МБИП03 - Аналитика прехрамбених производа
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Аналитика прехрамбених производа | |||
| Акроним | МБИП03 | |||
| Студијски програм | Биохемијско инжењерство и биотехнологија | |||
| Модул | ||||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 4.0 | Статус предмета | обавезан предмет | |
| Условљност другим предметом | нема | Облик условљености | ||
| Циљеви изучавања предмета | Циљ предмета је стицање знања и вештина везаних за одабир и примену метода у ; анализи квалитета прeхрамбених производа. | |||
| Исходи учења (стечена знања) | Кроз планирани наставни програм студент би требао да савлада основне принципе стандардних , модерних и специфичних аналитичких техника које се користе у анализи прехрамбених производа. Студент стиче способност да самостално изаберe одговарајућу аналитичку методу и оцени квалитет производ у складу са законским прописима о појединим прехрамбеним производима. | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Узорковање, избор метода за анализу и оцена исправности прехрамбених производа. Исправност и квалитет хране. ; Методе за одређивање: ; -воде, минералних материја, беланчевина, масти, угљених хидрата, витамина, адитива и контаминаната. Сензорне карактеристике хране. ; ; ; | |||
| Садржај практичне наставе | Анализа појединих прехрамбених производа и показатеља квалитета: ; - млеко и млечни производи ; - месо и производи од меса ; - масти и уља ; - алкохолна и безалкохолна пића и напици ; - производи од воћа и поврћа ; - житарице, производи од житарица, производи од брашна. ; ; Посете одговарајућим лабораторијама за контролу квалитета прехрамбених производа. | |||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 1 | 0 | 3 | ||
| Методе извођења наставе | Настава из овог предмета се изводи кроз теоријски део и практичан део где се стечена знања o методама примењују анализом конкретних прехрамбених производа. Провера знања током предавања вршиће се преко колоквијума, провером практичног рада у лабораторији и активношћу током теоријског дела наставе. | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | 40 | |
| Практична настава | 20 | Усмени испит | ||
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | 30 | |||
| Семинари | ||||
