14BBI30 - Biotehnološki praktikum 1
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Biotehnološki praktikum 1 | |||
| Akronim | 14BBI30 | |||
| Studijski program | Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija | |||
| Modul | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 3.0 | Status predmeta | obavezan predmet | |
| Uslovljnost drugim predmetom | Odslušana Organska hemija I | Oblik uslovljenosti | ||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Obučavanje studenata za korišćenje biohemijskih metoda za dokazivanje i određivanje koncentracije najvažnijih prirodnih proizvoda koje su neophodne za praćenje toka biohemijskih procesa. U okviru kursa studenti primenjuju metode za određivanje sadržaja proteina, prečišćavanje proteina i određivanje enzimske aktivnosti, kao i primena ovih metoda u optimizaciji postupaka proizvodnje enzima i određivanju kinetičkih konstanti. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Posle završenog kursa student treba da vlada tehnikama i metodima neophodnim za rad u biohemijskoj laboratoriji. Tokom kursa student stiče osnovna znanja o izolovanju bioaktivnih ćelijskih sastojaka (proteina i vitamina) i njihovom daljem prečišćavanju, identifikovanju i karakterisanju. Pored toga, studenti su obučeni za matematičku obradu, tumačenje i grafičko prikazivanje eksperimentalnih rezultata. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Bojene reakcije karakteristične za proteine (opšte i specifične). Taložne reakcije za proteine. Kvantitativna analiza proteina (spektrofotometrijske i fluorometrijske metode). Određivanje redukujućih šećera i ukupnih šećera. Određivanje koncentracije vitamina C. Metode razaranja ćelijskog zida. Metode razdvajanja i prečišćavanja proteina. Elektroforetska detekcija proteina. Metode i softverski paketi za određivanje enzimske aktivnosti i kinetičkih konstanti enzimskih reakcija. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Određivanje koncentracije vitamina C pomoću Tilmansovog reagensa. Određivanje redukujućih šećera. Dokazivanje proteina bojenim reakcijama i kvantitativna analiza proteina metodama po Loriju i Bradfordu. Izolovanje i prečišćavanje intracelularne invertaze iz pekarskog kvasca. Određivanje aktivnosti dobijenih enzimskih preparata spektrofotometrijskim metodama. Izračunavanje faktora prečišćavanja enzima. Elektroforetsko karakterisanje proteina. Ispitivanje uticaja pH, temperature, početne koncentracije enzima i supstrata na aktivnost enzima. Određivanje kinetičkih konstanti i prikazivanje rezultata u MS Excel-u. | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 1 | 1 | 2 | ||
| Metode izvođenja nastave | Predavanje, laboratorijske vežbe, računske vežbe. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | 40 | ||
| Praktična nastava | 20 | Usmeni ispit | ||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | 40 | |||
| Seminari | ||||
