Навигација

проф. др Марица Ракин

Редовни професор
Катедра за биохемијско инжењерство и биотехнологију

ТМФ - велика зграда, канцеларија 73

011/3303775
локал775
Научна областБиохемијско инжењерство и биотехнологија
Датум избора у звање 7. децембар 2016.

Предмети

14Д01514Д015 - Одабрана поглавља технологије микробне биомасе
14МБИП814МБИП8 - Процеси и опрема у прехрамбеној индустрији
ББИ311ББИ311 - Сировине у биотехнологији
ББИ410ББИ410 - Биотехнолошки практикум 2
ББИ482ББИ482 - Прехрамбена биотехнологија
ДИЗ3ДИЗ3 - Одабрани микробиолошки процеси у заштити животне средине
ЗП44ЗП44 - Стручна пракса
МБИП03МБИП03 - Аналитика прехрамбених производа

Легенда:

ЗП...,14ЗП...заједнички предмет на основним академским студијама (ОАС)
Т...,14Т...текстилна технологија (ОАС)
Х...,14Х...хемијско инжењерство (ОАС)
Б...,14б...биохемијско инжењерство и биотехнологија (ОАС)
ИЖС, 14ИЖС...инжењерство заштите животне средине (ОАС)
МИН...,4МИН...металуршко инжењерство (ОАС)
ИИМ...,14ИИМ...инжењерство материјала (ОАС)
ИГИ...,14ИГИ...графичко инжењерство, дизајн и амбалажа (ОАС)
М...,14М...мастер студије
Д...,14Д...докторске студије

Менторство

Докторске академске студије

  • Производња и карактеристике функционалних ферментисаних напитака на бази сурутке, Маја Булатовић, 14.07.2015.

Мастер академске студије

  • Оцена квалитета чоколаде обогаћене протеинима и хидроизолатима сурутке и соје, Тијана Жегарац, 21.09.2017.
  • Примена културе ABY-6 у хидролизи различитих супстрата на бази соје, Анђела Јоковић, 30.09.2016.
  • Карактеристике производа добијених ензимском хидролизом протеина соје, Милана Ђорђевић, 30.09.2016.
  • Карактеристике хидролизата добијених ензимском хидролизом концентрата протеина сурутке, Миљана Ћурић, 30.09.2016.
  • Карактеристике пекарских производа обогаћених спелтом, Јелена Бабић, 30.09.2016.
  • Анализа техноекономске оправданости производње ферментисаних напитака на бази сурутке, Тамара Мијатовић, 27.09.2016.
  • Унапређење ферментисаног напитка од сурутке и млека додатком биоактивних пептида, Јелена Радиновић-Лукић, 30.09.2015.
  • Анализа оправданости коришћења сурутке у Србији, Милица Станишић, 30.09.2015.
  • Антихипертензитивна активност пептидних фракција протеина сурутке, Сандра Новаковић, 30.09.2015.
  • Нутритивне карактеристике функционалног ферментисаног напитка од сурутке и млека, Тамара Комазец, 27.02.2015.
  • Имобилизација пробиотске стартер културе обложене протеинима сурутке, Милана Грба, 14.07.2014.
  • Стабилност пробиотичког напитка од сурутке и воћа, Милена Јовановић, 20.06.2014.
  • Примена калијум-сорбата као адитива у безалкохолним освежавајућим напицима, Маја Тодоровић, 12.02.2014.
  • Карактеристике функционалног ферментисаног напитка од сурутке и млека, Тијана Милошевић, 30.09.2013.
  • Функционалне и реолошке карактеристике ферментисаног напитка од сурутке и млека, Милка Борић, 27.09.2013.
  • Оптимизација процеса производње пробиотског напитка на бази сурутке произведеног млечно-киселом ферментацијом сурутке помоћу соја L.b.johnsonii NRRL B-2178, Драгана Јанковић, 26.03.2013.

