Навигација

22ББИ487 - Биоактивне компоненте хране

Спецификација предмета
НазивБиоактивне компоненте хране
Акроним22ББИ487
Студијски програмБиохемијско инжењерство и биотехнологија
Модул
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни предмет
      Условљност другим предметомМикробиологија, БиохемијаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаУпознавање са ферментационим процесима у дигестивном тракту, њиховим значајем за здравље човека и за формулацију функционалне хране.
      Исходи учења (стечена знања)Након курса студент ће стећи знања неопходна за разумевање микробних трансформација хране у дигстивном тракту и утицаја добијених метаболита на здравље човека. Ово ће му омогућити да правилно бира сировине и формулише безбедне, квалитетне и функционалне прехрамбене производе, као и да разуме процедуре неопходне за регистрацију здравствене тврдње.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставе1) Цревна микробиота – састав и метаболичке функције комплементарне метаболизаму човека 2) Пробиотици – опште, честе и карактеристике специфичне за сој 3) пребиотици – несварљиви угљени хидрати, ферментациони профили и интеракција са метаболизмом човека 4) Антиоксиданси – полифеноли биљака хемијски састав, метаболичке трансформације под дејством микробиоте и физиолошки утицај 5) Постбиотици – концепт и примена 6) Протенска исхрана – извори протеина, биолошка вредност, лимитирајућа аминокиселина, биактивни пептиде, микробиолошке трансформације протеина и њихова физиолошка функција 7) Засићене и незасићене масне киселине – извори, физиолошки значај, микробне трансформације масних киселина и жучних соли 8) Метаболичке трансформације адитива из хране услед ферментације под дејством цревне микробиоте 9) Храна за посебне групе – значај пробиотика и пребиотика за формулацију хране за новорођенчад; специјалне формулације хране за дијабетичаре 10) Здравствене тврдње – основ добијања и регулатива.
      Садржај практичне наставеЛитературни истраживачки рад на тему хемијског састава одабране компоненте хране, њених интеракција са метаболизмом цревних микроорганизмима и човека.
      Литература
      1. Lactic Acid Bacteria, Microbiological and Functional Aspects (G Vinderola, AC Ouwehand, S Salminen, A von Wright, eds.) (2019) CRC Press, Taylor & Francis Group, ISBN: 978-0-8153-6648-5
      2. Handbook of nutraceuticals and functional foods (EC Wildman eds.) (2006) CRC Press ISBN-10: 0849364094
      3. Diet, Microbiome and Health in Handbook of Food Bioengineering (AM Holban, AM Grumezescu eds.) (2018) Academic Press ISBN 978-0-12-811440-7
      4. Скрипте са поредавања
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      3
      Методе извођења наставеПредавања и семинар
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања20Писмени испит
      Практична наставаУсмени испит40
      Пројекти
      Колоквијуми20
      Семинари20