Навигација

МБИП3 - Технологија ферментисаних млечних производа

Спецификација предмета
НазивТехнологија ферментисаних млечних производа
АкронимМБИП3
Студијски програмБиохемијско инжењерство и биотехнологија
Модул
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ3.0Статус предметаизборни предмет
    Условљност другим предметомНемаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је да се студенти упознају са технологијом производње ферментисаних млечних производа.
    Исходи учења (стечена знања)Оспособљавање студената за производњу разних врста млечних производа
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеЗначај млека и производа од млека у исхрани човека; хемијски састав и физичке особине млека намењеног производњи ферментисаних млечних производа; обрада млека у млекари, стартер културе за производњу ферментисаних млечних производа; производња ферментисаних млечних напитака (кисело млеко, јогурт, воћни јогурт, ароматизовани јогурт, кисело млеко, ацидофилно млеко, кефир, кумис), производња павлаке, производња сира (свежи, тврди, полутврди, полумеки, меки сиреви и сиреви са плеснима), зрење сира (микробиолошке и биохемијске промене током примарног и секундарног зрења сира), мане ферментисаних млечних производа и узрочници кварења, контрола млека и млечних производа.
    Садржај практичне наставеУзорковање и сензорно оцењивање млека и млечних производа; квалитативна и квантитативна анализа компонената млека; аналаиза стартер култура намењених производњи ферментисаних млечних производа; лабораторијска производња ферментисаних напитака (јогурта и киселог млека) и сира; анализа ферметисаних млечних производа.
    Литература
    1. Миљковић В., (1977): Хигијена и технологија млека, Научна књига Београд
    2. Мијачевић З., (1992): Технологија млека- ферментисана млека и сиреви, Савез ветеринара и ветеринарских техничара
    3. Царић М., Милановић С., Вуцеља Д., (2000): Стандардне методе анализе млека и млечних производа, Прометеј, Нови Сад
    4. Tamime A., Robinson R., (2004): Yoghurt science and technology, WoodHead Publishing Limited
    5. Fox P., Mc Sweeney P., Cogan T., Guinee T., (2004): Cheese, chemistry, physics and microbiology- general aspects, thired edition, Vol 1 и 2, Elsevier
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    201
    Методе извођења наставеПрезентације, вежбе се изводе у мањим групама, консултације
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит
    Практична настава20Усмени испит40
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари15