Navigacija

22MPOPI - Procesi i oprema u prehrambenoj industriji

Specifikacija predmeta
Naziv Procesi i oprema u prehrambenoj industriji
Akronim 22MPOPI
Studijski program Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija
Modul
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 3.0 Status predmeta izborni predmet
    Uslovljnost drugim predmetom Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Cilj predmeta je upoznavanje studenata sa osnovnim procesima u prehrambenoj industriji, opremom i principom rada, eksploatacijom i pogonom kao celinom u prehrambenoj industriji.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Kroz planirani nastavni program, računske primere i izradu samostalnog projekta, studenti će steći adekvatno znanje o svojstvima prehrambenih proizvoda, osnovnim i specifičnim procesima i opremi u prehpambenoj industriji. Stečeno znanje će moći da primene u inženjerskoj praksi.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Pregled procesa u prehrambenoj industriji. Mehanički, fizički, hemijski, termički, mikrobni, enzimski procesi, procesi konzervisanja. Specifični procesi u prehrambenoj industriji. Fizička i termofizička svojstva prehrambenih proizvoda. Procesiranje (obrada) hrane i proizvodna oprema: termička, pulsirajućim el. putem, pod povišenim pritiskom, magnetnim poljem, ultrazvukom. Izbor i karakteristike proizvodne i pomoćne opreme u prehrambenoj industriji. Transport, skladištenje prehrambenih proizvoda, regulativa i oprema.
    Sadržaj praktične nastave Primeri procesa i opreme u: - proizvodnji piva i alkoholnih pića - mlekarskoj industriji - proizvodnji sokova i napitaka Analiza izvedenih rešenja i računski primeri. Primeri tehničke dokumentacije. Primeri iz eksploatacije i održavanja postrojenja u prehrambenoj industriji. Obezbeđenje projektovanog veka - specifikacija, izbor i održavanje uređaja sigurnosti. Posete odgovarajućim industrijskim pogonima – saznanja o praktičnim problemima i rešenjima.
    Literatura
    1. G. Saravakos and A. Kostaropoulos, Handbook of Food Processing Equipment, Kluwer Academic Publishers, 2002.
    2. V. Lelas, Prehrambeno-tehnološko inženjerstvo 1, Tehnička Knjiga, Zagreb, 2005.
    3. Z. Berk, Food Process Engineering and Technology, Academic Press of Elsevier, 2009.
    4. M. Kuburović, M. Stanojević, Biotehnologija, SMEITS, Beograd, 1997.
    5. Pisani izvodi sa predavanja (handouts) i materijal sa vežbi
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    1 1 1
    Metode izvođenja nastave Predavanja u učionici (korišćenje video projektora i računara i table). Računski primeri navedeni u praktičnoj nastavi primenom PC računara. Rad projektnog zadatka u manjim grupama korišćenjem licenciranih MS Office i CAD programa.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 45
    Praktična nastava 25 Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari