Навигација

22МАКП - Анализа квалитета предмета опште употребе

Спецификација предмета
НазивАнализа квалитета предмета опште употребе
Акроним22МАКП
Студијски програмХемијско инжењерство
МодулМодул Контрола квалитета
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ4.0Статус предметаизборни предмет
      Условљност другим предметомОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаСтицање неопходних знања и вештина везаних за примену хемијских, биохемијских, физичких и инструменталних метода у анализи предмета опште употребе (играчке, посуђе, козметика, дуван, средства за прање, амбалажа и слично). Упознавање са законским регулативама у области анализе предмета опште употребе.
      Исходи учења (стечена знања)Свршени студент је савладао основне принципе стандардних и модерних аналитичких техника које се користе у анализи предмета опште употребе. Такође, студент је оспособљен за самостално решавање проблема у пракси, почевши од избора одговарајуће аналитичке методе, преко планирање и извођење експеримената до обраде и тумачења добијених резултата.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеПодела козметичких препарата, препарата за одржавање хигијене и декоративне козметике. Физичко-хемијске особине козметичких препарата. Узорковање и припрема различитих формулација козметичких препарата за анализу. Примена класичних и инструменталних техника за одређивање антиоксиданаса, конзерванаса, пигмената, арома и помоћних супстанци у козметичким препаратима. Законске регулативе у области анализе козметичких препарата. Подела и типови дувана. Технологија производње дувана и производа од дувана (цигаре, цигарилоси, цигарете, дуван за пушење и остало). Одређивање микробиолошког састава, садржаја резидуа пестицида, тешких метала, радионуклеида, адитива, ароме, конзерванаса и сл. Законске регулативе у области анализе дуванских производа. Упознавање са карактеристикама различитих амбалажних материјала и амбалаже. Испитивање металне, стаклене, папирне, картонске и полимерне амбалаже. Биоразградива амбалажа. Захтеви које амбалажа мора да испуњава. Законске регулативе у области анализе амбалаже. Упознавање са материјалима и предметима који долазе у контакт са храном (стаклено, керамичко, емајлирано посуђе, пластичне посуде, металне конзерве). Упознавање са материјалима и предметима који долазе у контакт са људском кожом, телом, децом (играчке). Систем надзора у области предмета опште употребе.
      Садржај практичне наставеПроцена квалитета производа опште употребе користећи гравиметријске, волуметријске и инструменталне методе анализе.
      Литература
      1. Закон о предметима опште употребе ("Сл. гласник РС", бр. 25/2019)
      2. Amparo Salvador, Alberto Chisvert (editors), Analysis of Cosmetic Products 1st Edition, Elsevier Science, 2007
      3. John Toedt, Darrell Koza, Kathleen Van Cleef-Toedt, Chemical Composition Of Everyday Products, Greenwood Press, USA, 2005
      4. Karen A. Barnes, C. Richard Sinclair, D.H. Watson (editors), Chemical migration and food contact materials, Woodhead Publishing Limited and CRC Press LLC, 2007
      5. Preeti Singh, Ali Abas Wani, Horst-Christian Langowski (editors), Food packaging materials: testing & quality assurance, CRC Press, USA, 2017. |
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      22
      Методе извођења наставеПредавања и семинарски радови студената. Експерименталне вежбе. Посета лабораторији за анализу предмета опште употребе.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања10Писмени испит50
      Практична настава20Усмени испит
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари20