Navigacija

MBIP3 - Tehnologija fermentisanih mlečnih proizvoda

Specifikacija predmeta
Naziv Tehnologija fermentisanih mlečnih proizvoda
Akronim MBIP3
Studijski program Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija
Modul
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 3.0 Status predmeta izborni predmet
    Uslovljnost drugim predmetom Nema Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Cilj predmeta je da se studenti upoznaju sa tehnologijom proizvodnje fermentisanih mlečnih proizvoda.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Osposobljavanje studenata za proizvodnju raznih vrsta mlečnih proizvoda
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Značaj mleka i proizvoda od mleka u ishrani čoveka; hemijski sastav i fizičke osobine mleka namenjenog proizvodnji fermentisanih mlečnih proizvoda; obrada mleka u mlekari, starter kulture za proizvodnju fermentisanih mlečnih proizvoda; proizvodnja fermentisanih mlečnih napitaka (kiselo mleko, jogurt, voćni jogurt, aromatizovani jogurt, kiselo mleko, acidofilno mleko, kefir, kumis), proizvodnja pavlake, proizvodnja sira (sveži, tvrdi, polutvrdi, polumeki, meki sirevi i sirevi sa plesnima), zrenje sira (mikrobiološke i biohemijske promene tokom primarnog i sekundarnog zrenja sira), mane fermentisanih mlečnih proizvoda i uzročnici kvarenja, kontrola mleka i mlečnih proizvoda.
    Sadržaj praktične nastave Uzorkovanje i senzorno ocenjivanje mleka i mlečnih proizvoda; kvalitativna i kvantitativna analiza komponenata mleka; analaiza starter kultura namenjenih proizvodnji fermentisanih mlečnih proizvoda; laboratorijska proizvodnja fermentisanih napitaka (jogurta i kiselog mleka) i sira; analiza fermetisanih mlečnih proizvoda.
    Literatura
    1. Miljković V., (1977): Higijena i tehnologija mleka, Naučna knjiga Beograd
    2. Mijačević Z., (1992): Tehnologija mleka- fermentisana mleka i sirevi, Savez veterinara i veterinarskih tehničara
    3. Carić M., Milanović S., Vucelja D., (2000): Standardne metode analize mleka i mlečnih proizvoda, Prometej, Novi Sad
    4. Tamime A., Robinson R., (2004): Yoghurt science and technology, WoodHead Publishing Limited
    5. Fox P., Mc Sweeney P., Cogan T., Guinee T., (2004): Cheese, chemistry, physics and microbiology- general aspects, thired edition, Vol 1 i 2, Elsevier
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 0 1
    Metode izvođenja nastave Prezentacije, vežbe se izvode u manjim grupama, konsultacije
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
    Praktična nastava 20 Usmeni ispit 40
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 15