22KK46 - Analiza kvaliteta hrane
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Analiza kvaliteta hrane | |||
Akronim | 22KK46 | |||
Studijski program | Hemijsko inženjerstvo | |||
Modul | ||||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 5.0 | Status predmeta | izborni predmet | |
Uslovljnost drugim predmetom | Instrumentalne metode 2 | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Kurs treba da omogući studentima da se upoznaju sa analitičkim metodama koje se koriste za uzorkovanje i hemijsku analizu različitih vrsta hrane i steknu znanje potrebno da samostalno vrše uzorkovanje i analize. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Kurs treba da omogući studentu da stekne znanje o tome kako pravilno da uzme reprezentativan uzorak hrane, da ga pripremi za hemijsku analizu, odabere pogodnu metodu analize, uradi analizu i protumači dobijene rezultate. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Uzimanje uzoraka različitih vrsta hrane za laboratorijska ispitivanja. Analitičke metode i postupci za analizu sadržaja vlage i ukupne suve materije, analiza pepela, analiza masnih kiselina, analiza proteina, izdvajanje i određivanje sadržaja amino kiselina, analiza ugljenih hidrata, analiza vitamina, analiza minerala, određivanje pH, analiza stranih materija u hrani, merenje viskoziteta, analiza sadržaja zaslađivača, konzervanasa, antioksidanata, veštačkih boja, analiza sadržaja teških metala, analiza sadržaja ostatka pesticida, analiza sadržaja antibiotika, ispitivanje kontaminacije mikotoksinima, analiza sadržaja radionuklida, ispitivanje migracije supstanci iz materijala koji su u kontaktu sa hranom. | |||
Sadržaj praktične nastave | Hemijska analiza hrane: 1 . Određivanje sadržaja vlage i pepela 2 . Određivanje sadržaja masnih kiselina GC metodom 3 . Određivanje sadržaja proteina metodom po Kjeldahl-u 4 . Određivanje sadržaja kafeina, benzoata i saharina HPLC metodom 5 . Određivanje sadržaja nitrata i nitrita 6 . Određivanje sadržaja žive upotrebom CV-AAS 7 . Određivanja elemenata u hrani upotrebom mikrotalasne digestije i ICP-MS 8 . Određivanje sadržaja pesticida upotrebom HPLC-MS 9 . Određivanje sadržaja patulina u sokovima od jabuke HPLC metodom 10 . Određivanje sadržaja radionuklida u hrani gama spektrometrijom 11 . Analiza migracije supstanci iz materijala koji su u kontaktu sa hranom | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
3 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | Predavanja i laboratorijske vežbe studenata. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | 50 | |
Praktična nastava | 25 | Usmeni ispit | ||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | ||||
Seminari | 15 |