Навигација

МБИП02 - Хемија хране

Спецификација предмета
НазивХемија хране
АкронимМБИП02
Студијски програмБиохемијско инжењерство и биотехнологија
Модул
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ5.0Статус предметаобавезан предмет
      Условљност другим предметомОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је да студент овлада знањима неопходним за ефикасну контролу ; биолошког материјала, који чини прехрамбени производ.
      Исходи учења (стечена знања)По завршеном курсу студент треба да буде у стању да користи специјализовано знање које ће му омогућити да правилно бира сировине за производњу намирница, креира безбедне и квалитетне прехрамбене производе, води и унапређује процесе за њихову производњу, адекватно их чува и контролише њихов квалитет. Струдент ће бити у стању да препозна критичне тачке у току процеса производње и чувања хране, са аспекта очувања квалитета намирнице, као и да их отклони или контролише.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеУ оквиру предмета проучаваће се конституенти намирница као и физичко- хемијске и биохемијске промене до којих долази током технолошке обраде и чувања намирница; интеракције између биолошких и небиолошких компонената хране и њихов утицај на квалитет производа. Предмет обухвата следећа поглавља:вода, угљени хидрати, липиди, протеини, витамини и минерали, адитиви, непожељни конституенти хране, сензорне карактеристике намирница.
      Садржај практичне наставеПрактична настава се одвија кроз предмет Аналитика прехрамбених производа
      Литература
      1. Fennema O.R., Ed., Food Chemistry, Marcel and Dekker, Inc., New York 1996, 2006
      2. deMan J.M., Principles of Food Chemistry, Van Nostrand Reinhold, NY. 1990
      3. Belitz H.D., Groshch W., Schieberle P., Food Chemistry, Springer 2004.
      4. Шилер Маринковић С. Хемија хране, ауторизована скрипта, 2011.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      400
      Методе извођења наставеНастава се изводи у облику презентација на видео биму и кроз самосталне семинарске радове.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит
      Практична наставаУсмени испит70
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари30