Navigacija

22MAPP - Analitika prehrambenih proizvoda

Specifikacija predmeta
Naziv Analitika prehrambenih proizvoda
Akronim 22MAPP
Studijski program Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija
Modul
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 4.0 Status predmeta obavezan predmet
      Uslovljnost drugim predmetom Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Cilj predmeta je sticanje znanja i veština vezanih za odabir i primenu metoda u analizi kvaliteta prehrambenih proizvoda.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Kroz planirani nastavni program student bi trebao da savlada osnovne principe standardnih , modernih i specifičnih analitičkih tehnika koje se koriste u analizi prehrambenih proizvoda. Student stiče sposobnost da samostalno izabere odgovarajuću analitičku metodu i oceni kvalitet proizvod u skladu sa zakonskim propisima o pojedinim prehrambenim proizvodima.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Uzorkovanje, izbor metoda za analizu i ocena ispravnosti prehrambenih proizvoda. Ispravnost i kvalitet hrane. Metode za određivanje: -vode, mineralnih materija, belančevina, masti, ugljenih hidrata, vitamina, aditiva i kontaminanata. Senzorne karakteristike hrane.
      Sadržaj praktične nastave Analiza pojedinih prehrambenih proizvoda i pokazatelja kvaliteta: - mleko i mlečni proizvodi - meso i proizvodi od mesa - masti i ulja - alkoholna i bezalkoholna pića i napici - proizvodi od voća i povrća - žitarice, proizvodi od žitarica, proizvodi od brašna. Posete odgovarajućim laboratorijama za kontrolu kvaliteta prehrambenih proizvoda.
      Literatura
      1. J. Whitaker, Current Protocols in Food Analytical Chemistry , John Wiley & Sons, Inc., 2001.
      2. J. Trajković, M. Mirić, J. Baras, S. Šiler, Analize životnih namirnica, Tehnološko-metalurški fakultet, Beograd, 1983.
      3. Pisani izvodi sa predavanja (handouts) i materijal sa vežbi
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      1 3
      Metode izvođenja nastave Nastava iz ovog predmeta se izvodi kroz teorijski deo i praktičan deo gde se stečena znanja o metodama primenjuju analizom konkretnih prehrambenih proizvoda. Provera znanja tokom predavanja vršiće se preko kolokvijuma, proverom praktičnog rada u laboratoriji i aktivnošću tokom teorijskog dela nastave.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 40
      Praktična nastava 20 Usmeni ispit
      Projekti
      Kolokvijumi 30
      Seminari