22КК46 - Анализа квалитета хране
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Анализа квалитета хране | |||
Акроним | 22КК46 | |||
Студијски програм | Хемијско инжењерство | |||
Модул | ||||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 5.0 | Статус предмета | изборни предмет | |
Условљност другим предметом | Инструменталне методе 2 | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Курс треба да омогући студентима да се упознају са аналитичким методама које се користе за узорковање и хемијску анализу различитих врста хране и стекну знање потребно да самостално врше узорковање и анализе. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Курс треба да омогући студенту да стекне знање о томе како правилно да узме репрезентативан узорак хране, да га припреми за хемијску анализу, одабере погодну методу анализе, уради анализу и протумачи добијене резултате. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Узимање узорака различитих врста хране за лабораторијска испитивања. Аналитичке методе и поступци за анализу садржаја влаге и укупне суве материје, анализа пепела, анализа масних киселина, анализа протеина, издвајање и одређивање садржаја амино киселина, анализа угљених хидрата, анализа витамина, анализа минерала, одређивање pH, анализа страних материја у храни, мерење вискозитета, анализа садржаја заслађивача, конзерванаса, антиоксиданата, вештачких боја, анализа садржаја тешких метала, анализа садржаја остатка пестицида, анализа садржаја антибиотика, испитивање контаминације микотоксинима, анализа садржаја радионуклида, испитивање миграције супстанци из материјала који су у контакту са храном. | |||
Садржај практичне наставе | Хемијска анализа хране: 1 . Одређивање садржаја влаге и пепела 2 . Одређивање садржаја масних киселина GC методом 3 . Одређивање садржаја протеина методом по Кјелдахл-у 4 . Одређивање садржаја кафеина, бензоатa и сахарина HPLC методом 5 . Одређивање садржаја нитрата и нитрита 6 . Одређивање садржаја живе употребом CV-AAS 7 . Одређивања елемената у храни употребом микроталасне дигестије и ICP-MS 8 . Одређивање садржаја пестицида употребом HPLC-MS 9 . Одређивање садржаја патулина у соковима од јабуке HPLC методом 10 . Одређивање садржаја радионуклида у храни гама спектрометријом 11 . Анализа миграције супстанци из материјала који су у контакту са храном | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
3 | 2 | |||
Методе извођења наставе | Предавања и лабораторијске вежбе студената. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | 50 | |
Практична настава | 25 | Усмени испит | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | ||||
Семинари | 15 |