14HKK48 - Kontrola kvaliteta industrijskih proizvoda
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Kontrola kvaliteta industrijskih proizvoda | |||
| Akronim | 14HKK48 | |||
| Studijski program | Hemijsko inženjerstvo | |||
| Modul | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 5.0 | Status predmeta | obavezan predmet | |
| Uslovljnost drugim predmetom | Analitička hemija, Analitičke tehnike u kontroli kvaliteta, Instrumentalne metode | Oblik uslovljenosti | ||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Cilj kursa je da studenti izuče i savladaju osnovne principe proizvodnih procesa u raznim industrijskim granama. Pored toga studenti treba da savladaju principe hemijske analize realnih sistema koji obuhvataju sirovine, proizvode i međuproizvode i da ih primene u kontroli kvaliteta industrijskih proizvoda i unapređenju tehnoloških postupaka. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Sposobnost za individualni i timski rad na primeni standardnih i razvoju novih metoda za kontrolu i unapređenje kvaliteta u industrijskoj proizvodnji. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Uvod u tehnologiju, njen zadatak i značaj. Uloga kontrole kvaliteta u industriji i mogući pravci unapređenja kvaliteta proizvoda i procesa proizvodnje. ; Čvrsta, tečna i gasovita goriva i metode za kontrolu kvaliteta. Proizvodnja i analiza neorganskih materijala. Kontrola kvaliteta sirovina i gotovih proizvoda u metalurgiji. Masti i ulja i površinski aktivne supstance. Proizvodnja šećera, skroba i celuloze. Proizvodnja piva i alkohola i kontrola procesa i kvaliteta gotovih proizvoda. Prerada i štavljenje sirove kože. Analiza pomoćnih sredstava za štavljenje i kontrola kvaliteta gotovih koža. Plastične mase i guma, postupci proizvodnje i metode ispitivanja kvaliteta. Pesticidi. Mehanizam delovanja, proizvodnja i metode ispitivanja. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Laboratorijske vežbe (Ispitivanje kvaliteta goriva, silikata, legura, masti i ulja, sapuna i deterdženata, piva i alkohola, kože). | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 2 | 3 | |||
| Metode izvođenja nastave | Teorijska nastava, eksperimentalne vežbe i domaći zadaci. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | ||
| Praktična nastava | 15 | Usmeni ispit | 50 | |
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | 25 | |||
| Seminari | ||||
