Навигација

МБИП03 - Аналитика прехрамбених производа

Спецификација предмета
НазивАналитика прехрамбених производа
АкронимМБИП03
Студијски програмБиохемијско инжењерство и биотехнологија
Модул
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
  Број ЕСПБ4.0Статус предметаобавезан предмет
  Условљност другим предметомнемаОблик условљености
  Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је стицање знања и вештина везаних за одабир и примену метода у ; анализи квалитета прeхрамбених производа.
  Исходи учења (стечена знања)Кроз планирани наставни програм студент би требао да савлада основне принципе стандардних , модерних и специфичних аналитичких техника које се користе у анализи прехрамбених производа. Студент стиче способност да самостално изаберe одговарајућу аналитичку методу и оцени квалитет производ у складу са законским прописима о појединим прехрамбеним производима.
  Садржај предмета
  Садржај теоријске наставеУзорковање, избор метода за анализу и оцена исправности прехрамбених производа. Исправност и квалитет хране. ; Методе за одређивање: ; -воде, минералних материја, беланчевина, масти, угљених хидрата, витамина, адитива и контаминаната. Сензорне карактеристике хране. ; ; ;
  Садржај практичне наставеАнализа појединих прехрамбених производа и показатеља квалитета: ; - млеко и млечни производи ; - месо и производи од меса ; - масти и уља ; - алкохолна и безалкохолна пића и напици ; - производи од воћа и поврћа ; - житарице, производи од житарица, производи од брашна. ; ; Посете одговарајућим лабораторијама за контролу квалитета прехрамбених производа.
  Литература
  1. Писани изводи са предавања (handouts) и материјал са вежби
  2. J. Trajković, M. Mirić, J. Baras, S. Šiler, Analize životnih namirnica, Tehnološko-metalurški fakultet, Beograd, 1983.
  3. J. Whitaker, Current Protocols in Food Analytical Chemistry , John Wiley & Sons, Inc., 2001.
  Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
  ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
  103
  Методе извођења наставеНастава из овог предмета се изводи кроз теоријски део и практичан део где се стечена знања o методама примењују анализом конкретних прехрамбених производа. Провера знања током предавања вршиће се преко колоквијума, провером практичног рада у лабораторији и активношћу током теоријског дела наставе.
  Оцена знања (максимални број поена 100)
  Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
  Активности у току предавања10Писмени испит40
  Практична настава20Усмени испит
  Пројекти
  Колоквијуми30
  Семинари