Navigacija

MBIP02 - Hemija hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Hemija hrane
Akronim MBIP02
Studijski program Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija
Modul
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 5.0 Status predmeta obavezan predmet
      Uslovljnost drugim predmetom Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Cilj predmeta je da student ovlada znanjima neophodnim za efikasnu kontrolu ; biološkog materijala, koji čini prehrambeni proizvod.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Po završenom kursu student treba da bude u stanju da koristi specijalizovano znanje koje će mu omogućiti da pravilno bira sirovine za proizvodnju namirnica, kreira bezbedne i kvalitetne prehrambene proizvode, vodi i unapređuje procese za njihovu proizvodnju, adekvatno ih čuva i kontroliše njihov kvalitet. Strudent će biti u stanju da prepozna kritične tačke u toku procesa proizvodnje i čuvanja hrane, sa aspekta očuvanja kvaliteta namirnice, kao i da ih otkloni ili kontroliše.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave U okviru predmeta proučavaće se konstituenti namirnica kao i fizičko- hemijske i biohemijske promene do kojih dolazi tokom tehnološke obrade i čuvanja namirnica; interakcije između bioloških i nebioloških komponenata hrane i njihov uticaj na kvalitet proizvoda. Predmet obuhvata sledeća poglavlja:voda, ugljeni hidrati, lipidi, proteini, vitamini i minerali, aditivi, nepoželjni konstituenti hrane, senzorne karakteristike namirnica.
      Sadržaj praktične nastave Praktična nastava se odvija kroz predmet Analitika prehrambenih proizvoda
      Literatura
      1. Fennema O.R., Ed., Food Chemistry, Marcel and Dekker, Inc., New York 1996, 2006
      2. deMan J.M., Principles of Food Chemistry, Van Nostrand Reinhold, NY. 1990
      3. Belitz H.D., Groshch W., Schieberle P., Food Chemistry, Springer 2004.
      4. Šiler Marinković S. Hemija hrane, autorizovana skripta, 2011.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      4 0 0
      Metode izvođenja nastave Nastava se izvodi u obliku prezentacija na video bimu i kroz samostalne seminarske radove.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
      Praktična nastava Usmeni ispit 70
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari 30