Navigacija

MIZS9 - Zagađujuće materije u namirnicama

Specifikacija predmeta
Naziv Zagađujuće materije u namirnicama
Akronim MIZS9
Studijski program svi
Modul
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 4.0 Status predmeta izborni predmet
    Uslovljnost drugim predmetom nema Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Cilj predmeta je da studentima pruži teorijska i praktična znanja vezana za poreklo zagađujućih materija u namirnicama, njihove fizičko-hemijske osobine, štetno dejstvo i procenu zdravstvenog rizika, kao i o metodama hemijske analize koje se koriste za njihovu detekciju.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Sticanje teorijskih i praktičnih znanja vezanih za poreklo, osobine, dejstvo, kao i metode analize zagađujućih materija u namirnicama; razvijanje sposobnosti da se prepozna analitički problem i izabere odgovarajuća metoda za njegovo rešavanje; savlađivanje tehnika pripreme i analize realnih uzoraka; razvijanje komunikacionih veština tokom pisane i usmene prezentacije seminarskih radova;
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Uvod. Putevi dospevanja zagađujućih materija u namirnice. Procena zdravstvenog rizika. Zakonska regulativa. ; Mikotoksini. Organske zagađujuće materije poreklom iz životne sredine: policiklični aromatični ugljovodonici, polihlorovani bifenili, dioksini. Pesticidi. Ostaci veterinarskih proizvoda u namirnicama. Neorganske zagaćujuće materije u namirnicama: teški metali, metaloidi, nitrati. ; Hemijska analiza zagađujućih materija u namirnicama: uzorkovanje, priprema uzorka, analitičke metode kvalitativne i kvantitativne analize zagađujućih materija u namirnicama. ;
    Sadržaj praktične nastave Sadržaj teških metala u namirnicama. Analiza pesticida u voću i povrću. Analiza ostataka lekova u namirnicama životinjskog porekla. ;
    Literatura
    1. Interna skripta sa predavanja i uputstva za laboratorijske vežbe
    2. T. M. Đurkić, S. D. Grujić, M. D. Laušević, „Metode analize zagađujućih materija“, Tehnološko-metalurški fakultet, Beograd, 2015
    3. M.O. Mirić, S.S. Šobajić, Zdravstvena ispravnost namirnica, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 2002.
    4. Food Chemical Safety: Volume 1. Contaminants, Editor: David H. Watson, Woodhead Publishing Limited, Cambridge, 2001. ;
    5. Food Safety: Contaminants and Toxins, Editor: J.P.F. D'Mello, Scottish Agricultural College, Edinburgh, 2003.
    6. Comprehensive Analytical Chemistry: Volume 51. Food Contaminants and Residue Analysis, Editor: Y. Picó, Elsevier, Amsterdam, 2008.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 0 1
    Metode izvođenja nastave teorijska nastava i laboratorijske vežbe
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 50