjake. Za sve finaliste biće pripremljen koktel na fakultetu kada se steknu adekvatni uslovi, po okončanju epidemije.

Posebno se zahvaljujemo svim profesorima, istraživačima i studentima našeg fakulteta koji su učestvovali u pripremi materijala za takmičenje, kolegama sa projekta „IED Srbija“ i profesorima srednjih škola i studentima-mentorima. Koordinator projekta ispred Studentskog parlamenta Tehnološko-metalurškog fakulteta je bio Momčilo Cvetković, a moderator je bila Danica Vasović.

Organizacioni tim „Tech Case Study 2020”

 

 

Dekan TMF, prof. dr Petar Uskoković

Ida Rojtesverd, ambasada Kraljevine Švedske, član žirija

Dr Fridrih Beata, MK grupa, član žirija

Prodekan za nastavu, TMF prof. dr Zorica Knežević-Jugović, član žirija

Student prodekan TMF, Vladimir Smuđa, član žirija

Asistent dr Aleksandra Đukić-Vuković, organizacioni tim
"Tech Case Study 2020" sa TMF i član žirija 

Momčilo Cvetković, Koordinator projekta ispred
Studentskog parlamenta Tehnološko-metalurškog fakulteta

Danica Vasović iz Studentskog parlamenta TMF, moderator takmičenja