Навигација

22МПОПИ - Процеси и опрема у прехрамбеној индустрији

Спецификација предмета
НазивПроцеси и опрема у прехрамбеној индустрији
Акроним22МПОПИ
Студијски програмБиохемијско инжењерство и биотехнологија
Модул
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ3.0Статус предметаизборни предмет
    Условљност другим предметомОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је упознавање студената са основним процесима у прехрамбеној индустрији, опремом и принципом рада, експлоатацијом и погоном као целином у прехрамбеној индустрији.
    Исходи учења (стечена знања)Кроз планирани наставни програм, рачунске примере и израду самосталног пројекта, студенти ће стећи адекватно знање о својствима прехрамбених производа, основним и специфичним процесима и опреми у прехpaмбеној индустрији. Стечено знање ће моћи да примене у инжењерској пракси.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПреглед процеса у прехрамбеној индустрији. Механички, физички, хемијски, термички, микробни, ензимски процеси, процеси конзервисања. Специфични процеси у прехрамбеној индустрији. Физичка и термофизичка својства прехрамбених производа. Процесирање (обрада) хране и производна опрема: термичка, пулсирајућим ел. путем, под повишеним притиском, магнетним пољем, ултразвуком. Избор и карактеристике производне и помоћне опреме у прехрамбеној индустрији. Транспорт, складиштење прехрамбених производа, регулатива и опрема.
    Садржај практичне наставеПримери процеса и опреме у: - производњи пива и алкохолних пића - млекарској индустрији - производњи сокова и напитака Анализа изведених решења и рачунски примери. Примери техничке документације. Примери из експлоатације и одржавања постројења у прехрамбеној индустрији. Обезбеђење пројектованог века - спецификација, избор и одржавање уређаја сигурности. Посете одговарајућим индустријским погонима – сазнања о практичним проблемима и решењима.
    Литература
    1. G. Saravakos and A. Kostaropoulos, Handbook of Food Processing Equipment, Kluwer Academic Publishers, 2002.
    2. V. Lelas, Prehrambeno-tehnološko inženjerstvo 1, Tehnička Knjiga, Zagreb, 2005.
    3. Z. Berk, Food Process Engineering and Technology, Academic Press of Elsevier, 2009.
    4. М. Кубуровић, М. Станојевић, Биотехнологија, СMЕИТС, Београд, 1997.
    5. Писани изводи са предавања (handouts) и материјал са вежби
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    111
    Методе извођења наставеПредавања у учионици (коришћење видео пројектора и рачунара и табле). Рачунски примери наведени у практичној настави применом PC рачунара. Рад пројектног задатка у мањим групама коришћењем лиценцираних MS Office и CAD програма.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит45
    Практична настава25Усмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари