14ББИ30 - Биотехнолошки практикум 1
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Биотехнолошки практикум 1 | |||
| Акроним | 14ББИ30 | |||
| Студијски програм | Биохемијско инжењерство и биотехнологија | |||
| Модул | ||||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 3.0 | Статус предмета | обавезан предмет | |
| Условљност другим предметом | Одслушана Органска хемија I | Облик условљености | ||
| Циљеви изучавања предмета | Обучавање студената за коришћење биохемијских метода за доказивање и одређивање концентрације најважнијих природних производа које су неопходне за праћење тока биохемијских процеса. У оквиру курса студенти примењују методе за одређивање садржаја протеина, пречишћавање протеина и одређивање ензимске активности, као и примена ових метода у оптимизацији поступака производње ензима и одређивању кинетичких константи. | |||
| Исходи учења (стечена знања) | После завршеног курса студент треба да влада техникама и методима неопходним за рад у биохемијској лабораторији. Током курса студент стиче основна знања о изоловању биоактивних ћелијских састојака (протеина и витамина) и њиховом даљем пречишћавању, идентификовању и карактерисању. Поред тога, студенти су обучени за математичку обраду, тумачење и графичко приказивање експерименталних резултата. | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Бојене реакције карактеристичне за протеине (опште и специфичне). Таложне реакције за протеине. Квантитативна анализа протеина (спектрофотометријске и флуорометријске методе). Одређивање редукујућих шећера и укупних шећера. Одређивање концентрације витамина Ц. Методе разарања ћелијског зида. Методе раздвајања и пречишћавања протеина. Електрофоретска детекција протеина. Методе и софтверски пакети за одређивање ензимске активности и кинетичких константи ензимских реакција. | |||
| Садржај практичне наставе | Одређивање концентрације витамина Ц помоћу Тилмансовог реагенса. Одређивање редукујућих шећера. Доказивање протеина бојеним реакцијама и квантитативна анализа протеина методама по Лорију и Брадфорду. Изоловање и пречишћавање интрацелуларне инвертазе из пекарског квасца. Одређивање активности добијених ензимских препарата спектрофотометријским методама. Израчунавање фактора пречишћавања ензима. Електрофоретско карактерисање протеина. Испитивање утицаја pH, температуре, почетне концентрације ензима и супстрата на активност ензима. Одређивање кинетичких константи и приказивање резултата у MS Excel-u. | |||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 1 | 1 | 2 | ||
| Методе извођења наставе | Предавање, лабораторијске вежбе, рачунске вежбе. | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | Писмени испит | 40 | ||
| Практична настава | 20 | Усмени испит | ||
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | 40 | |||
| Семинари | ||||
