14MBIP8 - Procesi i oprema u prehrambenoj industriji
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Procesi i oprema u prehrambenoj industriji | |||
| Akronim | 14MBIP8 | |||
| Studijski program | Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija | |||
| Modul | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 3.0 | Status predmeta | izborni predmet | |
| Uslovljnost drugim predmetom | - | Oblik uslovljenosti | ||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Cilj predmeta je upoznavanje studenata sa osnovnim procesima u prehrambenoj industriji, opremom i principom rada, eksploatacijom i pogonom kao celinom u prehrambenoj industriji. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Kroz planirani nastavni program, računske primere i izradu samostalnog projekta, studenti će steći adekvatno znanje o svojstvima prehrambenih proizvoda, osnovnim i specifičnim procesima i opremi u prehpambenoj industriji. Stečeno znanje će moći da primene u inženjerskoj praksi. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Pregled procesa u prehrambenoj industriji. ; Mehanički, fizički, hemijski, termički, mikrobni, enzimski procesi, procesi konzervisanja. Specifični procesi u prehrambenoj industriji. ; Fizička i termofizička svojstva prehrambenih proizvoda. ; Procesiranje (obrada) hrane i proizvodna oprema: termička, el. putem, pod povišenim pritiskom, magnetnim poljem, ultrazvukom. ; Izbor i karakteristike prateće opreme u prehrambenoj industriji. ; Transport, skladištenje hrane, regulativa i oprema. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Primeri procesa i opreme u: ; - proizvodnji piva i alkoholnih pića ; - mlekarskoj industriji ; - proizvodnji sokova i napitaka ; Analiza izvedenih rešenja i računski primeri. ; Primeri tehničke dokumentacije. ; Primeri iz eksploatacije i održavanja postrojenja u prehrambenoj industriji. Obezbeđenje projektovanog veka - specifikacija, izbor i održavanje uređaja sigurnosti. ; Posete odgovarajućim industrijskim pogonima – saznanja o praktičnim problemima i rešenjima. | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 1 | 1 | 1 | ||
| Metode izvođenja nastave | Predavanja u učionici (korišćenje video projektora i računara, grafoskopa i table). Računski primeri navedeni u praktičnoj nastavi primenom PC računara. Rad projekta u manjim grupama korišćenjem licenciranih MS Office i CAD programa. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | ||
| Praktična nastava | Usmeni ispit | 45 | ||
| Projekti | 25 | |||
| Kolokvijumi | 20 | |||
| Seminari | ||||