Основне академске студије

  • Примена антиоксидативних хидролизата протеина соје, Филип Максимовић, 25.09.2017.
  • Антиоксидативни хидролизати протеина сурутке и њихова примена у пуњеним кондиторским производима, Милош Зарић, 18.09.2017.
  • Физичко-хемијске карактеристике различитих хидролизата протеина соје, Невена Радомировић, 30.09.2016.
  • Стабилност напитка добијеног ферментацијом сурутке помоћу имобилисане стартер културе, Јелена Бабић, 27.02.2015.
  • Антиоксидативна активност напитка добијеног ферментацијом сурутке помоћу комерцијалне ABY-6 културе и Lb.rhamnosus ATCC 7469, Јелена Радиновић-Лукић, 30.09.2014.
  • Утицај садржаја млечне масти на сензорна својства и стабилност функционалног ферментисаног напитка на бази сурутке, Сандра Новаковић, 30.09.2014.
  • Антиоксидативна активност напитка добијеног ферментацијом сурутке помоћу комерцијалне ABY-6 културе, Анђела Јоковић, 30.09.2014.
  • Примена и димензионисање аутоклава за стерилизацију воћа и поврћа у амбалажи, Катарина Петровић, 30.09.2014.
  • Утицај додатих извора минералних соли на млечно-киселу ферментацију сурутке са Lb. johnsonii NRRL B-2178, Никола Марчић, 28.09.2012.
  • Утицај додатих извора витамина на млечно-киселу ферментацију сурутке са Lb. johnsonii NRRL B-2178, Филип Бујас, 28.09.2012.
  • Могућности производње млечне киселине на сурутки, Тијана Милошевић, 01.03.2012.
  • Сурутка као супстрат за производњу млечне киселине, Жаклина Тасић, 15.09.2011.

Основне студије

  • Унапређење сензорних својстава функционалног ферментисаног напитка на бази сурутке применом различитих средстава за угушћивање, Маја Новаковић, 05.11.2015.
  • Утицај додатог млека на квалитет ферментисаног напитка од сурутке, Катарина Ненадовић, 29.05.2013.
  • Стабилност и протеолитичка активност комерцијалне стартер културе (ABY-6) у ферментисаном напитку на бази сурутке, Јасмина Андонов, 24.05.2013.
  • Стабилност и протеолитичка активност комерцијалне стартер културе (ABY-6) и Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469 у ферментисаном напитку на бази сурутке, Катарина Христов, 29.03.2013.
  • Утицај инулина као пребиотика на преживљавање ћелија Lb. johnsonii NRRL B-2178 током чувања пробиотског напитка од сурутке, Ана Костић, 06.03.2013.
  • Стабилност напитка на бази сурутке ферментисане мешаном културом Lb.helveticus ATCC 15009 и S.thermophilus S3, Драгана Црномарковић, 07.09.2012.
  • Утицај додатих пребиотика на млечно-киселу ферментацију сурутке са Lb. johnsonii NRRL B-2178, Милка Борић, 09.07.2012.
  • Утицај додатих извора азота на млечно-киселу ферментацију сурутке са Lb. johnsonii NRRL B-2178, Верица Вуколић, 09.07.2012.
  • Оптимизација услова млечно-киселе ферментације сурутке са Lb.johnsonii NRRL B-2178, Марија Живковић, 17.05.2012.
  • Стабилност напитка на бази сурутке ферментисане са мешаном културом Lb.delbrueckii ssp.lactis NRRL B-4525 и S.thermophilus S3, Катарина Васић, 06.04.2012.
  • Течна џибра као супстрат за производњу млечне киселине, Александра Стојановић, 01.12.2011.
  • Утицај сојиног млека на антиоксидативну активност чоколаде, Драгана Живуловић, 10.06.2011.
  • Могућности коришћења дивљег кестена за производњу биоетанола, Ивана Дикић, 21.04.2011.
  • Поступци за коришћење кукурузне џибре-споредног производа након производње биоетанола, Бојана Кунарац, 28.09.2010.
  • Оцена и контрола квалитета полутрајних производа од меса, Тања Крунић, 24.09.2010.
  • Испитивање могућности за примену етарског уља жалфије у вину, Зорица Гроздановић, 06.09.2010.
  • Примена биомасе пивског квасца у функционалним производима, Марија Стојиљковић, 15.06.2010.
  • Поступци за унапређење споредних производа из производње биоетанола, Милена Грубић, 26.03.2010.
  • Поступци за побољшање квалитета џибре након производње биоетанола, Ана Боговац, 08.09.2009.
  • Могућности искоришћења џибре након производње биоетанола, Сунчица Вуковић, 02.07.2009.
  • Испитивање могућности коришћења различитих хибрида кукуруза за производњу биоетанола, Марија Гвозденовић, 20.02.2009.
  • Утицај ултразвука и микроталаса на ток ферментације хидролизата кукурузног брашна за проиузводњу биоетанола, Јасмина Ракић, 30.09.2008.
  • Утицај ултразвучних таласа на квалитет хидролизата кукурузног брашна за производњу биоетанола, Марија Милановић, 04.09.2008.
  • Производња етанола ферментацијом хидролизата кукурузног брашна помоћу имобилисаних ћелија Saccharomyces cerevisiae, Тијана Ивић, 26.10.2007.
  • Производња биоетанола помоћу Saccharomyces ellipsoideus истовременом сахарификацијом и ферентацијом кукурузног брашна, Маја Булатовић, 28.06.2007.
  • Могућности побољшања продуктивности етанола ферментацијом хидролизата кукурузног брашна са Saccharomyces ellipsoideus, Радојка Јахура, 13.06.2007.