14МБИП01 - Микробиологија и микробиолошка аналитика хране
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Микробиологија и микробиолошка аналитика хране | |||
| Акроним | 14МБИП01 | |||
| Студијски програм | Биохемијско инжењерство и биотехнологија | |||
| Модул | ||||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 4.0 | Статус предмета | обавезан предмет | |
| Условљност другим предметом | Микробиологија, Биохемија | Облик условљености | ||
| Циљеви изучавања предмета | Циљ предмета је да се студенти упознају са микроорганизмима присутним у храни, како оним који активно учествују у производњи појединих прехрамбених производа тако и са онима који доводе до њиховог кварења. ; Стицање знања о специфичним техникама микробиолошке анализе као и стандарда и техника за обезбеђење квалитета у микробиолошкој аналитици. ; | |||
| Исходи учења (стечена знања) | Упознавање са микроорганизмима који се користе у производњи прехрамбених производа, овладавање методама којима се сузбија раст и размножавање микроорганизама узрочника кварења хране, идентификација микроорганизама узрочника тровања храном ; Пактична знања о специфичним микробиолошким техникама за испитивање хране, воде, ваздуха, за испитивање ефикасности дезинфицијенаса, праћење процесних параметара у микробним технологијама уз упознавање са одговарајућим националним и европским законским нормама и поступцима за обезбеђивање квалитета. ; | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Улога микроорганизама у производњи и кварењу хране (бактерије, квасци, плесни, печурке, протозое, вируси); фактори који утичу на раст микроорганизама у храни (ксероанабиоза, осмоанабиоза, ацидоанабиоза, хемоанабиоза); контрола раста микроорганизама у храни физичким и хемијским методама (термоабиоза и термоанабиоза, примена дезифицијенаса); Микроорганизми узрочници тровања храном (Clostridium botulinum, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Salmonella sp.. (Salmonella enteritidis), Escherichia coli ( E. coli O157:H7), Shigella sp, Listeria monocytogenes, Vibrio cholerae, плесни продуценти микотоксина (Aspergillus, Penicillium, Fusarium); | |||
| Садржај практичне наставе | Микробиолошка анализа прехрамбених производа (и воде) биљног и анималног порекла. Веза са стандардима и регулативом о здравственој исправности намирница и воде. Праћење хигијене у свим фазама процеса производње. Узорковање. Стандардизација и валидација. Математичке и техничке карактеристике микробиолошких метода. Тачност и прецизност микробиолошких метода. Аналитичка контрола квалитета у микробиолошкој лабораторији. Статистика за обезбеђење квалитета у микробиолошкој лабораторији. ; Стандарди и прописи за пројектовање микробиолошке лабораторије. Опрема у микробиолошкој лабораторији. Правила рада у микробиолошкој лабораторији. Методе за одређивање микробиолошке исправности анализи хране и воде – конвенционалне и савремене, брзе технике ; Одређивање микроорганизама и њихових производа у намирницама и у води за пиће. ; Испитивање дезинфицијенаса и њихове ефикасности. Испитивање ефикасности санитације простора, чврстих површина и процесних уређаја који долазе у контакт са прехрамбеним производом. ; Одређивање антимикробне активности и токсичности природних екстраката биљака ; | |||
| Литература | ||||
| 
 | ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови | 
| 2 | 2 | |||
| Методе извођења наставе | Презентације, практична настава, семинари. | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | ||
| Практична настава | 20 | Усмени испит | 30 | |
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | 30 | |||
| Семинари | 15 | |||
