Navigacija

Virtuelna laboratorija za zelenu proizvodnju čelika

Opšte vesti

Dana 15.04.2024 je pokrenuta Zajednička virtuelna laboratorija za zelenu proizvodnju čelika kompanije HBIS (u čijem sastavu posluje železara u Smederevu), Kina i Katedre za metalurško inženjerstvo Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Svečanom činu su prisustvovali gospodin Yu Yong, predsednik HBIS korporacije, gospodin Ni Yuefeng, predsednik provincije Hebei, dr Jelena Begović, ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vlade Republike Srbije, prof. dr Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu, i prof. dr Petar Uskoković, dekan TMF-a.

Laboratorija predstavlja objedinjavanje resursa za tehničku podršku železari HBIS Serbia i u okviru nje se trenutno realizuju tri projekta koji se odnose na poboljšanje kvaliteta proizvoda (ravnost toplovaljane trake), energetsku efikasnost i osvajanje tehnologije proizvodnje novih kvaliteta i dimenzionog asortimana toplovaljanih čelika.

U narednom periodu je predvidjeno, pored saradnje u naučnoistraživačkom radu, i usavršavanje kako studenata osnovnih, master i doktorskih studija, tako i nastavnika TMF-a u Kini, a železara u Smederevu postaje deo nastavne baze Katedre za metalurško inženjerstvo TMF-a.