Navigacija

22BBI487 - Bioaktivne komponente hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Bioaktivne komponente hrane
Akronim 22BBI487
Studijski program Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija
Modul
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 5.0 Status predmeta izborni predmet
      Uslovljnost drugim predmetom Mikrobiologija, Biohemija Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Upoznavanje sa fermentacionim procesima u digestivnom traktu, njihovim značajem za zdravlje čoveka i za formulaciju funkcionalne hrane.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Nakon kursa student će steći znanja neophodna za razumevanje mikrobnih transformacija hrane u digstivnom traktu i uticaja dobijenih metabolita na zdravlje čoveka. Ovo će mu omogućiti da pravilno bira sirovine i formuliše bezbedne, kvalitetne i funkcionalne prehrambene proizvode, kao i da razume procedure neophodne za registraciju zdravstvene tvrdnje.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave 1) Crevna mikrobiota – sastav i metaboličke funkcije komplementarne metabolizamu čoveka 2) Probiotici – opšte, česte i karakteristike specifične za soj 3) prebiotici – nesvarljivi ugljeni hidrati, fermentacioni profili i interakcija sa metabolizmom čoveka 4) Antioksidansi – polifenoli biljaka hemijski sastav, metaboličke transformacije pod dejstvom mikrobiote i fiziološki uticaj 5) Postbiotici – koncept i primena 6) Protenska ishrana – izvori proteina, biološka vrednost, limitirajuća aminokiselina, biaktivni peptide, mikrobiološke transformacije proteina i njihova fiziološka funkcija 7) Zasićene i nezasićene masne kiseline – izvori, fiziološki značaj, mikrobne transformacije masnih kiselina i žučnih soli 8) Metaboličke transformacije aditiva iz hrane usled fermentacije pod dejstvom crevne mikrobiote 9) Hrana za posebne grupe – značaj probiotika i prebiotika za formulaciju hrane za novorođenčad; specijalne formulacije hrane za dijabetičare 10) Zdravstvene tvrdnje – osnov dobijanja i regulativa.
      Sadržaj praktične nastave Literaturni istraživački rad na temu hemijskog sastava odabrane komponente hrane, njenih interakcija sa metabolizmom crevnih mikroorganizmima i čoveka.
      Literatura
      1. Lactic Acid Bacteria, Microbiological and Functional Aspects (G Vinderola, AC Ouwehand, S Salminen, A von Wright, eds.) (2019) CRC Press, Taylor & Francis Group, ISBN: 978-0-8153-6648-5
      2. Handbook of nutraceuticals and functional foods (EC Wildman eds.) (2006) CRC Press ISBN-10: 0849364094
      3. Diet, Microbiome and Health in Handbook of Food Bioengineering (AM Holban, AM Grumezescu eds.) (2018) Academic Press ISBN 978-0-12-811440-7
      4. Skripte sa poredavanja
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      3
      Metode izvođenja nastave Predavanja i seminar
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 20 Pismeni ispit
      Praktična nastava Usmeni ispit 40
      Projekti
      Kolokvijumi 20
      Seminari 20