Navigacija

22MAKP - Analiza kvaliteta predmeta opšte upotrebe

Specifikacija predmeta
Naziv Analiza kvaliteta predmeta opšte upotrebe
Akronim 22MAKP
Studijski program Hemijsko inženjerstvo
Modul Modul Kontrola kvaliteta
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 4.0 Status predmeta izborni predmet
      Uslovljnost drugim predmetom Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje neophodnih znanja i veština vezanih za primenu hemijskih, biohemijskih, fizičkih i instrumentalnih metoda u analizi predmeta opšte upotrebe (igračke, posuđe, kozmetika, duvan, sredstva za pranje, ambalaža i slično). Upoznavanje sa zakonskim regulativama u oblasti analize predmeta opšte upotrebe.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Svršeni student je savladao osnovne principe standardnih i modernih analitičkih tehnika koje se koriste u analizi predmeta opšte upotrebe. Takođe, student je osposobljen za samostalno rešavanje problema u praksi, počevši od izbora odgovarajuće analitičke metode, preko planiranje i izvođenje eksperimenata do obrade i tumačenja dobijenih rezultata.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Podela kozmetičkih preparata, preparata za održavanje higijene i dekorativne kozmetike. Fizičko-hemijske osobine kozmetičkih preparata. Uzorkovanje i priprema različitih formulacija kozmetičkih preparata za analizu. Primena klasičnih i instrumentalnih tehnika za određivanje antioksidanasa, konzervanasa, pigmenata, aroma i pomoćnih supstanci u kozmetičkim preparatima. Zakonske regulative u oblasti analize kozmetičkih preparata. Podela i tipovi duvana. Tehnologija proizvodnje duvana i proizvoda od duvana (cigare, cigarilosi, cigarete, duvan za pušenje i ostalo). Određivanje mikrobiološkog sastava, sadržaja rezidua pesticida, teških metala, radionukleida, aditiva, arome, konzervanasa i sl. Zakonske regulative u oblasti analize duvanskih proizvoda. Upoznavanje sa karakteristikama različitih ambalažnih materijala i ambalaže. Ispitivanje metalne, staklene, papirne, kartonske i polimerne ambalaže. Biorazgradiva ambalaža. Zahtevi koje ambalaža mora da ispunjava. Zakonske regulative u oblasti analize ambalaže. Upoznavanje sa materijalima i predmetima koji dolaze u kontakt sa hranom (stakleno, keramičko, emajlirano posuđe, plastične posude, metalne konzerve). Upoznavanje sa materijalima i predmetima koji dolaze u kontakt sa ljudskom kožom, telom, decom (igračke). Sistem nadzora u oblasti predmeta opšte upotrebe.
      Sadržaj praktične nastave Procena kvaliteta proizvoda opšte upotrebe koristeći gravimetrijske, volumetrijske i instrumentalne metode analize.
      Literatura
      1. Zakon o predmetima opšte upotrebe ("Sl. glasnik RS", br. 25/2019)
      2. Amparo Salvador, Alberto Chisvert (editors), Analysis of Cosmetic Products 1st Edition, Elsevier Science, 2007
      3. John Toedt, Darrell Koza, Kathleen Van Cleef-Toedt, Chemical Composition Of Everyday Products, Greenwood Press, USA, 2005
      4. Karen A. Barnes, C. Richard Sinclair, D.H. Watson (editors), Chemical migration and food contact materials, Woodhead Publishing Limited and CRC Press LLC, 2007
      5. Preeti Singh, Ali Abas Wani, Horst-Christian Langowski (editors), Food packaging materials: testing & quality assurance, CRC Press, USA, 2017. |
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      2 2
      Metode izvođenja nastave Predavanja i seminarski radovi studenata. Eksperimentalne vežbe. Poseta laboratoriji za analizu predmeta opšte upotrebe.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 50
      Praktična nastava 20 Usmeni ispit
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari 20