Navigacija

22MTP - Tehnologija piva

Specifikacija predmeta
Naziv Tehnologija piva
Akronim 22MTP
Studijski program Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija
Modul
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 3.0 Status predmeta izborni predmet
      Uslovljnost drugim predmetom Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje specifičnih znanja iz oblasti proizvodnje piva.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Poznavanje osnovnih i specifičnih procesnih koraka u proizvodnji piva kao i sagledavanje značaja određivanja parametara kvaliteta proizvoda. Upoznavanje sa ekološkim aspektima proizvodnje piva kao i sistemima za dobijanje zdravstveno bezbednog proizvoda.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Istorijat proizvodnje piva. Svetsko tržište i proizvodnja piva. Vrste piva. Sirovine u proizvodnji piva - proizvodnja slada, priprema vode za proizvodnju piva, karakteristike i priprema hmelja, mikroorganizmi za proizvodnju piva, nesladovane žitarice. Proizvodnja sladovine – procesni koraci i problematika kuvanja i hmeljenja sladovine. Fermentacija – postupci vođenja glavnog i naknadnog vrenja. Bistrenje i filtracija piva. Pasterizacija piva. Biološki uzročnici kvarenja piva. Savremeni postupci dorade piva, “High Gravity Brewing”, proizvodnja piva sa smanjenim udelom alkohola, specijalne vrste piva. Sanitacija pogona i opreme u proizvodnji piva. Kontrola procesa i kvaliteta proizvoda. Ambalažni materijali za pivo. Sistemi za obezbeđivanje kvaliteta i bezbednosti u proizvodnji piva. Ekološki aspekti proizvodnje piva – potrošnja prirodnih resursa, otpadne vode, čvrsti otpad.
      Sadržaj praktične nastave Metode zanatske proizvodnje piva i ispitivanje parametara kvaliteta.
      Literatura
      1. Michael J. Lewis and Charles W. Bamforth, Essays in Brewing Science, Springer Science+Business Media, LLC, 2006
      2. CHARLES BAMFORTH, Beer:Tap into the Art and Science of Brewing, Second Edition, OXFORD UNIVERSITY PRESS, 2003.
      3. Skripte sa predavanja
      4. Semiz Mahmud, Tehnologija piva, Poslovna zajednica industrije piva i slada Jugoslavije, 1979.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      2 1
      Metode izvođenja nastave Predavanja, praktična nastava, seminari
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit 60
      Praktična nastava Usmeni ispit
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari 40