Navigacija

22BBI311 - Sirovine u biotehnologiji

Specifikacija predmeta
Naziv Sirovine u biotehnologiji
Akronim 22BBI311
Studijski program Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija
Modul
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 3.0 Status predmeta izborni predmet
      Uslovljnost drugim predmetom Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Sirovine u biotehnologiji omogućava studentima da dobiju osnovna naučna znanja o poreklu, sastavu i primeni sirovina u biotehnološkoj proizvodnji, načinima njihovog čuvanja, nadzora i ocene kvaliteta .
      Ishodi učenja (stečena znanja) Kroz planirani nastavni program, kolokvijum i seminarski rad studenti sagledavaju uticaj i značaj sirovina na kvalitet finalnog biotehnološkog proizvoda. Stečeno znanje će moći da primene za različite biotehnološke proizvodnje.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Priprema sirovina koje ulaze u sastav hranljive podloge Voda – pomoćna sirovina u biotehnološkoj proizvodnji Osnovna podela sirovina prema dominantnoj komponenti sirovine - kao izvor ugljenika i energije, azotnih materija i biogenih elemenata. Podela sirovina u biotehnologiji prema nastanku (primarne, sekundarne, otpadne). i poreklu: 1. Sirovine biljnog porekla a) Primarne – mono i oligosaharidi, polisaharidi – skrob, celuloza, inulin b) Sekundarne –melasa, hidrol, hidrolizati drveta, voda od močenja kukuruza c) Otpadne – iz prerade voća i povrća i lignocelilozne – sulfitni lug, biljni ostaci 2. Sirovine životinjskog porekla a) Primarne – laktoza, živ.masti b) Sekundarne – surutka, kazein c) Otpadne –hitin, otpadni materijal mesne industrije, komunalni i kućni otpad 3. Sirovine mikrobnog porekla – kvasac, ekstrakti kvasca, otpadna mikrobna biomasa 4. Ugljovodonične i petrohemijske sirovine Hemijski i biološki nadzor sirovina.
      Sadržaj praktične nastave
      Literatura
      1. M. Rakin, Sirovine u biotehnologiji, Tehnološko-metalurški fakultet, Beograd, 2016.
      2. W. Crueger and A. Crueger, Substrates for Industrial Fermentation In: Biotechnology, A Textbook of Industrial Microbiology, Sinauer Associates, Sunderland, 1984.
      3. S. Siler Marinković, Mikrobna biomasa, Tehnološko metalurški fakultet, Beograd, 2006.
      4. A. Cejka, Preparation of media, In: Biotechnology, A Compresentive Tretease, vol.2, Verlag Chemie, Weinheim, Germany, 1985.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      3
      Metode izvođenja nastave Nastava iz ovog predmeta je teorijska, uz korišćenje video prezentacije. Provera znanja tokom predavanja vršiće se preko kolokvijuma (1), seminarskog rada (1) i .aktivnosti tokom nastave.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 50
      Praktična nastava Usmeni ispit
      Projekti
      Kolokvijumi 20
      Seminari 20