14MBIP01 - Mikrobiologija i mikrobiološka analitika hrane
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Mikrobiologija i mikrobiološka analitika hrane | |||
| Akronim | 14MBIP01 | |||
| Studijski program | Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija | |||
| Modul | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 4.0 | Status predmeta | obavezan predmet | |
| Uslovljnost drugim predmetom | Mikrobiologija, Biohemija | Oblik uslovljenosti | ||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Cilj predmeta je da se studenti upoznaju sa mikroorganizmima prisutnim u hrani, kako onim koji aktivno učestvuju u proizvodnji pojedinih prehrambenih proizvoda tako i sa onima koji dovode do njihovog kvarenja. ; Sticanje znanja o specifičnim tehnikama mikrobiološke analize kao i standarda i tehnika za obezbeđenje kvaliteta u mikrobiološkoj analitici. ; | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Upoznavanje sa mikroorganizmima koji se koriste u proizvodnji prehrambenih proizvoda, ovladavanje metodama kojima se suzbija rast i razmnožavanje mikroorganizama uzročnika kvarenja hrane, identifikacija mikroorganizama uzročnika trovanja hranom ; Paktična znanja o specifičnim mikrobiološkim tehnikama za ispitivanje hrane, vode, vazduha, za ispitivanje efikasnosti dezinficijenasa, praćenje procesnih parametara u mikrobnim tehnologijama uz upoznavanje sa odgovarajućim nacionalnim i evropskim zakonskim normama i postupcima za obezbeđivanje kvaliteta. ; | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Uloga mikroorganizama u proizvodnji i kvarenju hrane (bakterije, kvasci, plesni, pečurke, protozoe, virusi); faktori koji utiču na rast mikroorganizama u hrani (kseroanabioza, osmoanabioza, acidoanabioza, hemoanabioza); kontrola rasta mikroorganizama u hrani fizičkim i hemijskim metodama (termoabioza i termoanabioza, primena dezificijenasa); Mikroorganizmi uzročnici trovanja hranom (Clostridium botulinum, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Salmonella sp.. (Salmonella enteritidis), Escherichia coli ( E. coli O157:H7), Shigella sp, Listeria monocytogenes, Vibrio cholerae, plesni producenti mikotoksina (Aspergillus, Penicillium, Fusarium); | |||
| Sadržaj praktične nastave | Mikrobiološka analiza prehrambenih proizvoda (i vode) biljnog i animalnog porekla. Veza sa standardima i regulativom o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i vode. Praćenje higijene u svim fazama procesa proizvodnje. Uzorkovanje. Standardizacija i validacija. Matematičke i tehničke karakteristike mikrobioloških metoda. Tačnost i preciznost mikrobioloških metoda. Analitička kontrola kvaliteta u mikrobiološkoj laboratoriji. Statistika za obezbeđenje kvaliteta u mikrobiološkoj laboratoriji. ; Standardi i propisi za projektovanje mikrobiološke laboratorije. Oprema u mikrobiološkoj laboratoriji. Pravila rada u mikrobiološkoj laboratoriji. Metode za određivanje mikrobiološke ispravnosti analizi hrane i vode – konvencionalne i savremene, brze tehnike ; Određivanje mikroorganizama i njihovih proizvoda u namirnicama i u vodi za piće. ; Ispitivanje dezinficijenasa i njihove efikasnosti. Ispitivanje efikasnosti sanitacije prostora, čvrstih površina i procesnih uređaja koji dolaze u kontakt sa prehrambenim proizvodom. ; Određivanje antimikrobne aktivnosti i toksičnosti prirodnih ekstrakata biljaka ; | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 2 | 2 | |||
| Metode izvođenja nastave | Prezentacije, praktična nastava, seminari. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | ||
| Praktična nastava | 20 | Usmeni ispit | 30 | |
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | 30 | |||
| Seminari | 15 | |||
