BBI311 - Sirovine u biotehnologiji
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Sirovine u biotehnologiji | |||
Akronim | BBI311 | |||
Studijski program | Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija | |||
Modul | ||||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 3.0 | Status predmeta | izborni predmet | |
Uslovljnost drugim predmetom | nema | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Sirovine u biotehnologiji omogućava studentima da dobiju osnovna naučna znanja o poreklu, sastavu i primeni sirovina u biotehnološkoj proizvodnji, načinima njihovog čuvanja, nadzora i ocene kvaliteta . | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Kroz planirani nastavni program, kolokvijum i seminarski rad studenti sagledavaju uticaj i značaj sirovina na kvalitet finalnog biotehnološkog proizvoda. ; Stečeno znanje će moći da primene za različite biotehnološke proizvodnje. ; | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Priprema sirovina koje ulaze u sastav hranljive podloge ; Voda – pomoćna sirovina u biotehnološkoj proizvodnji ; Osnovna podela sirovina prema dominantnoj komponenti sirovine - kao izvor ugljenika i energije, azotnih materija i biogenih elemenata. ; Podela sirovina u biotehnologiji prema nastanku (primarne, sekundarne, otpadne). ; i poreklu: ; 1. Sirovine biljnog porekla ; a) Primarne – mono i oligosaharidi, polisaharidi – skrob, celuloza, inulin ; b) Sekundarne –melasa, hidrol, hidrolizati drveta, voda od močenja kukuruza ; c) Otpadne – iz prerade voća i povrća i lignocelilozne – sulfitni lug, biljni ostaci ; 2. Sirovine životinjskog porekla ; a) Primarne – laktoza, živ.masti ; b) Sekundarne – surutka, kazein ; c) Otpadne –hitin, otpadni materijal mesne industrije, komunalni i kućni otpad ; 3. Sirovine mikrobnog porekla – kvasac, ekstrakti kvasca, otpadna mikrobna biomasa Ugljovodonične sirovine ; Hemijski i biološki nadzor sirovina. ; | |||
Sadržaj praktične nastave | ||||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
3 | 0 | 0 | ||
Metode izvođenja nastave | Nastava iz ovog predmeta je teorijska, uz korišćenje video prezentacije a praktično izvođenje vežbi izvodiće se u predmetu Biotehnološki praktikum II. Provera znanja tokom predavanja vršiće se preko kolokvijuma (1) i seminarskog rada (1). | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | 50 | |
Praktična nastava | Usmeni ispit | |||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 20 | |||
Seminari | 20 |